Vejle: "I morgen aften klokken 8 kommer pølsevognene på gaden, og vi serverer Dem en meget stor, kvalitetsfin, statskontrolleret wienerpølse for 25 øre, et varmt rundstykke 5 øre. Ærbødigst Vejle Pølsevogne."
Denne annonce bragte Vejle Amts Folkeblad 4. juni 1930, og dermed havde Vejle fået et nyt indslag i gadebilledet. Pølsevognene kunne dog først komme på gaden efter grundlovsfesten, hvori blandt andre statsminister Stauning deltog.
Der blev taget godt imod initiativet, for 17. juni var der igen en annonce i avisen fra Vejle Pølsevogne, hvor overskriften lød: "Pølsevognene er blevet en stor sukces". Annoncen fortæller også, hvor stadepladserne for de fem vogne var i starten: Banegårdspladsen, Rådhuspladsen, hjørnet af Gormsgade og Skovgade, Nørretorv samt Langelinie-Skyttehusgade.
Den vogn, der stod over for Falck i Gormsgade, dukkede om søndagen op ved Vejle Stadion, hvor ejeren selv stod ved den.
Vejle Pølsevogne
Næste gang, du sætter bisserne i en hotdog og nyder pølsens knæk, så giv det en tanke, at 18. januar er det 100 år siden, de første seks pølsevogne i Danmark rullede ud i København efter behørig tilladelse.
De første pølsevogne var nærmest en slags forvoksede trillebøre. Siden fik de en motor på. De skulle køres i garage om aftenen.
På toppen for 50-60 år siden var der omkring 700 pølsevogne i Danmark, men de sidste 20-25 år har de fået konkurrence fra fastfoodbutikker og tankstationer.
Vejle Pølsevogne var ejet af familien Rasmussen. Først Georg Andreas Andersen, der havde isvogn i Esbjerg. Efter et besøg i København i 1926 satte han tag på isvognen og havde så en pølsevogn. Hans kone var fra østkysten, og i 1930 kom familien til Vejle og fik bevilling og eneret på fem pølsevogne. I 1935 døde Georg Andreas Andersen, men hans enke førte forretningen videre frem til sin egen død i 1958. Derefter overtog datteren Ellen Rasmussen, som skrev om det i Vejlebogen 2012.
Annonce i Vejle Amts Folkeblad 4. juni 1930I morgen aften klokken 8 kommer pølsevognene på gaden, og vi serverer Dem en meget stor, kvalitetsfin, statskontrolleret wienerpølse for 25 øre, et varmt rundstykke 5 øre. Ærbødigst Vejle Pølsevogne.
Pølsevognen blev hurtigt et folkekært indslag i hverdagslivet, som var omgivet af en masse pølsevognsslang, som man kan studere nærmere på hjemmesiden pølseABC, hvor et stort udvalg af pølsesproget er noteret. Advarsel: Det er ikke det hele, der er lige stuerent.
Dansk nationalklenodie fra Tyskland
De første pølsevogne i Danmark havde handelsmand og kapelmester Charles Svendsen Stevn. Han fik ideen fra Berlin og kunne i marts 1910 - i Oslo - starte forhandling fra fire vogne af varme bayerske pølser. De måtte være åbne hver aften mellem klokken 22 og 02.00. Det skrev blandt andet Aarhus Stiftstidende om 30. marts 1910.
I København var der længe modstand, men da socialdemokraterne overtog magten i 1917, var der mere forståelse for ideen, så Stevn fik sin tilladelse i 1920.
Lyt med, da pølsemand, formand og stifter af 'Foreningen for pølsevognens bevarelse' medvirkede i Radio4 Morgen, hvor de fejrede 100 års-fødselsdagen og snakkede om, hvordan pølsevognene kan overleve: