Annonce
Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

På billedet fra Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrinis (S) facebookprofil ses hun yderst til højre i billedet poserende med en ballon på en stand i Jernved Aktivitetshus. Med er Henny Fiskbæk og Poul Holst Petersen fra Socialdemokratiets Fællesledelse. Bag de to sidstnævnte ses balloner, der er pustet op. Foto: Karen Sandrinis Facebookprofil.
Formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), fik hug, da han dagen efter vedtagelse af den nye kommunale plaststrategi i byrådet uddelte bionedbrydelige balloner til en skoleklasse. En af dem, der var forarget, var partifællen Karen Sandrini, som ellers selv har poseret med balloner i regi af Socialdemokratiet.

Esbjerg Kommune: Da formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), forleden dristede sig til at uddele bionedbrydelige balloner til en begejstret 0. klasse i anledning af, at eleverne havde vundet en trafiksikkerheds-konkurrence, fik han for alvor på pukkelen af de miljøbevidste.

En af dem, der var fremme med en løftet pegefinger, var partikollega og udvalgsformand for Plan & Miljø, Karen Sandrini, men nu viser det sig, at hun måske ikke altid har helt så meget imod balloner, som man skulle tro.

I hvert fald er det ikke mange måneder siden, at Karen Sandrini på Socialdemokratiets stand ved et arrangement i Jernved Aktivitetshus poserede for fotografen med en rød ballon på pind. Ballonen har Socialdemokratiets logo - en rose - påtrykt.

I baggrunden ses et par partifæller og bag dem en pose med tilsyneladende allerede oppustede, socialdemokratiske balloner, som man må formode er til uddeling blandt børn ved arrangementet, der fandt sted 26. oktober sidste år - alt i mens der blev arbejdet på at færdiggøre den kommunale plaststrategi, som byrådet satte i gang i november 2018, da Sandrini forlangte et stop for opsendelse af heliumfyldte balloner, der kan dale ned i naturen og havet til skade for dyrelivet.

Annonce

Jeg delte ikke balloner ud. Jeg delte en masse slik ud, og jeg ved ikke, om der overhovedet blev delt balloner ud.

Karen Sandrini (S)

Drøftelse i partiet

Karen Sandrini, synes du, at du på billedet ligner en, der tager afstand fra uddeling af balloner?

- Jeg delte ikke balloner ud. Jeg delte en masse slik ud, og jeg ved ikke, om der overhovedet blev delt balloner ud.

Du står med en ballon med Socialdemokratiets logo, og der er pustet en masse op i baggrunden. De er vel til uddeling blandt børn?

- Jeg ved ikke, om de blev delt ud. Men det er jo heller ikke, fordi jeg hader balloner. Jeg kunne godt finde på at indkøbe balloner til en børnefødselsdag indendøre, hvor der er kontrol over dem og så smide dem væk bagefter.

Men Søren Heide Lambertsen delte jo også balloner ud indendøre?

- Ja, men vi har vedtaget en plaststrategi, der siger, at Esbjerg Kommune stopper med blandt andet balloner. Så synes jeg, det er påfaldende, at vi uddeler i kommunalt regi dagen efter vedtagelsen af plaststrategien.

Men ballon-affald er vel ballon-affald. Du står selv med en ballon ved arrangementet i Jernved?

- Nu er ballonen på pind, så den er noget mere kontrollerbar. Og igen: jeg delte ikke balloner ud i Jernved. Men jeg har da talt med partiforeningen nu om, at vi skal have en drøftelse af, hvad vi gør fremadrettet med merchandise. Det her er da en god anledning til at tage en drøftelse, men jeg synes bestemt ikke, at jeg har begået en kæmpebrøler.

Sådan begyndte det

Hele den famøse sag om uddeling af balloner tog sin begyndelse fredag, da formanden for KIMO Denmark - kommunernes miljøorganisation - Karsten Filsø meldte sig på banen med nogle facts om, at bionedbrydelige balloner er ligeså slemme som almindelige balloner, fordi nedbrydningstiden er op mod et år under selv gunstige forhold. Han reaktion kom på baggrund af Søren Heide Lambertsens uddeling af de bionedbrydelige balloner i den omtalte skoleklasse.

Dernæst var Karen Sandrini, der i øvrigt er medlem af KIMOs bestyrelse, som nævnt på pletten med kritik af ballon-uddelingen, og hun skrev blandt andet følgende på sin Facebook-væg:

"Vi har særligt fokus på heliumballoner, da det er påvist, at mange fugle bliver fundet med netop rester af heliumballoner i maven eller er indviklet i snore derfra. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at vi naturligvis heller ikke ønsker opsætning eller uddeling af andre former for balloner i kommunalt regi. Bionedbrydelige balloner er også et NO-GO. Vores plastikstrategi med 5 store tiltag, som vi godkendte i Plan -og Miljø, er vedtaget af hele byrådet og skal naturligvis overholdes."

Senere samme dag måtte direktøren for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Erik Jespersen, så på banen og beklage, at embedsmændene havde udstyret Søren Heide Lambertsen med bionedbrydelige balloner til uddeling. Det var gjort i bedste mening, sagde direktøren, men bionedbrydelige balloner er ikke gode for miljøet, så nu ville det være slut med at uddele flere i kommunalt regi.

Sagen op igen

Dermed skulle man måske tro, at sagen var slut. Men Venstres Jakob Lose havde fået nok af ballon-diktatur, og han bebudede lørdag på sin Facebook-profil, at sagen skal tages op på økonomiudvalgsmødet mandag:

"Byrådet vedtog i mandags en rigtig fin plaststrategi, men deri kan jeg altså ikke læse at vi har lavet så restriktivt et forbud. Jeg synes det er fint, at vi ikke sender hundredvis af almindelige heliumballoner til himmels, men det er for mig at se er det langt over målet at forbyde bionedbrydelige balloner til indendørs arrangementer.", skrev Lose, inden han bebudede sagen taget op mandag for at få klarhed over, hvad der egentlig er blevet vedtaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce