Annonce
Esbjerg

Overskud på Fanø: Sparekniven får lov at blive i skuffen

Fanø Kommune undviger i år den store sparekniv. Derfor var der også kun få områder, som de tilstedeværende borgere til dialogmødet stillede spørgsmålstegn ved. Foto: Ditte Irene Knudsen
I modsætning til Esbjerg Kommune er der på Fanø lagt op til ganske udramatiske budgetforhandlinger. Et enigt byråd har netop videresendt budgettet til anden behandling uden store armbevægelser. Efterfølgende havde de, som traditionen foreskriver det, inviteret til dialogmøde, hvor budgettet i år kom helt ned i børnehøjde.

Fanø: Fanø Kommune kan takke det stigende antal borgere i kommunen for, at de undviger sparekniven i 2020. Det stod klart, da Fanø Byråd på det seneste byrådsmøde havde første behandling af et budgetforslag, hvor spillerummet var lidt mere medgørligt end forrige år.

Overskuddet lyder på 4,1 millioner kroner inden anlægsudgifter og brugerfinansierede områder er trukket fra. Det forklarede borgmester Sofie Valbjørn (Alt) blandt andet med de stigende skatteindtægter i takt med, at der kommer flere indbyggere til øen. Samtidig var der penge at hente på beskæftigelsesområdet.

- Vi henter rigtig mange penge på beskæftigelsesområdet, fordi mange kommer i arbejde, forklarede Sofie Valbjørn.

Der er dog stadig ikke tale om en gavebod, og derfor skal byrådet i gang med at prioritere og forhandle. Et endeligt budgetforlig ser derfor heller ikke ud til at være lige på trapperne, da alle partierne har forskellige mærkesager, de ønsker prioriteret.

Annonce

Budgetforhandlingerne

Mandag den 7. oktober var der første budgetforhandling i byrådet.

Tirsdag den 8. oktober var der indkaldt til dialogmøde med borgerne på Fanø skole. Efterfølgende åbnede en høringsperiode.

Torsdag den 24. oktober er der høringsfrist i forbindelse med budgettet.

Mandag den 4. november er der anden behandling og endelig godkendelse af budgettet.

I dialog med borgerne

Fanø Byråd havde traditionen tro inviteret kommunens borgere til dialogmøde for at få deres input til budgettet. Det skete tirsdag aften, og i år var Fanø Skoles 8.-klasser til stede på opfordring fra deres samfundsfagslærer. Efter en tilbageholdende start greb de bolden og startede en debat om stigende klubtakster. I øjeblikket koster det 70 kroner om måneden at gå i klub på Fanø. Det vil byrådet sætte op til 250 kroner. Til gengæld kommer udflugterne til at indgå i prisen. Det vakte stor modvilje hos skoleleverne.

- Det er ikke altid, man vil med på udflugt, så vil jeg hellere betale 70 kroner plus den ene tur, jeg vil med på, sagde en skoleelev.

For andre var det kommunens klimatiltag, der var højst på dagsordenen, og her var energi- og bæredygtighedsplanerne i fokus. En anden gruppe pointerede, at man skulle huske de ældre og de demente.

Der kom mange nuancer på bordet til dialogmødet, der sluttede med en opfordring fra borgmesteren om, at borgerne skulle huske at indsende høringssvar til budgettet.

Til tirsdagens dialogmøde på Fanø Skole lagde borgmester Sofie Valbjørn (Alt) ud med at præsentere det budget, byrådet indtil videre har godkendt. Foto: Ditte Irene Knudsen
I år deltog Fanø Skoles to 8.-klasser i dialogmødet. De havde fokus på klubtakster og den nye unge-pavillion. Foto: Ditte Irene Knudsen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce