Annonce
Udland

Palæstinensisk leder affejer Trump: Jerusalem er ikke til salg

Raneen Sawafta/Reuters
Donald Trumps plan for fred mellem israelere og palæstinensere har ingen gang på jord, siger palæstinenserne.

Den amerikanske præsident Donald Trumps bud på en plan for fred mellem israelere og palæstinensere bliver blankt afvist af den sidstnævnte part.

Det sker, kort efter at Trump fremlagde fredsplanen i Det Hvide Hus.

Mahmoud Abbas, der er leder af det palæstinensiske selvstyre, kalder forslaget for en "sammensværgelse", der "ikke vil blive vedtaget".

Under Trumps forslag lyder det blandt andet, at der skal oprettes en palæstinensisk stat med hovedstad i Østjerusalem.

Men det har ingen gang på jord, siger Mahmoud Abbas.

- Jerusalem er ikke til salg, siger han og fortsætter:

- Alle vores rettigheder er ikke til salg og ikke til forhandling. Og jeres aftale - jeres sammensværgelse - vil ikke blive vedtaget.

Den palæstinensiske leder siger videre, at aftalen fra Trump vil blive sendt i "historiens skraldespand". Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Heller ikke den palæstinensiske Hamas-bevægelse, der kontrollerer Gazastriben, tager godt imod Trumps fredsplan.

- Vi afviser den her aftale. Vi vil ikke acceptere nogen erstatning for Jerusalem som hovedstad for den palæstinensiske stat, siger en højtstående embedsmand fra bevægelsen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Iranerne, der har et yderst anspændt forhold til Israel, kalder Trumps fredsplan for "århundredets forræderi".

- Den skamfulde fredsplan, som USA vil indføre mod palæstinenserne, er århundredets forræderi og dømt til at fejle, lyder det fra det iranske udenrigsministerium i en udtalelse.

Også den libanesiske Hizbollah-bevægelse, der er støttet af Iran, kritiserer i en udtalelse den 80 sider lange fredsplan fra Trump.

- Aftalens forslag om bosættelserne udgør en af de største farer og har til formål at fratage palæstinenserne retten til deres land, skriver bevægelsen.

Trump foreslår i sin fredsplan, at USA anerkender de israelske bosættelser på Vestbredden som en del af Israel.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce