Annonce
Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

På billedet fra Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrinis (S) facebookprofil ses hun yderst til højre i billedet poserende med en ballon på en stand i Jernved Aktivitetshus. Med er Henny Fiskbæk og Poul Holst Petersen fra Socialdemokratiets Fællesledelse. Bag de to sidstnævnte ses balloner, der er pustet op. Foto: Karen Sandrinis Facebookprofil.
Formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), fik hug, da han dagen efter vedtagelse af den nye kommunale plaststrategi i byrådet uddelte bionedbrydelige balloner til en skoleklasse. En af dem, der var forarget, var partifællen Karen Sandrini, som ellers selv har poseret med balloner i regi af Socialdemokratiet.

Esbjerg Kommune: Da formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), forleden dristede sig til at uddele bionedbrydelige balloner til en begejstret 0. klasse i anledning af, at eleverne havde vundet en trafiksikkerheds-konkurrence, fik han for alvor på pukkelen af de miljøbevidste.

En af dem, der var fremme med en løftet pegefinger, var partikollega og udvalgsformand for Plan & Miljø, Karen Sandrini, men nu viser det sig, at hun måske ikke altid har helt så meget imod balloner, som man skulle tro.

I hvert fald er det ikke mange måneder siden, at Karen Sandrini på Socialdemokratiets stand ved et arrangement i Jernved Aktivitetshus poserede for fotografen med en rød ballon på pind. Ballonen har Socialdemokratiets logo - en rose - påtrykt.

I baggrunden ses et par partifæller og bag dem en pose med tilsyneladende allerede oppustede, socialdemokratiske balloner, som man må formode er til uddeling blandt børn ved arrangementet, der fandt sted 26. oktober sidste år - alt i mens der blev arbejdet på at færdiggøre den kommunale plaststrategi, som byrådet satte i gang i november 2018, da Sandrini forlangte et stop for opsendelse af heliumfyldte balloner, der kan dale ned i naturen og havet til skade for dyrelivet.

Annonce

Jeg delte ikke balloner ud. Jeg delte en masse slik ud, og jeg ved ikke, om der overhovedet blev delt balloner ud.

Karen Sandrini (S)

Drøftelse i partiet

Karen Sandrini, synes du, at du på billedet ligner en, der tager afstand fra uddeling af balloner?

- Jeg delte ikke balloner ud. Jeg delte en masse slik ud, og jeg ved ikke, om der overhovedet blev delt balloner ud.

Du står med en ballon med Socialdemokratiets logo, og der er pustet en masse op i baggrunden. De er vel til uddeling blandt børn?

- Jeg ved ikke, om de blev delt ud. Men det er jo heller ikke, fordi jeg hader balloner. Jeg kunne godt finde på at indkøbe balloner til en børnefødselsdag indendøre, hvor der er kontrol over dem og så smide dem væk bagefter.

Men Søren Heide Lambertsen delte jo også balloner ud indendøre?

- Ja, men vi har vedtaget en plaststrategi, der siger, at Esbjerg Kommune stopper med blandt andet balloner. Så synes jeg, det er påfaldende, at vi uddeler i kommunalt regi dagen efter vedtagelsen af plaststrategien.

Men ballon-affald er vel ballon-affald. Du står selv med en ballon ved arrangementet i Jernved?

- Nu er ballonen på pind, så den er noget mere kontrollerbar. Og igen: jeg delte ikke balloner ud i Jernved. Men jeg har da talt med partiforeningen nu om, at vi skal have en drøftelse af, hvad vi gør fremadrettet med merchandise. Det her er da en god anledning til at tage en drøftelse, men jeg synes bestemt ikke, at jeg har begået en kæmpebrøler.

Sådan begyndte det

Hele den famøse sag om uddeling af balloner tog sin begyndelse fredag, da formanden for KIMO Denmark - kommunernes miljøorganisation - Karsten Filsø meldte sig på banen med nogle facts om, at bionedbrydelige balloner er ligeså slemme som almindelige balloner, fordi nedbrydningstiden er op mod et år under selv gunstige forhold. Han reaktion kom på baggrund af Søren Heide Lambertsens uddeling af de bionedbrydelige balloner i den omtalte skoleklasse.

Dernæst var Karen Sandrini, der i øvrigt er medlem af KIMOs bestyrelse, som nævnt på pletten med kritik af ballon-uddelingen, og hun skrev blandt andet følgende på sin Facebook-væg:

"Vi har særligt fokus på heliumballoner, da det er påvist, at mange fugle bliver fundet med netop rester af heliumballoner i maven eller er indviklet i snore derfra. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at vi naturligvis heller ikke ønsker opsætning eller uddeling af andre former for balloner i kommunalt regi. Bionedbrydelige balloner er også et NO-GO. Vores plastikstrategi med 5 store tiltag, som vi godkendte i Plan -og Miljø, er vedtaget af hele byrådet og skal naturligvis overholdes."

Senere samme dag måtte direktøren for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Erik Jespersen, så på banen og beklage, at embedsmændene havde udstyret Søren Heide Lambertsen med bionedbrydelige balloner til uddeling. Det var gjort i bedste mening, sagde direktøren, men bionedbrydelige balloner er ikke gode for miljøet, så nu ville det være slut med at uddele flere i kommunalt regi.

Sagen op igen

Dermed skulle man måske tro, at sagen var slut. Men Venstres Jakob Lose havde fået nok af ballon-diktatur, og han bebudede lørdag på sin Facebook-profil, at sagen skal tages op på økonomiudvalgsmødet mandag:

"Byrådet vedtog i mandags en rigtig fin plaststrategi, men deri kan jeg altså ikke læse at vi har lavet så restriktivt et forbud. Jeg synes det er fint, at vi ikke sender hundredvis af almindelige heliumballoner til himmels, men det er for mig at se er det langt over målet at forbyde bionedbrydelige balloner til indendørs arrangementer.", skrev Lose, inden han bebudede sagen taget op mandag for at få klarhed over, hvad der egentlig er blevet vedtaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce