Annonce
Ringkøbing-Skjern

Palmesøndag: Hvem lader du være konge i dit liv?

Simon Møller Olesen, sognepræst i Borris og Faster. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Coronaen er et wake-up-call for os, der siger til os: Menneske, du er dødelig. Vi er ikke herre over alt selv. Vi plejer at kunne håndtere mange ting selv, men nu er det ude af vores hænder, siger sognepræst Simon Møller Olesen i dagens påskerefleksion, hvor det handler om palmesøndag, der er første akt af fire om påskefortællingen.

Palmesøndag har på flere måder en dobbelthed i sig. Det er dagen, hvor Jesus rider ind i Jerusalem og bliver hyldet som kongen, men det er også begyndelsen til enden. Fem dage efter ender han på korset. På den måde er palmesøndag forspillet til påskens voldsomme drama, og lige nu, hvor corona-virus spreder frygt, har palmesøndag også en dobbelttydighed i sig selv. For corona betyder krone, fordi viruspartiklerne i mikroskopet ligner en kongekrone.

Spørger man Simon Møller Olesen, sognepræst i Borris, er kongekronen et glimrende billede på palmesøndag. Men også på den tid, vi står i lige nu.

- Jesus kommer ikke som en frygtens konge. Han blev en ydmyg konge, som var drevet af kærlighed, og han vil elskes, fordi han elskede os først. Han ønsker ikke, at vi skal frygte ham, men at vi skal elske ham.

- Modsætningerne mødes i corona og kristendommen. Vi mennesker frygter, at den skal tage vores liv. For Jesus er det lige modsat. Han ønsker at give liv. Både sit eget, men også at give liv til os. Han er mere end en respirator, for han ønsker mere end at holde os i live. Han ønsker at vi skal leve.

- Så er spørgsmålet: Hvilken konge vil vi lade regere i vores liv? Er det frygtens konge, eller er det fredens konge?

Annonce
Coronaen er et wake-up-call for os, der siger til os: Menneske, du er dødelig. Vi er ikke herre over alt selv. Vi plejer at kunne håndtere mange ting selv, men nu er det ude af vores hænder.

Simon Møller Olesen, præst

Dødeligheden

Ser man på overblikket, så har palmesøndag med sin festlighed også en udsigt til katastrofen langfredag. Det lægger en dæmper på, for vi ved at det går galt, og palmesøndags fortælling har derfor også et element af forfaldet.

- Vi lever i forventning om noget større, og det kan godt være at vi ikke når det hele, mens vi er her. Livet leves jo ikke kun her på jorden. Det leves også i det hinsides.

For det moderne menneske er dødeligheden en mur, der kan afspore alt det, vi gik og troede, vi skulle. Der er ting, der er udenfor vores kontrol, men i det handler det om at holde fast i håbet.

- Kaj Munk siger det så fint i sin salme ”Du ved det nok mit hjerte”, at stor er nok Guds fjende, men større er dog Gud. Han erkender, at det ikke er en lille fjende, men at Gud er større end denne fjende. Sætter vi vores lid til Gud, så behøver vi ikke at frygte. Det kan godt være, at vores liv ikke blev, som vi troede, men Gud er også med i det, som det bliver.

En plan fra begyndelsen

Corona-krisen kommer i en tid, hvor vi troede, at vi havde styr på alt. Renterne er historisk lave, jobsikkerheden har aldrig været bedre, og svære sygdomme har vores videnskab taget brodden af. Og så alligevel kommer den her virus og truer os.

- Coronaen er et wake-up-call for os, der siger til os: Menneske, du er dødelig. Vi er ikke herre over alt selv. Vi plejer at kunne håndtere mange ting selv, men nu er det ude af vores hænder.

I alt det ligger en erkendelse af, at vi skal kunne give slip og stole på, at Gud har en plan for helheden, mener Simon Møller Olsen.

- Når Jesus rider ind i Jerusalem palmesøndag, så griber man fat i det gamle testamente og læser i Zacharias Bog, at kongen skal komme ridende på et æsel. Det sker, som det står skrevet, og det fortæller os, at Gud har en plan med os fra begyndelsen. Vi bliver mindet om, at vi ikke lever for os selv. Gud afskriver os ikke, heller ikke selvom vi har afskrevet ham, for han har en plan for os.

Derfor handler det ifølge Simon Møller Olesen også om, at lige så vel som borgerne overlader deres beslutninger til politikerne, fordi det er demokratiet, lige såvel skal kristne overlade deres skæbne til Jesus i tro på at han nok skal varetage den på bedste måde.

- Men man skal jo give slip. Og det er jo der, udfordringen er!

Påskerefleksion 2020

I krisetider har folk søgt kirken, men midt i den største sundhedskrise i nyere tid er kirkedørene lukket, og for første gang i kirkens historie her i Danmark, er kirkerne lukket til påske på grund af risikoen for smitte med corona-virus.

Derfor findes der nu på andre alternativer for at få påskens budskab ud, og Påskerefleksion 2020 er Dagbladets bidrag. Fire lokale præster sætter ord på påskens fire akter – og det sker i lyset af de ting, der sker i verden omkring os lige nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce