Annonce
Kolding

Overskuddet i Flammen halveret: Kæden gør klar til næste skridt

Overskuddet i restaurantkæden Flammen blev halveret i 2017 sammenlignet med 2016. Overskuddet faldt fra 32,5 millioner kroner til 14,5 millioner kroner. Den første Flammen åbnede i 2009 i Kolding. I dag har kæden 14 restauranter i Danmark, og i maj åbnede den første i Tyskland. Det er blandt andet investeringen i Tyskland, der trækker resultatet ned, forklarer direktør Elias Grøftholdt Tychsen. Arkivfoto: Morten Pedersen.

Udgifter til opstarten af nye restauranter, nyt akademi og indtoget på det tyske marked bidrager til, at indtjeningen blev halveret i den familieejede restaurant i 2017. Flammen har gjort klar til "næste skridt"", hvilket blandt betyder flere restauranter i Tyskland.

Kolding: I maj måned bød Flammen "willkommen" på restauranten i Hamborg, og det er kun den første i en række Flammen-restauranter, hvor gæsterne betaler i euro.

Udgifterne i forbindelse med opstarten i Nordtyskland er medvirkende til, at indtjeningen i 2017 faldt fra 32,5 millioner kroner til 14,5 millioner kroner. Siden den første Flammen åbnede i 2009 i Kolding er indtjeningen ellers kun gået op i kæden, der har hovedkvarter i Kolding.

- Resultatet er tilfredsstillende, fordi vi har gjort virksomheden klar til næste skridt. Vi har lavet en stor markedsundersøgelse i Tyskland. Den har været meget dybdegående. Og så er organisationen vokset inden for økonomifunktioner, marketing og ikke mindst det, vi kalder vores Flammen Academy, hvor vi uddanner personalet, så de er ordentligt klædt på, og hvor vi har fokus på, at de har en god arbejdsplads, siger Elias Grøftholdt Tychsen, der er administrerende direktør i restaurantkæden.

Annonce

- Næste skridt er en internationalisering af restaurant Flammen, og det har jo allerede båret frugt, efter vi nu har åbnet i Hamborg for tre uger siden, og vi har fået en rigtig god start i Tyskland. Gæsterne har givet god feedback.

Administrerende direktør i Flammen, Elias Grøftholdt Tychsen.

Kort om Flammen

Restaurant Flammen stammer oprindeligt fra Sønderjylland, hvor familien Rosenfeldt Sunddal stod bag Fole Høkerkro. I 2009 åbnede familien den første restaurant Flammen i Kolding på Haderslevvej. I dag er der 14 danske restauranter spredt ud over landet og en restaurant i Hamborg. Virksomheden har i dag hovedsæde på Skovvangen ved siden af Kolding Storcenter.

God feedback

Kæden har i dag 14 danske restauranter og en restaurant i Hamborg, men inden for de næste to år er ambitionen at åbne fem-seks restauranter i Nordtyskland. Virksomheden har også kig på det svenske marked.

- Næste skridt er en internationalisering af restaurant Flammen, og det har jo allerede båret frugt, efter vi nu har åbnet i Hamborg for tre uger siden, og vi har fået en rigtig god start i Tyskland. Gæsterne har givet god feedback, siger Elias Grøftholdt Tychsen.

Den familieejede restaurantkæde har haft succes med deres buffet, hvor de slår på, at der altid er mindst 15 forskellig slags kød, og at gæsterne kan spise så meget, de har lyst til. Ideen har familien Rosenfeldt Sunddal med fra Fole Høkerkro, og ambitionen har fra starten været at ramme bredt, og at alle blev mætte.

Konceptet har gjort familien, der består af mor og far, Ketty Rosenfeldt Sunddal og Flemming Sunddal, og deres børn Kristina Rosenfeldt Sunddal og Martin Rosenfeldt Sunddal, til mangemillionærer efter overskuddene i flere år har svinget mellem 20 millioner og 32 millioner kroner.

Tunge at danse med

Nu har datteren, Kristina Rosenfeldt Sunddal, slået sig ned i Hamborg for at sikre, at værdierne og stemningen fra Fole Høkerkro forplanter sig til gæsterne i den tyske millionby. Men ifølge den administrerende direktør, så har det været en udfordring at komme i gang.

- Det er vel to et halvt år siden, at vi begyndte at kigge på Tyskland. Så det har taget noget tid. Men vi må bare erkende, at det er mere komplekst end forventet at starte i Tyskland. Hvis vi synes, at vi har udfordringer med myndighederne i Danmark, så må vi bare sige, at de er endnu sværere at danse med i Tyskland, siger Elias Grøftholdt Tychsen.

Udover udgifterne til udlandseventyret så er regnskabet også påvirket negativt af udgifter til nye restauranter i Næstved, København, Viborg, flytning af restaurant i Esbjerg og videreudvikling af et take away-koncept. I dag kan kunder i Kolding, Herning og Næstved svinge fordi Flammen for at få deres aftensmad med hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce