Annonce
Billund

Partier danner alliancer før valget: Se hvem din stemme kan gå til

Frem til på mandag kan partierne, som stiller op til næste måneds kommunalvalg, indgå aftaler om valgforbund. Foreløbig er der indgået aftaler mellem Venstre og Liberal Alliance og mellem SF og Borgerlisten. Arkivfoto.

Venstre og Liberal Alliance er blevet enige om at gå sammen i et valgforbund. Det samme er SF og Borgerlisten.

Annonce

Billund Kommune: Flere af de partier og lister, som stiller op til næste måneds kommunalvalg, har indgået aftaler om at gå sammen i tekniske valgforbund. Mens Venstre og Liberal Alliance er blevet enige om at gå i valgforbund, er en lignende aftale indgået mellem Borgerlisten og SF.

Det er på mandag klokken 12, at partierne og listerne har sidste frist for at meddele aftaler om valgforbund, og selvom der endnu er nogle dage at løbe på, har de første partier indgået aftaler.

- Vi har indgået en aftale om et valgforbund med Liberal Alliance, og så har vi nogle hængepartier. Så vi er ikke i mål endnu, siger Peter Fredensborg, som er formand for Venstres kommuneforening.

Valgforbund

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde mellem partierne for at undgå stemmespild. Hvis et parti ikke opnår valg, overgår stemmerne, som partiet har fået, til de øvrige partier i valgforbundet.Hvis to eller flere partier eller lister har indgået valgforbund, regnes valgforbundet teknisk som et parti ved fordelingen af mandater. Først derefter bliver mandaterne fordelt mellem valgforbundets partier.

Annonce

DF i tænkeboks

Det hængeparti er en invitation til Dansk Folkeparti om at være med i valgforbundet. Om det bliver aktuelt, er endnu ikke besluttet.

- Vi er ikke i mål endnu. Vi står i et vadested og overvejer, hvad vi skal gøre og ikke skal gøre. Det er en lidt svær situation at stå i, siger lokalformand for Dansk Folkeparti, Henning Sejer Madsen, og tilføjer, at partiet har fået flere henvendelser om mulige valgforbund.

Partiet vil på et bestyrelsesmøde i weekenden tage stilling til, om det skal deltage i et valgforbund.

Annonce

SF og Borgerlisten går sammen

Også til venstre for midten i det politiske landskab er der indgået en samarbejdsaftale for det kommende valg. Her er SF og Borgerlisten blevet enige om at gå sammen i et valgforbund, der kommer til at indeholde de to lister.

- Jeg har ikke hørt om, at Enhedslisten stiller op. Ellers ville de helt sikkert være velkomne til at være med, siger Frederik Djernæs, lokalformand for SF.

Byrådets næststørste parti, Socialdemokratiet, er ikke en del af noget valgforbund.

- Jeg ved ikke, om der når at komme en aftale, men vi har ikke indgået nogen endnu. Nogle af dem, vi plejer at gå sammen med, har meddelt, at de er gået sammen og ikke ønsker os med, siger lokalformand Knud Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

SF'er opfordrede Søvndal til at gå efter borgmesterposten i vinter: - Nu kan vi måske få en reel valgkamp

Esbjerg

Livsfarlige udspring i lystbådehavn: Unge badegæster blev bortvist fra Esbjerg Strand

Annonce