Annonce
Esbjerg

Panderynken i SF over haste-behandling af Facebook-byggeri

Masser af grønt omkring Facebooks nye byggeri i Esbjerg. Første fase indledes næste år, men nu er kommuneplanændring og lokalplanforslag i første omgang sendt i offentlig høring. Tegning: Esbjerg Kommune

Et enigt byråd sendte mandag aften plangrundlaget for Facebooks indtog i Esbjerg i offentlig høring. Men SFs gruppeformand mindede midt i begejstringen om den demokratiske proces.

Annonce

Esbjerg Kommune: Sagen om "en virksomheds" byggeri af et datacenter i Esbjerg var holdt i anonyme vendinger i Esbjerg Byråds skriftlige dagsorden til mandag aften, men siden forvaltningen lagde sidste hånd på sagsfremstillingen, er den hemmelige virksomhed som bekendt blevet afsløret i JydskeVestkysten/Avisen Danmark - det er Facebook, der vil bygge.

Esbjerg Byråd behandlede mandag aften det plangrundlag, der skal bane vejen for Facebooks byggeri, og vedtog i enighed at sende sende forslaget til en kommuneplanændring samt et lokalplanforslag ud i offentlig høring i otte uger.

Venstres Jakob Lose kunne efter eget udsagn næsten ikke være i sin krop, da han først hørte om planerne for et stort datacenter, og helt galt blev det, da han fandt ud af, at det var Facebook.

- Det er en kæmpe cadeau til Esbjerg Kommune, at Facebook vil bygge her, sagde Lose.

Mindre imponeret lod SFs gruppeformand, Diana Mose Olsen, til at være. Da sagen tidligere på dagen blev behandlet i økonomiudvalget, tog SF således forbehold.

- Det gjorde jeg, fordi jeg ikke havde haft lejlighed til at drøfte sagen med SFs repræsentant i Plan & Miljøudvalget, hvor sagen endda endnu ikke har været behandlet, som det ellers er den normale procedure. Selv om man er Facebook, skal man ikke dekoble vores demokratiske processer, lød det kontant fra Diana Mose Olsen, inden SF også stemte for.

Vækst-eventyr

Foruden Odense og svenske Luleå er Esbjerg blot det fjerde sted uden for USA, hvor Facebook etablerer datacenter, og det er ikke tilfældigt, at Facebook vil sætte spaden i jorden ved Esbjerg allerede i begyndelsen af 2019.I et konsortium med den irske operatør Aqua Comms deltager både Facebook og Google i etableringen af et 7.000 kilometer langt transatlantisk, undersøisk fiberkabel med navnet Havfrue, som vil forbinde Esbjergområdet med New Jersey. Dermed vil Esbjergområdet have i alt fire forskellige fiberoptiske ruter til USA og Europa, og i den vestjyske energimetropol håber borgmesteren og erhvervslivet, at byen og området som et digitalt knudepunkt for hele Norden står på kanten til et nyt væksteventyr.

Annonce

74 bemærkninger

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), ridsede begge planforslag op for byrådet. Projektområdet omfatter et område på cirka 214 hektar, der ligger mellem Andrup og Esbjergmotorvejen, og der skal bygges datahaller, administrations-, logistik- og servicebygninger på 170.000 kvadratmeter, en højspændingsstation med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter med tilhørende transformerstation samt et nødstrømsanlæg placeret i generatorgårde med et samlet, befæstet areal på cirka 60.000 kvadratmeter.

- I forbindelse med planlægningen har der været gennemført en idéhøring. Kommunen har modtaget 74 bemærkninger, som primært drejer sig om trafik i Andrup, lukning af vejen Nordskrænten, visuel påvirkning, støj og højspændingskabler, oplyste Sandrini.

Selve lokalplanforslaget fastlægger, at der omkring hele Facebooks område skal etableres brede ubebyggede arealer med beplantning mod naboområder.

- Det sikrer god afstand mellem datacentrets bygninger og nabobebyggelser, herunder i Andrup, tilføjede udvalgsformanden.

Annonce

Trafik-tiltag

Facebooks byggeri betyder, at en del af Nordskrænten nedlægges, og at eksisterende bebyggelse i området fjernes, herunder en bevaringsværdig ejendom. Desuden vil der blive etableret en dobbeltrettet cykelsti med belysning langs en del af Andrupvej med forbindelse til Nordskrænten via den eksisterende bro over motorvejen, ligesom der opsættes signalanlæg i krydset Hedelundvej-Storegade.

Derudover bliver etableringen af et såkaldt kanaliseringsanlæg og svingbaner på Andrupvej på det sted, hvor der bliver indkørsel til datacentret, en del af den nye infrastruktur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce