Annonce
Sydjylland

Overvejer du at investere i værdipapirer?

Arkivfoto
Hvis du går med overvejelser om at investere i værdipapirer, kan du roligt kontakte din rådgiver, og sammen med din rådgiver få afklaret, om investering i værdipapirer er noget for dig. Værdipapirhandlere, herunder pengeinstitutter er nemlig underlagt en række krav, før de må rådgive kunder om investering i værdipapirer. Formålet med kravene er, at du som investor opnår størst mulig beskyttelse.
Annonce

Rådgivning om investering

Hvis du går med overvejelser om, hvorvidt investering i værdipapirer er noget for dig, kan du trygt kontakte en værdipapirhandler, eventuelt din rådgiver i dit pengeinstitut. Når du rådgives omkring investering, har din rådgiver nemlig gennemgået en uddannelse, og er blevet certificeret i at yde investeringsrådgivning.

Når der rådgives om investering i værdipapirer, er der en lang række regler for, hvad rådgivningen som minimum skal indeholde. Reglerne er de samme, uanset om der rådgives om frie midler eller pensionsmidler.

Rådgivningen vil tage udgangspunkt i din økonomiske situation. Det betyder, at der blandt andet tages højde for din formue, din evne til at bære eventuelle tab, din tidshorisont, altså hvornår du forventer at skulle bruge pengene, og du vil få fastlagt din risikoprofil, altså hvor risikovillig du er. Disse forhold munder ud i en såkaldt investeringsprofil. Med baggrund i din investeringsprofil, vil du blive rådgivet om investering er noget for dig, og i givet fald, hvilke investeringsprodukter, der passer til dig.

Du vil i forbindelse med rådgivningen få udleveret en række dokumenter, som værdipapirhandleren er forpligtet til at udlevere til dig. Dokumenterne er en del af den samlede beskyttelse af dig som investor, og skal sikre, at du er informeret om, hvilke risici, der er forbundet med investering i værdipapirer.

Er du egnet til, og er investering i værdipapirer hensigtsmæssig for dig?

Din rådgiver skal også sikre sig, at du er egnet til at investere i værdipapirer og om investering i værdipapirer er hensigtsmæssig for dig. Dertil skal rådgiveren sikre, at du har tilstrækkeligt kendskab til det produkt du måtte investere i. Dette gøres ved, at din rådgiver gennemfører en såkaldt egnetheds- og hensigtsmæssighedstest.

Hvis ikke du har tilstrækkeligt kendskab til det produkt du ender med at investere i, skal rådgiveren sikre sig, at du får tilstrækkeligt kendskab inden du kan foretage investeringen. Dette gøres ved at gennemgå produktets karakteristika med dig.

Omkostninger ved investering

Hvis du og din rådgiver når frem til, at investering i værdipapirer er noget for dig, skal du inden handlen gennemføres, have oplyst, hvilke omkostninger der er forbundet med handlen. Dertil skal du løbende have oplysning om, hvilke omkostninger, der er forbundet med at have produktet i din portefølje.

Hvis du ikke ønsker at modtage rådgivning

Du har også mulighed for at handle værdipapirer uden at modtage rådgivning. Når du afgiver ordren, skal modtageren af din ordre, afhængig af hvor komplekst produktet du ønsker at handle, dog sikre sig, at den ordre du ønsker gennemført, er hensigtsmæssig for dig. Det vil sige, at du skal have tilstrækkeligt kendskab og erfaring, med det produkt du ønsker at investere i.

Når du fraskriver dig rådgivning, skal du være opmærksom på, at du ikke opnår den samme beskyttelse, som hvis du modtager rådgivning. Hvis du ikke har erfaring med investering i værdipapirer, bør du derfor altid bede om at modtage investeringsrådgivning.

Overlad din investering til professionelle

Hvis du ikke føler, at du har tilstrækkelig tid eller evner til at holde øje med kursændringer, regnskabstal, afkast forventninger mv., har du hos de fleste værdipapirhandlere og pengeinstitutter mulighed for at indgå en aftale om at lade værdipapirhandleren eller pengeinstituttet klare den del af investeringen. Det betyder, at du automatisk er sikret, at dine værdipapirer løbende overvåges og handles i henhold til den investeringsprofil som du har fået udarbejdet af din rådgiver.

Så hvis du gerne vil have undersøgt dine muligheder indenfor investering i værdipapirer, vil jeg anbefale dig at kontakte din rådgiver.

Mette Koecks, Frøs Sparekasse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialdemokrat: Forskel på byer

Annonce