Annonce
Kultur

Onkel-instruktør om filmoptagelser: - Jeg fik hurtigt byttet mine nike-sko ud med et par gummistøvler

Lørdag var interesserede inviteret til Tankegang med Frelle Petersen. En kulturel gåtur, hvor filminstruktøren dykkede ned i sit arbejde og fortalte sjove historier fra filmen Onkel. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Onkel-instruktør Frelle Petersen ledte an, da 16 deltagere var med til arrangementet Tankegang. Her var der både plads til spørgsmål og anekdoter fra optagelserne af den anmelderroste film Onkel.

STORE EMMERSKE: Hvor kommer inspirationen til et helt filmmanuskript fra, og hvor besværligt er det at have dyr med på et filmset?

Det var nogle af de spørgsmål, som de 16 fremmødte fik svar på, da Kulturmødet Mors var rykket til Sønderjylland med arrangementet Tankegang. Ført an af filminstruktør Frelle Petersen skulle selskabet ud på en gåtur med fokus på at sætte både krop og tanker i bevægelse.

Arrangementet begyndte på gården Stenbjerg, der dannende rammerne for størstedelen af Frelle Petersens anmelderroste film "Onkel".

Annonce

- Normalt når jeg bliver bedt om at fortælle, så er det jo indendørs og ofte i en biograf. Så det tiltrak mig meget, at vi skulle gå og være udenfor, sagde Frelle Petersen.

Derfor var han heller ikke et sekund i tvivl om, at han ville være med i projektet. Hvilket område, hans gåtur skulle foregå i, var heller ikke svært at beslutte.

- Jeg har optaget to film hernede, så det er et sted, der betyder virkelig meget for mig, sagde instruktøren.

Kulturmødet Mors

Afledt af corona-situationen har Kulturmødet Mors valgt at afholde en række gå-arrangementer rundt om i hele landet under navnet Tankegang.

Her inviterer kendte kunstnere og kulturpersonligheder på en kulturel gåtur i et område, der betyder noget for dem.

Kom for sent

På turen kom man både rundt i landskabet og nogle af kulisserne fra filmen.

Første stop på turen var i den tomme lade, der i filmen var fyldt op med køer, hvor flere scener blev optaget. Men at arbejde med dyr er ikke altid lige nemt.

Her kunne Frelle Petersen underholde med, hvordan filmfolkene havde lavet aftaler med flere af de lokale landmænd for at få en vigtig scene i hus.

- Hvis de havde en ko, der skulle føde om natten, så skulle de ringe til os med det sammen, og så ville vi komme styrtende, men vi kom for sent hver gang, fortalte instruktøren.

Andre gange var de mere heldige med dyrene, såsom da en kat dukkede op i billedet lige netop som karakteren onkel, der blev spillet af Peter Tygesen, skulle vinke farvel til sin niece. Katten var på ingen måde planlagt, men det endte med at passer så godt ind i scenen, at den fik lov at snige sig med.

Peter Tygesen var også ude at hilse på deltagerne. Han spillede onkel i filmen af samme navn, og han bor på gården, som filmen udspiller sig på. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce

Går hver dag

Frelle Petersen har sønderjyske rødder og er opvokset i Aabenraa, men han har efterhånden boet størstedelen af sit liv i København. Da filmsettet pludselig bød på en hverdag med køer og lader, måtte han lære på den hårde måde, hvad der er praktisk fodtøj.

- Jeg nåede da at ødelægge et par nye sko eller to. Men jeg fik hurtigt byttet mine nike-sko ud med et par gummistøvler, sagde instruktøren med en latter.

Selvom han er flyttet til byen, så er naturen en vigtig del af hans arbejde, hvor han henter stor inspiration. Gåture er også en fast del af hverdagen.

- Jeg går selv rigtig meget. Jeg får det dårligt, hvis jeg ikke kommer afsted, og det er ikke bare en tur på 20 minutter, det skal helst være en lang en på en eller to timer, sagde instruktøren, der dermed passede perfekt ind i arrangementets rammer.

Det er ikke længe siden, at Frelle Petersen sidst var i Tønder. Fornyligt begyndte optagelserne til hans næste film , der hedder "Resten af Livet". Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce