Annonce
Sydjylland

Overvejer du at investere i værdipapirer?

Arkivfoto
Hvis du går med overvejelser om at investere i værdipapirer, kan du roligt kontakte din rådgiver, og sammen med din rådgiver få afklaret, om investering i værdipapirer er noget for dig. Værdipapirhandlere, herunder pengeinstitutter er nemlig underlagt en række krav, før de må rådgive kunder om investering i værdipapirer. Formålet med kravene er, at du som investor opnår størst mulig beskyttelse.

Rådgivning om investering

Hvis du går med overvejelser om, hvorvidt investering i værdipapirer er noget for dig, kan du trygt kontakte en værdipapirhandler, eventuelt din rådgiver i dit pengeinstitut. Når du rådgives omkring investering, har din rådgiver nemlig gennemgået en uddannelse, og er blevet certificeret i at yde investeringsrådgivning.

Når der rådgives om investering i værdipapirer, er der en lang række regler for, hvad rådgivningen som minimum skal indeholde. Reglerne er de samme, uanset om der rådgives om frie midler eller pensionsmidler.

Rådgivningen vil tage udgangspunkt i din økonomiske situation. Det betyder, at der blandt andet tages højde for din formue, din evne til at bære eventuelle tab, din tidshorisont, altså hvornår du forventer at skulle bruge pengene, og du vil få fastlagt din risikoprofil, altså hvor risikovillig du er. Disse forhold munder ud i en såkaldt investeringsprofil. Med baggrund i din investeringsprofil, vil du blive rådgivet om investering er noget for dig, og i givet fald, hvilke investeringsprodukter, der passer til dig.

Du vil i forbindelse med rådgivningen få udleveret en række dokumenter, som værdipapirhandleren er forpligtet til at udlevere til dig. Dokumenterne er en del af den samlede beskyttelse af dig som investor, og skal sikre, at du er informeret om, hvilke risici, der er forbundet med investering i værdipapirer.

Er du egnet til, og er investering i værdipapirer hensigtsmæssig for dig?

Din rådgiver skal også sikre sig, at du er egnet til at investere i værdipapirer og om investering i værdipapirer er hensigtsmæssig for dig. Dertil skal rådgiveren sikre, at du har tilstrækkeligt kendskab til det produkt du måtte investere i. Dette gøres ved, at din rådgiver gennemfører en såkaldt egnetheds- og hensigtsmæssighedstest.

Hvis ikke du har tilstrækkeligt kendskab til det produkt du ender med at investere i, skal rådgiveren sikre sig, at du får tilstrækkeligt kendskab inden du kan foretage investeringen. Dette gøres ved at gennemgå produktets karakteristika med dig.

Omkostninger ved investering

Hvis du og din rådgiver når frem til, at investering i værdipapirer er noget for dig, skal du inden handlen gennemføres, have oplyst, hvilke omkostninger der er forbundet med handlen. Dertil skal du løbende have oplysning om, hvilke omkostninger, der er forbundet med at have produktet i din portefølje.

Hvis du ikke ønsker at modtage rådgivning

Du har også mulighed for at handle værdipapirer uden at modtage rådgivning. Når du afgiver ordren, skal modtageren af din ordre, afhængig af hvor komplekst produktet du ønsker at handle, dog sikre sig, at den ordre du ønsker gennemført, er hensigtsmæssig for dig. Det vil sige, at du skal have tilstrækkeligt kendskab og erfaring, med det produkt du ønsker at investere i.

Når du fraskriver dig rådgivning, skal du være opmærksom på, at du ikke opnår den samme beskyttelse, som hvis du modtager rådgivning. Hvis du ikke har erfaring med investering i værdipapirer, bør du derfor altid bede om at modtage investeringsrådgivning.

Overlad din investering til professionelle

Hvis du ikke føler, at du har tilstrækkelig tid eller evner til at holde øje med kursændringer, regnskabstal, afkast forventninger mv., har du hos de fleste værdipapirhandlere og pengeinstitutter mulighed for at indgå en aftale om at lade værdipapirhandleren eller pengeinstituttet klare den del af investeringen. Det betyder, at du automatisk er sikret, at dine værdipapirer løbende overvåges og handles i henhold til den investeringsprofil som du har fået udarbejdet af din rådgiver.

Så hvis du gerne vil have undersøgt dine muligheder indenfor investering i værdipapirer, vil jeg anbefale dig at kontakte din rådgiver.

Annonce
Mette Koecks, Frøs Sparekasse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce