Annonce
Kolding

Pårørende taler åbent om grov fejl på plejehjem: Attendo-chef fastholder sin tavshedspligt

Foto: Casper Vagner Christensen
Virksomhedschef Ditte Korsager fra plejecentret Vonsildhave vil fortsat ikke udtale sig om det forløb, som i søndags betød, at de forkerte pårørende blev orienteret om et dødsfald, mens de rette intet fik at vide.

Kolding: Selvom døtrene til begge de kvindelige beboere, som i søndags blev forvekslet på plejecentret Vonsildhave, nu er stået frem og har fortalt om deres oplevelser, så afviser virksomhedschef Ditte Korsager fortsat at udtale sig om det konkrete forløb, som førte frem til den fatale fejl.

Dorte Korsager henholder sig til sin tavshedspligt, ligesom hun gjorde i torsdagsudgaven af JydskeVestkysten, hvor den første datter fortalte om sin oplevelse.

Men du har vel ikke tavshedspligt længere, når begge de pårørende nu er stået frem og har fortalt deres version og oplevelser af hændelsen?

- Det har jeg i hvert fald, siger Ditte Korsager.

Annonce

Vonsildhave

  • Vonsildhave er et nyt plejecenter, der blev taget i brug i foråret 2015.
  • Det er det første offentlige private partnerskab på ældreområdet i Danmark, hvor både byggeriet og plejeopgaverne forenes i samme kontrakt. Der er plads til 62 beboere.
  • Fem personer har stået i spidsen for centret siden starten. Det er Allan Heiselberg, Ruben Skov, Jeannett Jakobsen, Jette Skovhus Dall og Ditte Korsager, der har været ansat i cirka et år.

Retningslinjer

Begge de pårørende, Berit Schmidt Hansen, som fejlagtigt fik besked om, at hendes 84-årige mod var afgået ved døden, og Ann Becker, som derfor først fik besked om sin 98-åriges mor død med næsten fire timers forsinkelse, giver udtryk for, at travlhed og underbemanding efter deres opfattelse er årsag til, at fejlen skete.

Hertil har Ditte Korsager oplyst, at bemandingen på to nattevagter til de 62 beboere svarer til Kolding Kommunes norm.

Hun afviser også kritikken af, at den 98-årige kvinde kun kunne få serveret én rød rødvand i døgnet.

- I Kolding Kommunes retningslinjer for kost står der, at der kan serveres en kapselgenstand eller en alkoholgenstand i døgnet for beboerne, og de retningslinjer følger vi, siger hun.

Den 98-åriges datter begrunder blandt andet sin holdning om, at personalet på Vonsildhave har for travlt, med, at hendes mor tidligere er blevet efterladt en hel nat i en to-personers-sofa, fordi personalet glemte at lægge hende i seng?

- Det ved jeg ikke noget om. Jeg kender ikke til sagen, svarer Ditte Korsager.

Vonsildhave drives af det svenske plejefirma Attendo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce