Annonce
Kolding

På den hårde ghettoliste igen: Skovparken og Munkebo skal nedrive eller omdanne op mod 900 familieboliger

Boligområderne Skovparken og Munkebo står stadig på den hårde ghettoliste, og det betyder som udgangspunkt, at der maksimalt må være 40 procent familieboliger i området. Det er muligt at søge dispensationen, og kommer den i hus, kan antallet af tilladte familieboliger maksimalt vokse til 60 procent. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

At Skovparken og Munkebo igen står på listen over landets hårdeste ghettoer får vidtgående konsekvenser. Selvom det var ventet, så ærgrer det boligorganisationer og politiker.

Kolding: Skovparken og Munkebo i Kolding er endnu engang på regeringens liste over ghettoområder.

Det viser oversigten fra Transport- Bygnings- og Boligministeriet, der blev offentliggjort lørdag.

På listen er de lokale boligområder kategoriseret som "hårde ghettoer". Det medfører blandt andet store ændringer på de fysiske rammer.

Med Folketingets ghettoplan, der har til formål at udrydde parallelsamfund, er det besluttet, at familieboliger højest må udgøre 40 procent af boligerne.

Dermed skal omkring 900 familieboliger i de to ghetttområder som udgangspunkt nedlægges eller omdannes inden 2030.

Der er dog mulighed for at søge dispensation hos ministeriet, så andelen af familieboliger kan sætte op til maksimalt 60 procent.

Det vil betyde at omkring 550 boliger skal nedlægges eller omdannes.

Alle boliger i Munkebo og størstedelen i Skovparken er i dag familieboliger.

- Det er brandærgerligt, at Skovparken og Munkebo også med den nye opgørelse står på den hårde ghettoliste, men det viser, at vores sats med at tage alle boligorganisationer med i arbejdet i det nye udvalg for udfordrede boligområder var den rigtige beslutning. Nu arbejder vi benhårdt på at få ændret sammensætningen, så vi ikke bliver ved med at opfylde kriterierne for at stå på ghettolisten, siger Tobias Jørgensen (V), der er formand for udvalget.

Han anerkender, at der er en udfordring.

- Vores udgangspunkt er, at vi vil finde løsninger, hvor det ikke kommer på tale at rive blokke ned. I stedet vil vi omdanne familieboliger til for eksempel studieboliger.

Annonce

Kriterierne

Boligområderne Munkebo og Skovparken er på ghettolisten, fordi de opfylder mindst tre ud af nedenstående fem kriterier.Maksimalt 40 procent af beboerne må være uden tilknytning til arbejdsmarkedet - eller uden uddannelse.Maksimalt 60 procent af beboerne må kun have grundskoleniveau, og uddannelse skal være erhvervet i eller godkendt i Danmark.Minimum 55 procent skal have gennemsnitlig indkomst som Kolding.Maksimalt 2,7 procent af beboerne over 18 år må være dømte.Andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør mere end 50 procent af beboerne.

Ghettostempel i julegave

Per Nielsen er direktør i Bovia, der har en afdeling med 554 familieboliger i Skovparken.

- Det kommer ikke bag på mig, at vi stadig er på listen. Den indsats, der er sat i gang i forhold til beskæftigelse og uddannelse, er ikke noget, vi kommer i mål med sammen med kommunen i løbet af et halvt år. Det er et langt sejt træk, siger han.

Kan det blive nødvendigt at tvangsflytte beboerne?

- Det er et godt spørgsmål. Genhusningen vil kræve en større indsats. Du vil heller ikke, kunne finde de store lejligheder, vi har i Skovparken til samme pris andre steder i kommunen. Vores største lejligheder er op til 120 kvadratmeter, og de er efterspurgte.

Politikerne på Christiansborg har nævnt, at man kan rive blokke ned for at komme ghettoerne til livs, men det værktøj vil alle arbejde for at undgå at bruge i Kolding.

- Vi skal også tænke på vores lejere. Det er mennesker, vi har med at gøre. Det er deres hjem og liv, vi sidder og råder over. Sådan kan vi ikke opføre os. De får lige en julegave i form af et ghettostempel igen. Jeg håber stadig, at betingelserne ændrer sig hen ad vejen, så tingene ikke bliver sådan, som folketingspolitikerne har meldt ud.

Vil søge dispensation

Boligorganisationen Alfabo driver Munkebo, der består af 610 familieboliger. Bestyrelsesformand Bent Jacobsen derfra ærgrer sig over, at Munkebo, der er på nippet til at ryge af ghettolisten, med den nuværende lovgivning skal stå på listen frem til 2030.

Han fortæller, at lejerne formentlig i begyndelsen af det nye år vil blive inviteret til et informationsmøde om ghettoplanen og dens konsekvenser.

- Lejerne skal ikke gå og frygte, at deres bolig forsvinder her og nu, siger han.

Udover Bovia og Alfabo har Boligselskabet Kolding 380 familieboliger og 84 ungdomsboliger i det hårde ghettoområde.

Kolding Kommune har fået dispensation, så de 140 rækkehuse, der ligger i området, ikke længere betegnes som en del af ghettoområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];