Annonce
Tarm

Partier vil lempe affaldsreglerne - men spejdere skal formentlig stadig betale affaldsgebyr

Private kan aflevere affald gratis på kommunens genbrugsstationer, mens erhvervsdrivende og foreninger skal betale gebyr. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Lokal spejderleder håber, at det med tiden bliver alle frivillige organisationer, der kan undtages for gebyr på genbrugspladserne.
Annonce

TARM: Det er ikke kun genbrugsguld, der gemmer sig i de containere, som bliver tømt af de frivillige organisationer, der sælger lopper.

Det kan Mads Moselund Broberg, der er formand for loppeudvalget hos KFUM-spejderne i Tarm, skrive under på.

- Det giver meget skrald, når folk afleverer på den her måde. Nogle ved ikke, hvad de må komme i cotainerne, mens andre bare dumper affald. Det er et gedigent stykke arbejde at sortere det, siger han.

Foruden at sortere det skal spejderne dog også betale godt 2000 kroner årligt for at benytte kommunens genbrugsstationer for at komme af med de usælgelige lopper.

Derfor har Mads Moselund Broberg længe kæmpet for, at frivillige organisationer kan slippe for det affaldsgebyr, han mener er urimeligt, fordi organisationerne allerede hjælper med at nedbringe skraldemængden.

- Jeg synes, vi udfører et samfundsarbejde, som alt andet lige vil formindske den mængde affald, som kommunen skal behandle, og som der derfor ville være ekstra omkostninger ved for dem.

Annonce

Taget op i ministerium

Teknik- og miljøudvalget har to gange tidligere afvist at skrotte affaldsgebyret, som er frivilligt for kommuner af have. Formand for teknik- og miljøudvalget John G. Christensen (S) har tidligere henvist til, at de frivillige allerede får rabat i forhold til erhvervsdrivende.

Nu er der imidlertid udsigt til, at Mads Moselund Broberg og de andre frivilliges bøn bliver hørt - delvist i hvert fald.

Folketingsmedlem og klima- og miljøordfører for Det Konservative Folkeparti Mette Abildgaard vil nemlig også gerne have affaldsgebyret sløjfet og har det med som et punkt ved forhandlingerne for en ny aftale for den danske affaldssektor, der lige nu foregår i klimaministeriet.

Hun siger, at hun møder positive tilkendegivelser fra flere af de andre partier.

Annonce

Ikke alle får rabat

Til fortrydelse for Mads Moselund Broberg ser det dog ikke ud til, at spejderne kommer med under den paraply, der bliver fritaget for affaldsgebyret.

Det skal ifølge Mette Abildgaard kun være organisationer, der har behandling af genbrugsartikler som en central del af deres formål, der skal fritages for gebyret.

Og det har KFUM-spejderne i Tarm ikke, selvom de arrangerer loppemarkeder.

- Der står intet om genbrugsindsamling i vores formål. Det er kun en måde at holde kontingentet så lavt, at alle kan være med. Det bliver aldrig vores hovedformål at drive loppemarked, så vi falder desværre nok udenfor, siger han.

Det bliver formentlig kun nødhjælpsorganisationer, genbrugsbutikker og lignende, der kommer til at være omfattet af fritagelsen. Men spejderlederen er stadig glad for, at der er kommet landspolitisk fokus på gebyret.

- Måske kan det diskuteres, hvad der er en del af cirkulær økonomi, og så kunne man udvide den definition lidt. Det er spændende, at der er taget hul på det, og så kan det være, vi skal i gang med noget lobbyarbejde, siger han.

Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Lone må lukke ned for bryllups-biks i tre uger: Overnatningsmuligheder på Fanø er revet væk

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce