Annonce
Kolding

Overlæge kalder cannabis-ordning et makværk af karat

Medicinsk cannabis fås blandt andet i form af olie, dråber og te. Det stof, der bruges ved muskelstivhed hedder Sativex og indtages som en mundhulespray. Arkivfoto: Morten Pape

Henrik Boye Jensen, der er overlæge på afdelingen for hjerne- og nervesygdomme på Kolding Sygehus, har dog i enkelte tilfælde ordineret medicinsk cannabis til sclerosepatienter med smerter.

Annonce

Kolding: Et stykke politisk makværk af karat. Et populistisk tiltag. Lægerne er stats-pushere og patienterne forsøgskaniner.

Sådan lyder kritikken af forsøgsordningen med medicinsk cannabis fra Henrik Boye Jensen. Han er ledende overlæge på afdelingen for hjerne- og nervesygdomme på Kolding Sygehus og team-ansvarlig for Kolding Sygehus' sclerose-team. Ifølge ham har regeringen jokket i spinaten, da de vedtog forsøgsordningen uden om lægerne, og fordi lægerne ikke har en chance for at tillære sig ordentlig viden om midlet. Men:

- Det betyder ikke, jeg ikke vil bruge det. Der findes to cannabispræparater, som er godkendt, og det ene er mod spasticitet eller muskelstivhed, som det hedder. Min holdning er, at man skal prøve det, når det drejer sig om muskelstivhed. Det er et godkendt og kontrolleret cannabispræparat, man bruger i de tilfælde, siger Henrik Boye Jensen.

Annonce

Kun i nødstilfælde

Den medicinske cannabis, der indgår i i forsøgsordningen, er ikke godkendte lægemidler. Hverken i Danmark eller i andre lande. Det betyder, at det i sidste ende er lægen, der står tilbage med alt ansvar. Derfor vil Henrik Boye Jensen heller ikke bare lige ordinere medicinsk cannabis til patienter, der døjer med smerter.

- Efter min mening er det i sidste nødstilfælde, og der vil jeg heller ikke give det til alle. Det er ikke sådan, det er løsningen på alt, og vi kan ikke være sikre på, det har effekt på den enkelte. Mange tror, det kan løse alle deres problemer, og der synes jeg, at patientforeningen hopper på den forkerte vogn, siger Henrik Boye Jensen, der har ordineret medicinsk cannabis til to sclerosepatienter med smerter.

Hvad siger I til dem, der selv har henvendt sig til en smerteklinik og får medicinsk cannabis?

- Det er fint, det må de selv om. Jeg har intet mod cannabis, og jeg tror ikke, der er risiko for psykoser på den dosering, de får. Min faglighed siger, at det skal vi ikke bekymre os om. Men jeg har ikke noget problem, hvis nogle gør det, og jeg vil gerne vide, hvis de bruger det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Lærerformand opfordrer Koldings lærere til at tage deres forholdsregler: Sådan kan de mindske risiko for at blive smittet

Annonce