Annonce
Danmark

Pakistansk megaby forbyder nedværdigende ”jomfrutest”

Den afskaffede ”jomfrutest” har ifølge FN intet videnskabeligt belæg, overskrider kvindernes menneskerettigheder og kan have alvorlige psykiske konsekvenser. Foto: Adam Cohn/CCBY
”To-finger-testen", som viser ”jomfrulighed”, er nu afskaffet i voldtægtsager i den pakistanske megaby Lahore. Afgørelsen kan bane vejen for et landsdækkende forbud.

Kvinders rettigheder: En uvidenskabelig test, som involverer at sætte to fingre i en kvindes vagina for at bestemme hendes ”jomfruelighed”, er blevet afskaffet i det nordlige område Lahore i Pakistan.

Nu bliver den såkaldte ”to-finger-test", som kvinder udsættes for i sager om voldtægt i Pakistan, betragtet som krænkende over for kvindernes rettigheder af domstolen i megabyen Lahore.

- Denne nye lov er et stort skridt på vejen til, at alle kvinder i Pakistan har mulighed for at anmelde overgreb. Og det tilbyder kvinderne et retssystem, som bakker op om deres rettigheder, siger Charlotte Kirkegaard, som er jurist og gennem mange år har arbejdet med international ligestilling og er stifter af lighedsorganisationen E-quality.

Annonce

Psykiske konsekvenser

Testen, som stadig bliver brugt i omkring 20 lande i verden, bliver ofte udført for at vurdere kvindens eller pigens dyd, ære eller sociale værdi.

Pointen med ”to-finger-testen" i voltægtssager er, at hvis to fingre let kan indsættes i skeden, siger tilhængere af metoden, viser det, at kvinden ikke er jomfru. Derfor mangler hun moralsk belæg for at kunne anklage nogen for voldtægt.

Ifølge FN’s menneskerettighedskontor er testen ikke blot uden videnskabeligt belæg, men den overskrider også kvindernes menneskerettigheder og er kun designet til at nedgøre kvinderne. Samtidig bliver det slået fast, at testen har alvorlige psykiske konsekvenser. I tilfælde af voldtægt efterligner testen den oprindelige handling og kan medføre re-traumatisering.

Derfor er det et vigtigt skridt på vejen, at kvinderne i Lahore nu har ret til at sige fra.

- Der ingen tvivl om, at rettigheder gør kvinder stærkere. Og vi ser kontinuerligt, at der kæmpes lignende kampe i hele verden. Det er en lang og sej kamp uden garantier. Men hver sejr er en sejr, siger Charlotte Kirkegaard.


Der ingen tvivl om, at rettigheder gør kvinder stærkere. Og vi ser kontinuerligt, at der kæmpes lignende kampe i hele verden. Det er en lang og sej kamp uden garantier. Men hver sejr er en sejr.

Charlotte Kirkegaard, jurist, og stifter af lighedsorganisationen E-quality


Annonce

Grobund for flere forbud

Udover at sikre kvindernes rettigheder ved lov handler det om at gøre op med en kulturel opfattelse af kvinders værdighed. Derfor mener Charlotte Kirkegaard, at den nye lov ikke kan stå alene.

- Udfordringerne kan være, at loven ikke bliver overholdt i praksis. Eksempelvis har vi set i Afghanistan, at praksissen stadig bliver udført nogle steder på trods af, at testen blev afskaffet.

- Derfor er næste skridt at efteruddanne sundhedsvæsnet og retssystemet til at forstå alvoren og bakke op om den nye lov. Samtidig skal kvinderne vide, at de har rettigheden, siger Charlotte Kirkegaard.

På trods af at mange lande stadig bruger testen, har lande som Indien, Afghanistan og Bangladesh forbudt testen. Og en lignende sag i Pakistan om afskaffelse af testen i provinsen Sindh behandles lige nu.

Derfor håber rettighedsaktivister, at afgørelsen i Lahore vil skabe grobund for et landsdækkende forbud mod testen.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce