Annonce
Haderslev

Pårørende til handicappede og psykisk sårbare fik en stemme

Der var god gang i snakken rundt ved bordene, da det tredje og sidste af de tre tværpolitiske valgaftener, de politiske partier i Haderslev Kommune har arrangeret, blev afviklet i Slotsgade 20. Her er det Karl Erik Olesen fra Det Radikale Venstre, der møder vælgerne. Foto: Inge Rogat Møller
Tværpolitisk speeddating i Slotsgade 25 i Haderslev handlede om alt fra atomkraft og udlandsdanskeres pension til de problemer, som pårørende til handicappede og psykisk sårbare hver dag må leve med. Ulla Wollbrink er én af disse.
Annonce

Haderslev: Flere af folketingskandidaterne fra de 11 partier, der i Haderslev Kommune stiller op til folketingsvalget 5. juni, blev synligt berørte, da de mandag aften i Slotsgade 25 ved en politisk speeddating mødte Ulla Wollbrink fra Vester Lindet.

SFs Nanna Bonde fik tårer i øjnene, og både Marianne Karlsmose fra KD og Torbjørn Fristed fra DF måtte synke en klump i halsen, da de blev konfronteret med hendes historie.

Ulla Wollbrink er nemlig mor til 19-årige Josephine, som er multihandicappet og bor hjemme. Josephine kan gå med en hjælpende hånd. Men når hun er i aflastning, er hun i flere døgn fastspændt til sin kørestol, fordi Haderslev Kommune - og med Ankestyrelsens godkendelse - ikke vil give hende et gangstativ. Kommunen har nemlig lovgivningen på sin side.

De var med

Den tværpolitiske speeddating i Slotsgade 20 var arrangeret af partierne i Haderslev Kommune.

De fremmødte kandidater var:

Jesper Petersen (S), Hans Christian Schmidt (V), Karl Erik Olesen (R), Klaus Juhl (K), Torbjørn Fristed (DF), Henrik Dahl (LA), Nanna Bonde (SF), Marianne Karlsmose (KD), Søren Haastrup (Å) og Mathias Dahl Christiansen (EL). Der var på grund af sygdom afbud fra Anton Kudsk (NB).

Annonce

Mod systemet

Billedet af den handicappede datter og budskabet gik klart ind. At være mor og pårørende til et menneske med handicap og psykisk sårbarhed er ikke let, og slet ikke når lovgivningens paragraffer gør forskel på fysisk handicappede og psykisk sårbare.

- Det er ikke det handicappede barn, det er systemet om dig og barnet, som tager kræfterne. Hvis bare det fungerede, og vi blev hørt eller set som pårørende, så ville det være godt, sagde Ulla Wollbrink.

Hun er af samme grund blevet aktiv i bevægelsen #en millionstemmer FV 19, som er etableret som Facebookgruppen Bak op om de pårørende til handicap og psykisk sårbarhed for et par måneder siden. Gruppen har i løbet af rekordtid vokset sig stor.

Annonce

Mere fokus er ønsket

Ulla Wollbrink er nemlig ikke alene. En million stemmeberettigede rundt i Danmark er pårørende eller tæt på mennesker med et handicap og psykisk sårbarhed. Politisk burde de derfor være attraktive for kandidaterne. Indtil nu er valgkampen dog ifølge Josephines mor mest druknet i klima og udlændinge.

- Der burde være mere fokus på dette emne.

- Helt enig, lød det fra Nanna Bonde fra SF, der er bestyrelsesmedlem af Sind Ungdom og har psykisk sårbarhed som én af sine helt store mærkesager.

- Det er en overset gruppe, og det er meget vigtigt at denne gruppe får en stemme i dette valg, sagde Marianne Karlsmose, som selv er medlem af Facebookgruppen og ud over det sidder i social og psykiatriudvalget i Region Midtjylland.

- Men det er jo ikke de handicappede, der fylder mest i medierne, tilføjede hun.

Ulla Wollbrink fra Vester Lindet fik held med sin aktion, da hun mandag aften talte de pårørendes sag over for politikerne. Her er det Matthias Dahl Christiansen fra Enhedslisten, der læser om den bevægelse, som i løbet af få måneder har vokset sig stor. Foto: Inge Rogat Møller
Annonce

Ønskelisten

Lige adgang til hjælp til mennesker med handicap og psykisk sårbarhed og deres pårørende er kravet fra gruppen, som op til folketingsvalget har formuleret en ønskeliste til politikerne i Folketinget, som hvert af folketingsmedlemmerne fik stukket i hånden.

"Familierne får som det første tilknyttet en koordinator, så familierne ikke bliver kastet rundt mellem forskellige afdelinger", lyder et af ønskerne, lige som et stort ønske også er, at der finansiering og sagsbehandling adskilles for at sikre faglige og saglige vurderinger og for at komme økonomisk motiverede afgørelser til livs.

At de pårørende til handicappede og psykisk sårbare fik en stemme ved speeddatingen stod fast ved mødets afslutning. For ud over udlandsdanskeres ret til pension i lande uden for EU, atomkraft, klima, jobcentre, så var det Ulla Wollbrinks mission, der lykkedes. Stort set samtlige politikere nævnte i deres afslutning spørgsmålet om de handicappede.

- Jeg er ramt af hende med datteren. Vi halter langt efter i forhold til at opfylde handicapkonventionerne. Det vil jeg arbejdet stærkt på at få gjort noget ved, også selv om jeg ikke kommer i Folketinget, sagde Søren Haastrup fra Alternativet.

SFs Nanna Bonde blev synlig rørt, da det var hendes tur til at møde Ulla Wollbrink. Inden da havde hun sagt, at psykisk sårbare er én af hendes absolutte mærkesager. Forrest til højre ses Torbjørn Fristed fra Dansk Folkeparti og til venstre i baggrunden skimtes Søren Haastrup fra Alternativet. Foto: Inge Rogat Møller
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce