Annonce
Indland

Pålægspakke i torskemave ryster vestjysk fiskeriformand

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Perspektivet er skræmmende, siger formand for Sydvestjysk Fiskeriforening efter fund af plastik i torskemave.

Fundet af en pålægspakke i maven på en torsk ryster Jesper Juul Larsen, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening.

- Det ryster mig en lille smule. Jeg håber ikke, det er noget, vi kommer til at se ret tit i fremtiden.

- Men perspektivet er jo skræmmende og konsekvenserne endnu mere skræmmende, hvis det eskalerer, siger han til Ritzau.

Det var skipper Jørgen Olesen, der mandag ifølge tv2.dk landede en torsk med plastik i maven.

Han fangede fisken 250 kilometer nordvest for hjemhavnen ved Hvide Sande.

Ifølge fiskeskipperen er det ikke unormalt, at han ser den slags plastik både i fiskene og i deres omgivelser.

- Vi ser tit både gamle støvsugere, malerbøtter og en masse andet skrald ligge og flyde rundt i vandet. Vi får også tit den slags i vores net, siger Jørgen Olesen til tv2.dk.

Jesper Juul Larsen, der også er bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening, har ikke hørt om, at der tidligere er landet fisk med plastik i maverne.

Men det er velkendt, at fiskere samler mere og mere plastik op, siger han.

- Folk skal tænke sig godt om. For meget af det her plastik går aldrig til. Det varer i hvert fald mange år, før det forsvinder. Så man skal holde op med at svine.

Spørgsmål: Hvad med dine egne medlemmer. Er de gode nok til at holde deres egen sti ren?

- Det vil jeg vove at påstå, at de er. Men man kan altid blive bedre. Det kan vi alle, siger Jesper Juul Larsen.

Der blev for nylig lavet en stikprøveundersøgelse af forekomsten af plastik på ti danske strande.

40 familier tog i maj ud for at samle affald og fandt over 6000 stykker affald, herunder 150 kilo plastik.

Forleden skrev Jyllands-Posten, at der nu også var fundet plastik i maverne på tre af syv nedlagte dådyr ved Brahesborg Gods på Vestfyn.

- Det er virkeligt et grumt, etisk problem, fordi plastik danner en prop i maven på dyrene, så de ikke kan optage andet og derfor dør en langsom og pinefuld død, sagde biolog Bo Håkansson, Danmarks Naturfredningsforening, i den forbindelse til Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Artikel fra tv2.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce