x
Annonce
Danmark

Parcelhusejere: Nej tak til at betale for brændeovns-forurening

Formand for Parcelhusejernes Landsforening mener ikke, Folketinget skal stille krav til danskernes brug af brændeovne. I stedet skal de komme partikelforureningen til livs gennem frivillige tilskudsordninger, lyder det. Pressefoto: Parcelhusejernes Landsforening
Formand for Parcelhusejernes Landforening Allan Malskær mener ikke, brændeovne skal reguleres mere i fremtiden for at mindske partikeludledningen. I hvert fald ikke, så længe det er husejerne, der kommer til at betale regningen.

Brændeovne: - Nej, nej, nej. Sådan lyder formanden for Parcelhiusejernes Landsforening Allan Malskærs svar, til de politikere, der taler om udskiftningskrav, forbud og lovpligtige filtre til brændeovne.

Socialdemokratiet har netop fremsat et lovforslag om en ejerskifteordning, der vil tvinge boligkøbere til at udskifte brændeovne fra før 2003. Det forslag og den debat, der er om brændeovne i øjeblikket, huer ikke foreningen.

- I princippet har vi ikke noget imod, at regeringen siger, brændeovne bør skiftes ud. Men den skal ikke koble det sammen med ejerskifte. Der er mange omkostninger i forvejen. Det skal være en motivering og ikke en pligt. Hvis omkostningen lægges sammen med de øvrige høje udgifter omkring et huskøb, kan det blive hæmmende for salget, siger landsformanden.

Regeringen går efter at få udskiftet de ældre brændeovne, fordi deres partikeludledning er fem gange så stor som nye brændeovnes. En anden og mere effektiv måde at mindske partikelforureningen på er at opsætte brændeovnsfiltre. Socialistisk Folkeparti har tidligere meldt ud, at der bør stilles krav om, at danske brændeovne skal have partikelfiltre.

Annonce

Vil have staten til at betale

Partikelfiltre til brændeovne har indtil nu ikke været tilgængelige på det danske marked, men den fynske virksomhed Exodraft har netop udviklet et af slagsen og er klar til at sælge dem. Det filter, virksomheden har udviklet, kan fjerne op mod 95 procent af de skadelige partikler. Prisen er 14.000 kroner. Men Allan Malskær er modstander af, at den udgift ligesom udgiften til udskiftning af ældre brændeovne skal betales af de nuværende brændeovnsejere.

- Det er helt forkert. Hvis de vil regulere, må de gøre det landsniveau. Det kan ikke være sådan, at enkelte kommuner har lov til at stille specifikke krav eller endog forbyde brændeovne, siger Allan Malskær.

Formandens skepsis er lige så stor, når snakken falder på det forbud mod brændeovne Socialdemokratiet tidligere har meldt ud, at det ønsker at give kommunerne mulighed for at udstede.

- Det er helt forkert. Hvis de vil regulere, må de gøre det landsniveau. Det kan ikke være sådan, at enkelte kommuner har lov til at forbyde brændeovne. Så bliver det en religionskrig, hvor kommuner, hvor der er politisk flertal, kan forbyde dem. Der må være ens regler for, hvad der udledes og hvor meget.

- Forkert at gøre det til en pligt

Allan Malskær mener, at politikerne i stedet for at koncentrere sig om forbud og krav bør fokusere på frivillige ordninger som skrotordningen, der giver brændeovnsejere 2000 kroner for at skrotte brændeovne, der er ældre end 1995.

- Det er for nemt at hænge folk med brændeovne ud i stedet for at se på for eksempel lastbiler og busser. Jeg accepterer ikke konstellationen, at fordi du brænder brænde af i din brændeovn, så dør din nabo et stykke tid før, siger formanden.

- Du mener ikke, det er rigtigt, når forskere fra Nationalt Center for Miljø og Energi vurderer, at partikeludledning fra danske brændeovne er skyld i 400 for tidlige dødsfald årligt?

- Det afgørende her er, at man kan forske i mange forskellige ting. Jeg kan godt se, der har været en udvikling, som gør, at det er fornuftigt, hvis man tager en moderne ovn. Det opfordrer vi også folk til. Men at gøre det lovpligtigt, synes vi er forkert. Det kan også være en ny ovn, som folk brænder gummistøvler af i. Det er de mest mærkelige ting, folk slæber hjem og brænder af.

- Hvordan er det, at nogle brænder gummistøvler af, et argument for ikke at regulere?

- Vi mener, det skal være en kombination af en informationskampagne og tilskudsordninger. Folk får også mere energi og livskvalitet ud af deres brænde i en ny brændeovn. Vi er interesserede i, at folk med god samvittighed kan benytte de faciliteter, de har i deres hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce