Annonce
Varde

Pårørende til handicappede frygter lukning af små botilbud

Claus Fjeldgaard, direktør for social og sundhed, bragte op, at der måske bør lukkes små botilbud. En pårørende fandt tanken "skræmmende", mens en anden fortalte, at for hendes datter ville det være godt at bo et større sted. Det gik dog igen, at der er modstand mod at skulle flytte handicappede mod deres vilje. Foto: Chresten Bergh
Det er med i overvejelserne at lukke små botilbud, når driften af Social og Handicap skal gøres billigere, fortalte direktør på dialogmøde. Det er en række pårørende kraftigt imod. Der er dog også nuancer i forhold til spørgsmålet vedrørende store eller små bosteder.

Varde Kommune: I år bliver der brugt 12,3 millioner kroner mere end budgetteret på området for handicappede, psykisk syge og socialt udsatte. Der er derfor en stor økonomisk ubalance. Politikerne har dog netop tilført 10 millioner kroner.

- Så er vi nede på 2,3. Det er trods alt bedre end 12,3, sagde udvalgsformand Tina Agergaard Hansen (DF) i sin indledning til et dialogmøde, der handler om en plan, der skal sikre balance mellem budget og udgifter på området.

- Nogle vil kalde det en spareøvelse. Man kan også kalde det en oprydningsøvelse.

Planens elementer blev gennemgået på mødet, men det meste er stadig nogle overordnede tanker. For eksempel luftede social- og sundhedsdirektør Claus Fjeldgaard, at det måske kan komme på tale at lukke små botilbud for handicappede, men han kunne ikke pege på nogle bestemte botilbud.

Annonce

Botilbud

  • Botilbud for handicappede i Varde Kommune kan være ret små. Der blev nævnt konkrete eksempler på steder med fire eller fem beboere på mødet.
  • I den modsatte ende er Rosenvænget/Løkkevang i Ølgod. Her er der i dag 17 boliger, men det er ved at blive udvidet med 18 ekstra - altså i alt 35.
  • Tidligere boede udviklingshæmmede på kæmpe centre med flere hundrede beboere, og flere advarede mod at gå tilbage til det. Claus Fjeldgaard afviste bestemt, at det er den størrelse tilbud, han snakker om, når han taler om større enheder.

Vil se tal

Til dialogmødet var der flest pårørende til handicappede og psykisk syge, men der var også nogle, der selv bor på botilbud. Det var gennemgående, at mange frygter lukning af små botilbud.

- Der er jo andet end penge i det. Det er jo mennesker, det handler om, som en pårørende sagde.

En anden sagde om store enheder:

- Så bliver det institutions-agtigt. Det kan ikke undgås.

Der var også flere, der bad om tal, der viser, at små enheder er dyrere end store. De troede simpelthen ikke på det.

Selvom kritikken var mest udbredt, så var der også nuancer. En mor fortalte, at hendes datter ville have godt af at komme til et større sted, hvor hun kunne finde flere venner.

Mindre sårbart

En anden gennemgående ting var, at mange pårørende oplever, at der er mange vikarer, og at mange af dem ikke er fagligt dygtige nok.

Det prøvede Claus Fjeldgaard at koble. Han mener, at alt andet lige vil et større sted være mindre sårbart over for sygdom, og det kan betyde færre vikarer. Umiddelbart afviste de fleste pårørende, at det vil fungere sådan i den virkelige verden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce