Annonce
Kolding

Overlæge kalder cannabis-ordning et makværk af karat

Medicinsk cannabis fås blandt andet i form af olie, dråber og te. Det stof, der bruges ved muskelstivhed hedder Sativex og indtages som en mundhulespray. Arkivfoto: Morten Pape

Henrik Boye Jensen, der er overlæge på afdelingen for hjerne- og nervesygdomme på Kolding Sygehus, har dog i enkelte tilfælde ordineret medicinsk cannabis til sclerosepatienter med smerter.

Kolding: Et stykke politisk makværk af karat. Et populistisk tiltag. Lægerne er stats-pushere og patienterne forsøgskaniner.

Sådan lyder kritikken af forsøgsordningen med medicinsk cannabis fra Henrik Boye Jensen. Han er ledende overlæge på afdelingen for hjerne- og nervesygdomme på Kolding Sygehus og team-ansvarlig for Kolding Sygehus' sclerose-team. Ifølge ham har regeringen jokket i spinaten, da de vedtog forsøgsordningen uden om lægerne, og fordi lægerne ikke har en chance for at tillære sig ordentlig viden om midlet. Men:

- Det betyder ikke, jeg ikke vil bruge det. Der findes to cannabispræparater, som er godkendt, og det ene er mod spasticitet eller muskelstivhed, som det hedder. Min holdning er, at man skal prøve det, når det drejer sig om muskelstivhed. Det er et godkendt og kontrolleret cannabispræparat, man bruger i de tilfælde, siger Henrik Boye Jensen.

Annonce

Kun i nødstilfælde

Den medicinske cannabis, der indgår i i forsøgsordningen, er ikke godkendte lægemidler. Hverken i Danmark eller i andre lande. Det betyder, at det i sidste ende er lægen, der står tilbage med alt ansvar. Derfor vil Henrik Boye Jensen heller ikke bare lige ordinere medicinsk cannabis til patienter, der døjer med smerter.

- Efter min mening er det i sidste nødstilfælde, og der vil jeg heller ikke give det til alle. Det er ikke sådan, det er løsningen på alt, og vi kan ikke være sikre på, det har effekt på den enkelte. Mange tror, det kan løse alle deres problemer, og der synes jeg, at patientforeningen hopper på den forkerte vogn, siger Henrik Boye Jensen, der har ordineret medicinsk cannabis til to sclerosepatienter med smerter.

Hvad siger I til dem, der selv har henvendt sig til en smerteklinik og får medicinsk cannabis?

- Det er fint, det må de selv om. Jeg har intet mod cannabis, og jeg tror ikke, der er risiko for psykoser på den dosering, de får. Min faglighed siger, at det skal vi ikke bekymre os om. Men jeg har ikke noget problem, hvis nogle gør det, og jeg vil gerne vide, hvis de bruger det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Annonce