Annonce
Billund

Partier danner alliancer før valget: Se hvem din stemme kan gå til

Frem til på mandag kan partierne, som stiller op til næste måneds kommunalvalg, indgå aftaler om valgforbund. Foreløbig er der indgået aftaler mellem Venstre og Liberal Alliance og mellem SF og Borgerlisten. Arkivfoto.

Venstre og Liberal Alliance er blevet enige om at gå sammen i et valgforbund. Det samme er SF og Borgerlisten.

Billund Kommune: Flere af de partier og lister, som stiller op til næste måneds kommunalvalg, har indgået aftaler om at gå sammen i tekniske valgforbund. Mens Venstre og Liberal Alliance er blevet enige om at gå i valgforbund, er en lignende aftale indgået mellem Borgerlisten og SF.

Det er på mandag klokken 12, at partierne og listerne har sidste frist for at meddele aftaler om valgforbund, og selvom der endnu er nogle dage at løbe på, har de første partier indgået aftaler.

- Vi har indgået en aftale om et valgforbund med Liberal Alliance, og så har vi nogle hængepartier. Så vi er ikke i mål endnu, siger Peter Fredensborg, som er formand for Venstres kommuneforening.

Valgforbund

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde mellem partierne for at undgå stemmespild. Hvis et parti ikke opnår valg, overgår stemmerne, som partiet har fået, til de øvrige partier i valgforbundet.Hvis to eller flere partier eller lister har indgået valgforbund, regnes valgforbundet teknisk som et parti ved fordelingen af mandater. Først derefter bliver mandaterne fordelt mellem valgforbundets partier.

DF i tænkeboks

Det hængeparti er en invitation til Dansk Folkeparti om at være med i valgforbundet. Om det bliver aktuelt, er endnu ikke besluttet.

- Vi er ikke i mål endnu. Vi står i et vadested og overvejer, hvad vi skal gøre og ikke skal gøre. Det er en lidt svær situation at stå i, siger lokalformand for Dansk Folkeparti, Henning Sejer Madsen, og tilføjer, at partiet har fået flere henvendelser om mulige valgforbund.

Partiet vil på et bestyrelsesmøde i weekenden tage stilling til, om det skal deltage i et valgforbund.

Annonce

SF og Borgerlisten går sammen

Også til venstre for midten i det politiske landskab er der indgået en samarbejdsaftale for det kommende valg. Her er SF og Borgerlisten blevet enige om at gå sammen i et valgforbund, der kommer til at indeholde de to lister.

- Jeg har ikke hørt om, at Enhedslisten stiller op. Ellers ville de helt sikkert være velkomne til at være med, siger Frederik Djernæs, lokalformand for SF.

Byrådets næststørste parti, Socialdemokratiet, er ikke en del af noget valgforbund.

- Jeg ved ikke, om der når at komme en aftale, men vi har ikke indgået nogen endnu. Nogle af dem, vi plejer at gå sammen med, har meddelt, at de er gået sammen og ikke ønsker os med, siger lokalformand Knud Nielsen.

Annonce
Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video - Bro helt lukket for første gang i 91 år: Sejl med over Alssund

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Sydjylland

Knap en million syddanskere er fuldt ud vaccinerede: Men smitten stiger i syv ud af ti syd- og sønderjyske kommuner

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Vejen

Efterårsferien indledt med en dag i bevægelse

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Billund

Politi skulle anholde mand, der ikke dukkede op i fogedretten: 12 planter vakte politiets opmærksomhed

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Vejen

Brobisserne: Mudder - det er noget man spiser

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Varde

Kunderne bliver, efter at Kirsten har betalt 50.000 for to sure smileyer: - Du får mig ikke til at sige, at loven er retfærdig

Annonce