Annonce
Varde

Overlæge: Godt for drenge at sidde ned og tisse

Blæren tømmes bedst, hvis man sidder ned, har benene spredt, har god støtte under fødderne, og man ellers giver sig god tid.

Toiletvaner: Det har sat mange læseres urin i kog, at Brorsonskolen i Varde – som fortalt i denne avis i går – har bedt de mindste drenge tisse siddende af hensyn til hygiejnen.

Det viser sig nu, at flere sundhedsplejersker i forvejen anbefaler drengene at sidde ned. Det gør blandt andre sundhedsplejerske Anni Toft fra Sundhedsplejen i Aabenraa Kommune.

– Vi råder dem til at sidde ned og give sig god tid, når de tisser. Det skyldes ikke så meget hygiejnen, men fordi vi har mange forældre, som henvender sig med problemer med børn, som går og smådrypper eller tisser i bukserne, siger Anni Toft.

Sundhedsplejen har for nylig været på kursus med specialisterne fra Center for Børneinkontinens i Skejby, og det var her, metoden blev anbefalet.

Det bekræfter lederen af Center for Børneinkontinens, overlæge Søren Rittig:

– Mange børn er meget dårlige til at få tømt blæren helt, når de står op og tisser. Det skyldes, at lukkemusklen omkring blæren ikke slapper så godt af som den gør, hvis man sidder ned, siger Søren Rittig.

Smådryp Hvis blæren ikke tømmes ordentligt, kan børnene gå og smådryppe og har også langt større risiko for urinvejsinfektioner.

Det skønnes, at hvert tiende barn i 6-7 års alderen har problemer med at holde på vandet.

Center for Børneinkontinens har ikke belæg for at råde alle drenge til at sidde ned.

– Men det er i hvert fald ikke skadeligt, tværtimod. Det kan måske forhindre, at nogle børn udvikler vandladningsproblemer, siger Rittig, der ikke har haft psykologiske overvejelser ved sine råd.

– Jeg tror ikke lige, det påvirker deres manddom så dybt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce