Annonce
Rejser

Påskeferie: Fem museumsoplevelser i det fri

Foto: kollage af billeder fra Bork Vikingehavn, Den Fynske Landsby og Glud Museum.
Når det bliver forår, vågner vikingerne i Bork af vinteren, og det samme gør frilandsmuseernes medarbejdere og frivillige, der giver besøgende en levende oplevelse af historien. I påskedagene er der mulighed for at besøge flere af landets udendørs museer, hvor rammerne er oprindelige huse, og påsketraditioner fra forrige århundreder holdes i hævd. Og så kan man besøge vikingernes hytter i Bork, som fortæller historien om Danmark, før vi vidste, at der var noget, der hed påske.
Annonce

Brødtekst

1 Den Fynske Landsby

Man kan komme både med ind i stalden og med landmanden ud på marken i påskedagene i Den Fynske Landsby. Foto: Den Fynske Landsby

I frilandsmuseet Den Fynske Landsby kan man opleve påsketraditioner fra H.C. Andersens tid, og så kan man få et kig ind i stalden og tage med ud på marken, hvor landmanden har travlt, fordi foråret er kommet.

Påskedagene fra 18. april til 22. april er fyldt med aktiviteter for børn og deres voksne: Æg bliver farvet, gækkebreve klippet, kranse bundet, og kokkepigerne fortæller om overtroen, der knyttede sig til maden i påskedagene. Hver dag er der også åben stald, og 18. april kan man møde landmanden, der pløjer markerne. Anden påskedag er der traktorskue af gamle modeller og børnene kan lave deres egen kæphest.

Den Fynske Landsby holder åbent 18. til 22. april fra klokken 10 til 17, men aktiviteterne foregår mellem klokken 11 og 15. Adressen er Sejerskovvej 20, 5260 Odense S. Billetter koster 75 kroner for voksne og er gratis for børn under 17 år.

2 Glud Museum

Gården gøres klar til påsken på frilandsmuseet i Glud. Foto: Glud Museum

På den store gård Badensminde er foråret kommet og der bliver gjort klar til påskefest for gårdens folk. Husmoderen vasker tøjet, og pigerne er i køkkenet og pynter op i stuerne. Det er ikke kun gården, der skal gøres klar til påsken. Museumshaverne bliver i disse dage forårsklargjorte, derfor vil der være et udvalg af boder, der sælger forårsblomstrende stauder, løgvækster, påskeklokker, hornvioler og potter.

Besøgende kan hjælpe med på gården, farve æg, gå på æggeskattejagt eller lege gamle påskelege.

Glud Museum holder åbent 18. og 19. april fra klokken 11 til 15. Entreen koster 40 kroner for voksne, og børn under 18 år har gratis adgang. Man finder frilandsmuseet på adressen Museumsvej 44, Glud, 7130 Juelsminde.

3 Bork Vikingehavn

Vikingerne vågner og vølven ofrer til guderne i påskedagene i Bork Vikingehavn. Foto: Bork Vikingehavn

Vikingerne vågner på havnen i Bork. Hver påske kan man opleve, hvordan museets frivillige vikinger indtager husene på vikingehavnen og gør klar til en lang sommer i vikingetiden. Man kan gå på opdagelse i de autentiske vikingehuse og følge med, når vikingerne laver nye kar, potter, smeder. laver mad over bål, farver tøj med planter, fletter pilehegn og nålebinder. Hver dag kommer de kloge koner, vølverne, og laver et offer til guderne, og 21. og 22. april kan man opleve Vikingekampgruppen Garm, der træner krigsfærdigheder og gør klar til at drage på togt.

De mindste besøgende kan desuden klæde sig ud som vikinger og prøve at sidde i høvdingens højstol. De kan drage på runejagt, sejle med små både, male vikingetegninger og lege på vikingelegepladsen.

"Vikingerne vågner" finder sted 18. til 22. april hver dag fra klokken 11 til 16. Billetter koster 125 kroner til vikingearrangementet. Børn under 18 år har gratis adgang, hvis de følges med en voksen. Bork Vikingehavn findes på Vikingevej 7, Sdr. Bork, 6893 Hemmet.

4 Hjerl Hede

Det bliver strikket og hæklet i uld på Hjerl Hede. I påskedagene er frilandsmuseets tema tekstilhåndværk. Foto: Hjerl Hede

Frilandsmuseet Hjerl Hede åbner for sæsonen til påske. Det er tekstilhåndværk der er temaet for påskedagene, når museet slår dørene op 18. april. "Fra uld til dragt" er overskriften for aktiviteterne, hvor der bliver strikket, broderet, spundet og hæklet som i gamle dage. Man kan også tage sit eget strikketøj, der er gået i hårdknude, og få hjælp til at komme videre for i bindestuen hjælper man hinanden.

For børnene er der kreativt værksted med påskeharer, æggejagt og nye kyllinger at beundre. Og hver dag fra klokken 10 kan man tage med dyrepasseren ud at fodre frilandsmuseets dyr.

Hjerl Hede ligger på Hjerl Hedevej 14, 7830 Vinderup. Museet har åbent fra klokken 10 til 16 i påskedagene. Billetterne koster 80 kroner for voksne, men er gratis for børn under 18 år.

5 Den Gamle By

Der males påskeæg og laves garnkyllinger i Den Gamle By, når det bliver påske. Foto: Den Gamle By

I påsken bliver der liv i bykvarterene fra 1864, 1927 og 1974 i Den Gamle By i Aarhus. Man kan møde bagerjomfruer, købmandssvende, tjenestefolk, gårdskarle, præsteenken, isenkræmmeren, boghandleren og byens postbud i gaderne og husene. I påskedagene bliver de gamle traditioner holdt i hævd, så man kan male sine egne påskeæg og lave garnkyllinger. Man kan også være med til at lave bolsjer på gammeldags manér.

Derudover er der gang i Den Gamle Bys festplads, hvor luftgynger, karrusel og markedsorgel skaber feststemning og oplevelsesmuligheder.

Frilandsmuseet Den Gamle By ligger på Viborgvej 2, 8000 Aarhus. Der er åbent hver dag fra klokken 10 til 17. Billetterne koster 135 kroner for voksne og 0 kroner for børn (0-17 år).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Efter badeulykke på Østerstrand: Badegæster siger ja tak til mere skiltning

Annonce