Annonce
Esbjerg

Pølser og handske sprængt i stumper: 5. klasse fik viden om krudt

0,8 gram krudt. Mere skal der ikke til for at sprænge en handske med røde pølser i. Foto: Jacob Schultz
0,8 gram krudt kan gøre en hel del skade på en hånd. 5. årgang på Ansgarskolen i Ribe havde fredag besøg af Esbjerg Kommunes fyrværkerikonsulenter.
Annonce

Ribe: - Vi har lært, at fyrværkeri er farligt, og at man altid skal have briller på, siger en gruppe drenge fra 5. årgang, som fredag formiddag stimler sammen på det grønne område bag ved Ansgarskolen.

De har besøg af Esbjerg Kommunes to fyrværkerikonsulenter, Morten List Christensen og Steen Boberg Christiansen. Formålet var at lære dem at forstå, hvor farligt fyrværkeri kan være, holde afstand og altid bruge briller.

Lidt før klokken 11 ender det lille undervisningsforløb med en demonstration på plænen.

Formiddagen blev brugt til teoriundervisning om både erstatningsansvar, skader og krudtmængder.

Annonce

Der sprænges

Et batteri står klar på asfalten ved det grønne område. Nu skal det tændes. Eleverne står alle i en halvcirkel på sikker afstand med sikkerhedsbriller på.

- Jeg strækker armen, jeg tænder, og jeg går væk fra stedet, råber SSP-konsulent og fyrværker Morten List Christensen, mens en lunte til det store fyrværkeri-batteri brænder sig vej til krudtkammeret.

Man løber aldrig væk. Man kan jo falde. Det handler om kontrol og sikkerhed, har eleverne lært.

En måge har uforvarende forvildet sig hen over fyrværkeriet, mens lunten brænder. Den zigzagger i panik væk fra larmen, da det brager i luften lige bag den.

Bragene giver ekko mellem bygningerne.

5. Klasserne på Ansgarskolen i Ribe fik fredag besøg af to fyrmestre, som demonstrerede affyring af krudt, og gav gode råd om fyrværkeri til eleverne. Her prøver en elev de briller, som blev udsat for et heksehyl. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Har alle briller på?

Eleverne hujer og kommenterer de mange stykker affald, der falder ned fra himlen sammen med en masse hvid røg.

- Så blev det alligevel hvid jul, lyder det fra en af årgangens vittige hoveder.

Inden der sprænges, skal alle eleverne spørge hinanden, "har alle briller på". Sikkerhedsbrillerne redder hvert år masser af øjne, og fyrværkeridemonstrationen indeholder også en brilletest. Testen viser, at et større heksehyl ikke er i stand til på tæt hold at brænde sig gennem en sikkerhedsbrille.

Annonce

Pølsefingre

En af de mere anskuelige demonstrationer går ud over en handske fyldt ud med røde pølser. Pølserne skal fingere fingre, mens handsken holder lidt på sagerne.

Fyrværkeren lægger 0,8 gram krudt ind i handsken, så det svarer til en knuget hånd med et lille heksehyl i. Han detonerer den lille sprængladning med elektroder på sikker afstand. Den kunstige hånd sprænger i stumper og stykker, og eleverne får lov at se, hvordan sådan et par pølsefingre ser ud efter en smule krudt.

Ikke noget kønt syn. Eksperimentet gør synligt indtryk. Mere skal der ikke til.

Klokken 12-raketten ryger til tops. De fleste fyrværkeriskader er forårsaget af raketter. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Esbjerg-model siden 2001

I det hele taget er den årlige fyrværkeriundervisning noget, der virker, forklarer Morten List Christensen. Ordningen, kaldet "Esbjerg-modellen", har kørt ud til alle skoler i gamle og nye Esbjerg kommune siden 2001.

- Vi vælger 5. årgang, fordi erfaringen viser, at det er en aldersgruppe, der har haft de første erfaringer med fyrværkeri. Samtidig er de stadig meget åbne og påvirkelige, forklarer Morten List Christensen.

Før Esbjerg-modellen blev rullet ud, var der på Esbjerg Sygehus på en typisk nytårsaften 27 skader fordelt på to døgn ved nytår. I dag er der stort set fredeligt og ingen fyrværkeriulykker på skadestuen i Esbjerg til nytår. Det tilskriver Morten List Christensen den fælles oplysningskampagne.

Det er først lovligt at fyre fyrværkeri af fra og med den 27. december.

Fyrværkeriskader

Til nytår i år var der i alt 228 danskere, der blev behandlet med fyrværkeriskader på sygehusene i de to døgn omkring nytår. Heraf var 27 af skaderne alvorlige.

To ud af tre er under 25 år, og det er primært drenge og unge mænd.

Skadesstatistikken viser også, at raketter tegner sig for cirka en tredjedel af skaderne – og at kun to alvorlige skader skyldtes ulovligt fyrværkeri.

5. Klasserne på Ansgarskolen i Ribe fik fredag besøg af to fyrmestre, som demonstrerede affyring af krudt, og gav gode råd om fyrværkeri til eleverne. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce