Annonce
Tønder

På opdagelse i Vadehavet: Sjællændere og sønderjyder fik "slik" mellem tæerne

Syvårige Valdemar havde egentlig bedt sin mor om at "komme derop, hvor man kan stå med en fod i to have på samme tid". Og Skagen skulle da også besøges, men Valdemar opdagede, at det der vadehav nu også var ret fascinerende. Foto: André Thorup
Vadehavsturene med Naturcenter Tønnisgård går som varmt brød. Små som store turister nyder at få en guidet tur ud til hesterejserne, sandormene og det mytiske tidevand.

Rømø: Otte havmåger har samlet sig lige over den lille flok ved diget og skriger, som om de vil overdøve naturvejleder Caroline Villumsen fra Naturcenter Tønnisgård.

- Ej, man bliver da helt nervøs for, om der pludselig lander sådan en havmågelort på hovedet, siger en kvinde på syngende sjællandsk, og hende søn griner.

Det er formiddag, og dagens første vadehavstur med Naturcenter Tønnisgård er netop skudt i gang. En gruppe danske turister står i en halvcirkel rundt om naturvejleder Caroline Villumsen, som fylder noget viden på unge som ældre hoveder, inden de om lidt skal ud at mærke havbunden under fødderne.

Annonce

Vadehavsturene er meget populære, og igen i dag er der helt udsolgt. Det er en yndet sport at tilegne sig viden om sandorme, tidevand og verdensnaturarv, når man er på disse kanter, og netop det med tidevandets cyklus bliver pædagogisk forklaret af Caroline Villumsen, mens hun tegner cirkler med en pind i sandet.

Tine Møssbuxbom og hende 11-årige datter Ydun kommer fra Værløse og nød at slå sig løs på vaden. De syntes, guiden var rigtig god, og det var sjovt, at hun relaterede til selveste børne-tv-helten John Dillermand, da hun skulle fortælle om krabbernes køn. De fandt også en æggesæk fra en kronsnegl, som lignede lidt en grankogle. Foto: André Thorup

- Tidevandet er styret af månen, og en cyklus varer cirka 25 timer, altså rykker det sig en time hvert døgn. Det gør det svært at planlægge efter, og vi naturvejledere bliver faktisk jævnligt kontaktet af folk, som spørger, om vi ikke lige "kan fikse det", så tidevandet passer ind i deres planer, ler hun.

Nu må man smide sko og strømper og bevæge sig ud på vaden. Børnene hviner af fryd over at mærke vandet pible ind mellem tæerne, og der bliver straks gjort interessante fund af sandorme og strandsnegle.

En skør bunke 'spaghetti'

- Mor ser den her skøre én, råber syvårige Valdemar og peger på en stor bunke af sandormenes "sandkringler" - altså det sand, der kommer ud gennem sandormenes tarme og lægger sig som små bunker spaghetti.


Jeg har lært mange ting i dag. For eksempel hvorfor blåmuslinger kan være giftige at spise om sommeren.

Malene Heissel


Hans mor, Malene Heissel, kommer ham nysgerrigt i møde. De to er taget hjemmefra Sønderborg på en mor-søn-tur med madrasser lagt ind bagi deres Kia Seat, så de kan sove i bilen.

- Vi skal til Skagen, men måtte bare herover og opleve Rømø og Vadehavet først. Jeg er vild med alle de historier og den biologi, som Vadehavet rummer, og jeg har lært mange ting i dag. For eksempel hvorfor blåmuslinger kan være giftige at spise om sommeren. Det er fascinerende, når man lærer, hvordan og hvornår man kan bruge naturen udenfor i sin aftensmad, siger Malene Heissel.

Der var oplevelser for alle aldre på vadehavsturen. Både dem, som ville vide noget om stormflodssøjler, og dem, som bare nød at finde en strandsnegl og se den kigge ud. Foto: André Thorup

Så må hun hen og hjælpe Valdemar. Han er sunket lidt ned i "slikket", som den bløde del af sandet hedder. Det har de også lige lært, så Valdemar ved, at det slet ikke er farligt.

- Men muslingerne har altså kradset lidt på min fod, de dumme nogen, ler han.

Annonce
Tønder For abonnenter

Over havet under himlen: Vidåslusen får sin udsigtsplatform

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Tønder

Børn i sorg: Koordineret indsats skal hjælpe

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce