Annonce
Kolding

Parcelhusejernes Landsforening: Husejere har krav på erstatning for kommunal bolig-bommert

Eigil Thomassen bor på Højbjergvej 51, og han har mistet en stor del af overblikket og udsigten til vejen fra sin stue, efter at hans nabo har bygget et stort sort skur helt op i naboskel og helt ud til vejen. Hvis de gamle slettede servitutter fandtes endnu og skulle håndhæves, kunne skuret ikke bygges. Det sorte skur ses bag den røde bil i Eigil Thomassens carport.  Foto: Søren Gylling
Se at få gjort op, om kommunens sletning af gamle servitutter på jeres skøder, er en gevinst eller et værditab for jer, lyder opfordringen fra Parcelhusejernes Landsforening til 214 husejere i Seest.

Kolding: Husejere i Seest, der mener at have lidt et værditab på grund af Kolding Kommunes fejlagtige sletning af to gamle servitutter fra 1960-erne, som var tinglyst på skøderne på deres ejendomme, har krav på at få erstatning.

Sådan lyder meldingen fra Parcelhusejernes Landsforening, der nu opfordrer de 214 berørte husejere til at gøre op, om sletningen af servitutterne er en gevinst eller et tab for dem - og hvis det sidste er tilfældet forlange erstatning af Kolding Kommune.

- Nogle mener sikkert, at det er helt fint, at servitutterne er væk. Men andre har måske tabt noget udsigt eller fået en anden gene, fordi en nabo har bygget et skur, som ikke kunne være bygget, hvis de gamle servitutter stadig gjaldt - og sådan et tab kan man kapitalisere, siger landsforeningens formand Allan Malskær.

Annonce

Gå sammen

Han fastslår, at en grundejerforening ikke kan gå ind i den slags sager.

- Det er et udestående mellem den enkelte grundejer og Kolding Kommune. Men flere  grundejerne kan gå sammen om at få en valuar eller en ejendomsmægler til at vurdere, om de har lidt et tab. Og med mindre Kolding Kommune på den baggrund lægger sig fladt ned og erkender, at den må betale en dummebøde for sin fejl, så kan man rejse et retligt krav om erstatning, siger Allan Malskær, der minder om, at kommuner er forsikrede i tilfælde af, at de begår fejl, der rammer borgerne økonomisk.

- Så min opfordring er, at man går sammen i grupper og finder ud af, om man har lidt et tab - og så kan kommunen på den baggrund erkende, at den har opført sig ansvarspådragende og udbetale erstatning, siger landsformanden.

Før og efter

  • Kolding Kommunes byggesagsafdeling kom ved en fejl i marts 2015 til at slette to tinglyste servitutter på skøderne for 214 ejendomme i Seest.
  • Fejlen blev først opdaget i oktober sidste år, da en husejer på Højbjergvej henvendte sig til kommunen med sin undren over et værkstedsbyggeri, som hans nye nabo var i færd med at bygge.
  • Naboens byggeri er i strid med de slettede servitutter, der foreskrev, at byggeri "skal holdes mindst 5 meter fra skellinien mod vej og mindst 2,5 meter fra naboskel".
  • Efter at servitutterne ved en fejl blev slettet, er det automatisk blevet bygningsreglementet, der gælder i området. Ifølge reglementet må man gerne bygge mindre bygninger helt i skel og helt ud til vejen. Derfor har naboen ikke skullet søge dispensation eller byggetilladelse til sit byggeri, som altså er opført helt lovligt. 
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

KIF Kolding For abonnenter

KIF Kolding knuste Ribe-Esbjerg inden pausen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce