Annonce
Sønderborg

På tværs af kloden til bidende kulde: Dyrlæge rejser væk

Mette Kryhlmand Iversen studerer veterinærmedicin. Hun rejser snart til USA for at bo i Minnesota i tre måneder. Som dyrlæge. Foto: Timo Battefeld
Mette Kryhlmand Iversen befinder snart i omkring 20 frostgrader. På en fremmed gård langt væk fra Danmark skal hun i tre måneder arbejde som dyrlæge.
Annonce

Nedre Lysabild: Kontrakten på lejligheden i København er sagt op. Tasken er pakket. Og studiet som veterinær mediciner er midlertidigt sat på pause.

Mandag lander Mette Kryhlmand Iversen i delstaten Minnesota i det nordligste USA. Her skal hun i tre måneder arbejde og bo på en svineproduktion.

- Jeg er faktisk slet ikke særlig god til kulde, fortæller hun:

- Men jeg har valgt, ikke at bekymre mig alt for meget over det endnu, siger Mette Kryhlmand Iversen.

Mette Kryhlmand Iversen har pakket, hvad hun selv kalder en kæmpe rygsæk, og der er masser af vintertøj i den.

For når hun lander i Minnesota, er dagtemperaturen omkring 20 frostgrader.

- Det er godt, at jeg skal arbejde inde i en svinestald, der er der jo en højere temperatur end udenfor, siger Mette Kryhlmand Iversen.

Hun læser til daglig til dyrlæge, men en meget lille del af hendes uddannelse involverer produktions-dyr, som er hendes primære interesse.

Efter at have færdiggjort sin bachelor, har hun taget et sabbatår fra studiet. Hun har valgt at rejse tre måneder til USA for at komme ud og få noget erfaring på en amerikansk svineproduktion.

Før i tiden havde de svineproduktion på hendes forældres går. Farens familie har boet på gården i 13 generationer. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Svineproduktionen er fedest

Det er et fåtal på uddannelsen til veterinær mediciner, der foretrækker at arbejde med produktionsdyr, men Mette Kryhlmand Iversen har altid vidst, at det var den vej hun skulle.

- Det stod mellem kvæg og svin. Nu har jeg prøvet begge dele, og svineproduktionen er bare mere interessant, fortæller hun.

Hun er selv vokset op på en gård på Sydals, og under hendes opvækst havde hendes familie også svin. Hun ved godt, at svineproduktionen ikke har det mest charmerende ry, men interessen her er stadig størst.

Arbejdet i en svineproduktion kommer med en særpræget lugt. Og selvom man både skifter tøj og tager et bad, kan lugten fra svinene stadig blive hængende.

- Jeg har været til håndbold nogle gange efter en arbejdsdag, hvor de andre kan lugte det, ligeså snart man begynder at svede, og ens pore åbner sig, fortæller hun:

- Har du været på arbejde igen, kan de råbe, men så er det heller ikke værre. Det er i svineproduktionen, der er de fedeste udfordringer, fortæller Mette Kryhlmand Iversen.

Annonce

Rådgivning og dyrevelfærd

I USA er reglerne for svineproduktion langt fra reglerne i Danmark. For Mette Kryhlmand Iversen gør forskellene arbejdet interessant.

- Deres regler omkring anti-biotika er eksempelvis helt anderledes. Ligesom mange andre ting. Jeg glæder mig til at se, hvordan de arbejder, fortæller hun:

- Hvad kan de lære mig? Hvad kan jeg lære dem?

Hun har selv valgt, at tage nogle skridt væk fra, hvad dyrlægestuderende typisk foretrækker.

I arbejdet på en produktion skal hun rådgive landmændene og sikre sig, at dyrenes velfærd er så god som muligt.

- Det er jo en forretning, når jeg skal rådgive omkring dyrenes velfærd eller forebyggelse af sygdomme, så skal jeg tænke økonomi med. Landmanden siger næppe ja til mine forslag, hvis det kommer til at koste ham for mange penge. Udfordringerne i at få det hele til at spille er vildt fed, siger Mette Kryhlmand Iversen.

I svineproduktionen går dyrene meget tæt. Og når sygdomme spredes, kan det både gå hurtigt og have voldsomme konsekvenser for bestanden. Derfor kræver jobbet som dyrlæge en meget aktiv arbejdsindsats, hvis dyrenes velfærd skal sikres.

- Det er jo noget af det, der gør svineproduktionen så spændende. Der er så mange udfordringer, jeg skal håndtere, og det er derfor, at jeg synes det er så interessant, fortæller hun.

Mette Kryhlmand Iversen studerer veterinærmedicin. Hun foretrækker at arbejde i produktion fremfor en klinik. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Langt til naboen

Indtilvidere er Mette Kryhlmand Iversens viden om hendes midlertidige bopæl rimelig begrænset.

Hun ved, at hun skal bo i et lille landbrugssamfund kaldet Blomkest. Der har et befolkningstal på 158 indbyggere.

- Jeg har indtil videre kun e-mailet med ham der ejer gården. Så lige nu ved jeg faktisk ikke så meget om stedet, fortæller hun.

Ejeren af gården hedder Mike, han er uddannet dyrlæge, og han har over 40 års erfaring i svineproduktion. Han har tidligere haft dyrlægestuderende som medhjælpere på gården, men aldrig før en fra Danmark.

Svinefarmen i Minnesota har omkring 1400 søer. I Danmark er gennemsnittet på omkring 900.

- Lige nu glæder jeg mig mest til komme igang. At få mine arbejdsopgaver, at møde Mike, hans kone og deres to børn. Jeg er sikker på, at det nok skal blive fedt, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce