Annonce
Sydjylland

Overvejer du at investere i værdipapirer?

Arkivfoto
Hvis du går med overvejelser om at investere i værdipapirer, kan du roligt kontakte din rådgiver, og sammen med din rådgiver få afklaret, om investering i værdipapirer er noget for dig. Værdipapirhandlere, herunder pengeinstitutter er nemlig underlagt en række krav, før de må rådgive kunder om investering i værdipapirer. Formålet med kravene er, at du som investor opnår størst mulig beskyttelse.

Rådgivning om investering

Hvis du går med overvejelser om, hvorvidt investering i værdipapirer er noget for dig, kan du trygt kontakte en værdipapirhandler, eventuelt din rådgiver i dit pengeinstitut. Når du rådgives omkring investering, har din rådgiver nemlig gennemgået en uddannelse, og er blevet certificeret i at yde investeringsrådgivning.

Når der rådgives om investering i værdipapirer, er der en lang række regler for, hvad rådgivningen som minimum skal indeholde. Reglerne er de samme, uanset om der rådgives om frie midler eller pensionsmidler.

Rådgivningen vil tage udgangspunkt i din økonomiske situation. Det betyder, at der blandt andet tages højde for din formue, din evne til at bære eventuelle tab, din tidshorisont, altså hvornår du forventer at skulle bruge pengene, og du vil få fastlagt din risikoprofil, altså hvor risikovillig du er. Disse forhold munder ud i en såkaldt investeringsprofil. Med baggrund i din investeringsprofil, vil du blive rådgivet om investering er noget for dig, og i givet fald, hvilke investeringsprodukter, der passer til dig.

Du vil i forbindelse med rådgivningen få udleveret en række dokumenter, som værdipapirhandleren er forpligtet til at udlevere til dig. Dokumenterne er en del af den samlede beskyttelse af dig som investor, og skal sikre, at du er informeret om, hvilke risici, der er forbundet med investering i værdipapirer.

Er du egnet til, og er investering i værdipapirer hensigtsmæssig for dig?

Din rådgiver skal også sikre sig, at du er egnet til at investere i værdipapirer og om investering i værdipapirer er hensigtsmæssig for dig. Dertil skal rådgiveren sikre, at du har tilstrækkeligt kendskab til det produkt du måtte investere i. Dette gøres ved, at din rådgiver gennemfører en såkaldt egnetheds- og hensigtsmæssighedstest.

Hvis ikke du har tilstrækkeligt kendskab til det produkt du ender med at investere i, skal rådgiveren sikre sig, at du får tilstrækkeligt kendskab inden du kan foretage investeringen. Dette gøres ved at gennemgå produktets karakteristika med dig.

Omkostninger ved investering

Hvis du og din rådgiver når frem til, at investering i værdipapirer er noget for dig, skal du inden handlen gennemføres, have oplyst, hvilke omkostninger der er forbundet med handlen. Dertil skal du løbende have oplysning om, hvilke omkostninger, der er forbundet med at have produktet i din portefølje.

Hvis du ikke ønsker at modtage rådgivning

Du har også mulighed for at handle værdipapirer uden at modtage rådgivning. Når du afgiver ordren, skal modtageren af din ordre, afhængig af hvor komplekst produktet du ønsker at handle, dog sikre sig, at den ordre du ønsker gennemført, er hensigtsmæssig for dig. Det vil sige, at du skal have tilstrækkeligt kendskab og erfaring, med det produkt du ønsker at investere i.

Når du fraskriver dig rådgivning, skal du være opmærksom på, at du ikke opnår den samme beskyttelse, som hvis du modtager rådgivning. Hvis du ikke har erfaring med investering i værdipapirer, bør du derfor altid bede om at modtage investeringsrådgivning.

Overlad din investering til professionelle

Hvis du ikke føler, at du har tilstrækkelig tid eller evner til at holde øje med kursændringer, regnskabstal, afkast forventninger mv., har du hos de fleste værdipapirhandlere og pengeinstitutter mulighed for at indgå en aftale om at lade værdipapirhandleren eller pengeinstituttet klare den del af investeringen. Det betyder, at du automatisk er sikret, at dine værdipapirer løbende overvåges og handles i henhold til den investeringsprofil som du har fået udarbejdet af din rådgiver.

Så hvis du gerne vil have undersøgt dine muligheder indenfor investering i værdipapirer, vil jeg anbefale dig at kontakte din rådgiver.

Mette Koecks, Frøs Sparekasse
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Aabenraa

Jebsen-arvinger holder hånden under passion: Nyt naturcenter består

Kolding

Beruset mand anholdt: Kørte i den gale retning på motorvejen

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sønderjylland

For de tohjulede: Ny grænsecykelrute på 307 kilometer er åbnet

EfB

Mads Larsen glæder sig over klar strategi og central rolle på holdet: Ny EfB-anfører er i sit livs form

Sport

Mens du sov: Få nattens danske OL-højdepunkter her

Aabenraa

Har været forsvundet siden lørdag eftermiddag: Politiet beder borgere om hjælp med at finde savnet 68-årig kvinde

Varde For abonnenter

Hun søgte aktiv dødshjælp, før en kostomlægning befriede hende fra et liv i smerter

Sydjylland

Risiko for farligt vejr: DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud

Annonce