Annonce
Udland

Overvågning af Epstein ophørte efter psykologvurdering

Ho/Ritzau Scanpix
Den amerikanske finansmand Jeffrey Epstein hængte sig selv i et fængsel på Manhattan 10. august.

En psykolog godkendte, at den amerikanske finansmand Jeffrey Epstein ikke skulle være under særlig overvågning i fængslet for at forhindre, at han begik selvmord.

Det oplyser det amerikanske justitsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den nu afdøde 66-årige finansmand Epstein var sigtet for at have betalt mindreårige piger for seksuelle ydelser.

Han risikerede op til 45 års fængsel, da han hængte sig i en fængselscelle på Manhattan i New York 10. august.

Epstein var i juli blevet sat under særlig overvågning for at forhindre selvmord, da han angiveligt allerede dengang havde forsøgt at tage livet af sig selv.

Overvågningen skulle enten bestå i konstant opsyn fra fængselspersonalet eller andre indsatte.

Men Epstein "blev senere fjernet fra den særlige overvågning, efter at en vurdering, som blev foretaget af en psykolog med doktorgrad, ikke længere fandt overvågningen nødvendig".

Sådan skriver den amerikanske vicerigsadvokat Stephen Boyd ifølge Reuters i et brev til retsudvalget i Repræsentanternes Hus, der har søgt yderligere informationer om Epsteins død.

Epstein sad på Metropolitan Correctional Center (MCC) på Manhattan.

Her skulle to vagter have tjekket op på hver enkelt fange hvert 30. minut.

Men den procedure blev ikke fulgt i løbet af natten, har en kilde fortalt til Reuters.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har efterfølgende undersøgt hans død.

Epstein skrev ifølge The New York Post to dage før sin død et testamente, som viser, at han efterlader sig 578 millioner dollar.

En obduktion har fastslået, at Epstein begik selvmord.

Hans selvmord har været omgærdet af flere konspirationsteorier.

Finansmanden havde forbindelse til nogle af USA's mest magtfulde personer.

Blandt dem, som han havde været på venskabelig fod med, var præsident Donald Trump, tidligere præsident Bill Clinton og Storbritanniens prins Andrew.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce