Annonce
Esbjerg

Overskud på Fanø: Sparekniven får lov at blive i skuffen

Fanø Kommune undviger i år den store sparekniv. Derfor var der også kun få områder, som de tilstedeværende borgere til dialogmødet stillede spørgsmålstegn ved. Foto: Ditte Irene Knudsen
I modsætning til Esbjerg Kommune er der på Fanø lagt op til ganske udramatiske budgetforhandlinger. Et enigt byråd har netop videresendt budgettet til anden behandling uden store armbevægelser. Efterfølgende havde de, som traditionen foreskriver det, inviteret til dialogmøde, hvor budgettet i år kom helt ned i børnehøjde.

Fanø: Fanø Kommune kan takke det stigende antal borgere i kommunen for, at de undviger sparekniven i 2020. Det stod klart, da Fanø Byråd på det seneste byrådsmøde havde første behandling af et budgetforslag, hvor spillerummet var lidt mere medgørligt end forrige år.

Overskuddet lyder på 4,1 millioner kroner inden anlægsudgifter og brugerfinansierede områder er trukket fra. Det forklarede borgmester Sofie Valbjørn (Alt) blandt andet med de stigende skatteindtægter i takt med, at der kommer flere indbyggere til øen. Samtidig var der penge at hente på beskæftigelsesområdet.

- Vi henter rigtig mange penge på beskæftigelsesområdet, fordi mange kommer i arbejde, forklarede Sofie Valbjørn.

Der er dog stadig ikke tale om en gavebod, og derfor skal byrådet i gang med at prioritere og forhandle. Et endeligt budgetforlig ser derfor heller ikke ud til at være lige på trapperne, da alle partierne har forskellige mærkesager, de ønsker prioriteret.

Annonce

Budgetforhandlingerne

Mandag den 7. oktober var der første budgetforhandling i byrådet.

Tirsdag den 8. oktober var der indkaldt til dialogmøde med borgerne på Fanø skole. Efterfølgende åbnede en høringsperiode.

Torsdag den 24. oktober er der høringsfrist i forbindelse med budgettet.

Mandag den 4. november er der anden behandling og endelig godkendelse af budgettet.

I dialog med borgerne

Fanø Byråd havde traditionen tro inviteret kommunens borgere til dialogmøde for at få deres input til budgettet. Det skete tirsdag aften, og i år var Fanø Skoles 8.-klasser til stede på opfordring fra deres samfundsfagslærer. Efter en tilbageholdende start greb de bolden og startede en debat om stigende klubtakster. I øjeblikket koster det 70 kroner om måneden at gå i klub på Fanø. Det vil byrådet sætte op til 250 kroner. Til gengæld kommer udflugterne til at indgå i prisen. Det vakte stor modvilje hos skoleleverne.

- Det er ikke altid, man vil med på udflugt, så vil jeg hellere betale 70 kroner plus den ene tur, jeg vil med på, sagde en skoleelev.

For andre var det kommunens klimatiltag, der var højst på dagsordenen, og her var energi- og bæredygtighedsplanerne i fokus. En anden gruppe pointerede, at man skulle huske de ældre og de demente.

Der kom mange nuancer på bordet til dialogmødet, der sluttede med en opfordring fra borgmesteren om, at borgerne skulle huske at indsende høringssvar til budgettet.

Til tirsdagens dialogmøde på Fanø Skole lagde borgmester Sofie Valbjørn (Alt) ud med at præsentere det budget, byrådet indtil videre har godkendt. Foto: Ditte Irene Knudsen
I år deltog Fanø Skoles to 8.-klasser i dialogmødet. De havde fokus på klubtakster og den nye unge-pavillion. Foto: Ditte Irene Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce