Annonce
Kolding

Pårørende skaber forvirring og smittefare: De skal lade være med at dukke op ved plejehjem

Seniordirektør Annette Lund, Kolding Kommune, beder pårørende respektere regeringens besøgsforbud på plejehjem. Besøgsforbuddet er indført for at minimere risikoen for, at beboerne bliver smittet med coronavirus. Arkivfoto: Lena Juul
Seniordirektør Annette Lund beder indtrængende sønner, døtre og andre pårørende respektere besøgsforbuddet på plejehjem. I stedet kan de komme i kontakt med beboerne via telefon eller iPad.
Annonce

Kolding: Torsdag blev en plejehjemsbeboer på plejehjemmet Vonsildhave testet positiv for coronasmitte og herefter indlagt på sygehuset. Allerede inden det skete appellererede kommunen til, at pårørende respekterer det besøgsforbud, som regeringen har indført på alle plejehjem for at minimere smitterisikoen.

"Vi oplever desværre, at der er mange, som ikke overholder forbuddet. Vil I ikke nok hjælpe os til at passe på jeres kære ældre, svage og særligt udsatte?" har kommunen skrevet på sin hjemmeside. Plejehjemmenes hoveddør er låst, så her kommer de ikke ind.

- Det handler om, at mange dukker op uden for beboernes terrassevinduer. Problemet er, at mange pårørende gerne vil give en lille hilsen, men så kommer vinduet på klem, og det øger smitterisikoen. Og når de pårørende går igen, så kan far eller mor ikke forstå, hvor de blev af. Beboeren inde ved siden af tror måske, at de pårørende var indbrudstyve, der listede rundt i haven, så det skaber også forvirring, forklarer seniordirektør Annette Lund, Kolding Kommune.

Hun understreger, at hun så inderligt godt kan forstå de pårørende, der gerne vil ind og glæde deres familiemedlem på plejehjemmet.

- Lige nu er det rigtig svært for os at håndtere. Og hvis den forkerte person går ind på plejehjemmet, så kan der være stor risiko for borgerne forbundnet med det.

Besøgsforbud på plejehjem

Regeringen har indført besøgsforbud på alle landets plejehjem. Det er sket, fordi beboerne her er særligt udsatte, så det kan få fatale følger, hvis de smittes med coronavirus.

Besøgsforbuddet gælder frem til og med den 13. april, og det er muligt, at det bliver forlænget.

Besøgsforbuddet gælder hele plejehjemmets matrikel. Gæster må altså ikke stille sig hen på beboernes terrasser.

Blomster, chokolade og andre gaver til beboerne, kan afleveres ved plejehjemmets hoveddør, så vil personalet bringe tingene videre.

Hvis en beboer bliver kritisk syg eller er døende, så kan plejehjemmet efter en konkret faglig vuredering tillade besøg af maksimalt to personer ad gangen.

Annonce

Skype eller FaceTime

Hun har ikke kendskab til, at plejehjemsbeboere har lukket deres pårørende ind via terrassedøren.

- Hvis vi møder en pårørende, der overtræder forbuddet, så henstiller vi til, at det skal de ikke og henviser til Sundhedsstyrelsens vejledning på området. Jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer i en situation, hvor vi bliver nødt til at gøre noget som helst skrappere end det. I sidste ende kan vi bede politiet om hjælp, men det tror jeg ikke bliver nødvendigt.

I stedet for at møde op opfordrer hun de pårørende til at være i kontakt med beboerne via Skype eller FaceTime.

- Vi har gravet iPads og andet teknisk udstyr frem fra alle vores gemmer, og det udstyr er ude på alle plejehjem. Og hvis de pårørende kontakter lederen på det enkelte plejehjem, så hjælper de gerne. Det har vi kommunikeret mange gange til de pårørende.

Har medarbejderne tid til at hjælpe den enkelte beboer med at bruge det tekniske udstyr?

- Det vil vi gør alt, hvad vi kan, for at give os tid til, svarer Annette Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Lærerformand opfordrer Koldings lærere til at tage deres forholdsregler: Sådan kan de mindske risiko for at blive smittet

Annonce