Annonce
Haderslev

Pølsesnak: Tre meter lang kålpølse skal udfordre Haderslevs identitet

Susanne Dufresne og Tove Jensen strikker grønlangkål. Foto: Jacob Schultz
I Kunsthal 6100 syr de en tre meter lang kålpølse, der stiller spørgsmålet: Hvem er Haderslev som by?

Haderslev: Der sker interessante ting i Kunsthal 6100 for tiden.

De er i øjeblikket i gang med at sy en tre meter lang kålpølse. Den skal være med til at antænde en snak om Haderslevs identitet. Kunstprojektet er sat i gang af Jesper Aabille, der udstiller i Kunsthal 6100 til marts næste år. Udstillingen tager udgangspunkt i Haderslev som pølsernes by og skal sætte i gang i en snak om, hvem Haderslev egentlig er som by.

- Lige nu er byens slogan: Med hjerte og vilje. Det siger ingenting. Med pølsen skal vi finde ud af, hvem vi er som by. Hvad kan vi? Har vi et DNA? Det er svære spørgsmål, siger kunstfaglig leder ved Kunsthal 6100 Marie Dufresne.

Hun er flankeret af Tove Jensen og hendes mor Susanne Dufresne, der begge sidder med strikketøjet i hånden. På bordet ligger pølsen. Eller… Som den ligger der, er det ikke til at se, at det er en pølse. Den er sammensat af små lapper eller patchwork, som det hedder. Hovedsageligt brune men også med lysebrune farver, der skal repræsentere fedtpletterne på pølsen. De skal alle sættes sammen og til sidst udgøre en tre meter lang kålpølse.

- Det er som et lille frikvarter, når jeg kommer herind, siger Tove Jensen, der en gang om ugen kommer ind hos kunsthal 6100 og hjælper med at sy kålpølsen.

Men det er faktisk gået så stærkt, at de nu har udvidet projektet. Tove Jensen og Susanne Dufresne er lige nu i gang med at strikke grønlangkål. Og hvis alt går efter planen, så skal der også broderes sennep.

Annonce
Marie Dufresne mener, at den tre meter lange kålpølse skal antænde snakke om Haderslevs identitet. Foto: Jacob Schultz

Marsvin-strøelse eller skumgummi

Projektet har været i gang siden 3. oktober og kålpølseprojektet går ind i en ny fase. For der skal jo også noget ind i den.

- Den skal være hård og fast. Vi har tænkt på marsvin-strøelse eller skumgummi, siger Marie Dufresne.

Overfor hende sidder Tove Jensen og smågriner.

- Det er bare vildt skægt. Jeg kan ikke lade være med at grine, når jeg fortæller, hvad jeg laver, siger hun.

Hvis alt går efter planen, så vil Marie Dufresne afleverer en hel sønderjysk ret til Jesper Aabilles udstilling. Det har hun gjort i selskab med 20 forskellige sy- og strikkeentusiaster, der er droppet ind hos kunsthallen i weekender og hverdage.

- Det er fantastisk, når kunsten kan blive motor for noget socialt og relationelt, siger hun.

Det er gået så stærkt med at sy kålpølsen, at de nu syr grønlangkål og brodere sennep i Kunsthal 6100. Foto: Jacob Schultz
Marie Dufresne har startet projektet i forbindelse med et kunstprojekt af Jesper Aabille. Foto: Jacob Schultz
Kunsthal 6100 har fået en bog om slagternes historie i Haderslev. Foto: Jacob Schultz
Tove Jensen kommer en gang om ugen og syr og strikker. Nogle gange bare i ti minutter. - Det er et lille frikvarter, siger hun. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Haderslev

Over grænsen: Danmarks største cykelløb hylder naboskabet med Tyskland

Annonce