Annonce
Indland

Pape vil fordoble straf ved salg af narko til børn og unge

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Justitsminister foreslår hårdere straffe og forebyggende tiltag, så flere unge holder sig fra narkotika.

Straffen ved salg af narkotika til børn og unge skal skærpes, så man ikke kan slippe med en bøde.

Således lyder et nyt udspil fra De Konservative, der vil fordoble straffen, styrke politiindsats ved skolefester og udvide ordningen, hvor ungdomsuddannelser kan bestille en betjent til foredrag.

- Hvis man er så kynisk, at man sælger stoffer til børn, så skal man virkelig mærke lovgivningens hammer slå hårdt, for alle skal være trygge ved at sende børn ud i nattelivet, siger Søren Pape Poulsen (K).

Han har ikke fremlagt forslaget som justitsminister, da regeringspartneren Liberal Alliance ser anderledes på forslaget. Desuden er der andre sager, der har fået forrang.

Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste undersøgelse fra 2017 har over 18.000 unge på en måned prøvet hårdere stoffer end hash. Det tal har ikke været højere de sidste femten år.

Straffen i sager om salg til mindreårige skal fordobles. Samtidig skal muligheden for bødestraf fjernes, så gerningen altid straffes med fængsel, foreslår De Konservative.

- Det handler om, at der er nogle kyniske pushere, der udnytter børn og unge. Det er dem, vi har lyst til at knalde til for at sige det helt ærligt, siger Søren Pape Poulsen.

Strafferammen for salg af euforiserende stoffer i mindre mængder er bøde eller fængsel op til to år. Ved meget store mængder eller særligt farligt stof er den på op mod ti år.

Justitsministeren fremhæver, at der også er forebyggende tiltag.

Ordningen hvor ungdomsuddannelser kan få besøg af en betjent, der fortæller om konsekvenserne af narkomisbrug, skal udvides.

Politiindsatsen skal styrkes i forbindelse med arrangementer, hvor der hovedsageligt deltager unge. Det kan eksempelvis være ved brug af narkohunde til fester på ungdomsuddannelserne.

Ungdomsuddannelser, der har oplevet problemer med narkotika blandt de unge, opfordres til at udføre narkotests til skolefester.

Folketingsvalget finder sted 5. juni.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce