Annonce
Danmark

Pas på fingeren, når du klipper

Larverne kommer, og de guffer af hjertens lyst af dine kål, hvis ikke du gør noget. Foto: Grøn Kommunikation

Havearbejde giver mange skader, og hækkeklipperen giver flest besøg på landets skadestuer.

Gennemsnitstemperatur dag:19,8 grader, nat: 11,5 grader, nedbør: 66 mm, solskinstimer: 196.

Tørken ser ud til at fortsætte, ganske vist med lidt byger i ny og næ, men ikke det store. Det sætter planterne på en hård prøve. De veletablerede skal nok holde livet i behold, men manglende nedbør går ud over væksten, og stauderne brænder hurtigt af. Nyplantet skal have vand. Det har endnu ikke etableret et godt rodsystem. Fra midten af juli vokser hækken kun en anelse. De fleste grøntsager, der har fået vand med haveslangen, er kommet godt i gang, og mange er klar til høst før tid. Roserne står i deres bedste flor, og det samme gør mange stauder.

Annonce

Fem ting du også skal tjekke i haven i juli

1. Roser får lus og stråleplet. Jo før du tjekker jo bedre. Lus fjernes med insektsæbe. Kaffegrums omkring jorden skulle være godt. Stråleplet og andre brune svampepletter: Forebyg ved at vande, fjerne angrebne blade, sprøjte med skummetmælk og hvis du er til kemi Ecostyle.2. Gratis planter, lav stiklinger. Træk det nederste bladsæt af, og stik skuddet i en potte med priklejord. Vand og sæt en plastpotte over.

3. Reducer gødningsmængden. De fleste haver er overgødet, viser undersøgelse fra Haveselskabet.

4. Feriegræs er langt græs. Slå plænen efter ferie over to omgange. Først med højt skær på den ene led, så med normalt skær på den anden led.

5. Ferievanding i drivhus og have. Brug en siveslange kombineret med vandur til de mest ømtålige planter. Afprøv, inden du tager på ferie, hvor længe du skal vande. Vanduret lukker for vandet ved hovedhanen, så slangen ikke står med tryk.

Jordbær skal fornyes mindst hvert andet år, og tiden til at lave nye planter er i denne måned. Foto: Grøn Kommunikation  

Lav nye jordbærplanter

De første kartofler er for længst høstet. Mange venter med at høste kartofler, indtil de er i blomst, men ikke alle kartofler blomstrer, så vip lidt til planten, og lav et kartoffeltjek. Hvis toppene begynder at visne, så klip dem helt ned, og smid toppen væk. Det er skimmel, og det smitter. Får kartoflerne skurv, kan det skyldes, at pH- værdien er for høj, der er for megen kalk i jorden. Får de sorte pletter, når man koger dem, skyldes det oftest overgødning.

Jordbærsæsonen ebber ud før tid, men Dania og Pandora er blandt de sene og giver stadig bær. Efter høst skal planterne vandes godt. Planterne sender nu deres små stiklinger ud. Lad dem beholde navlestrengen til moderplanten, og sæt en potte med jord under dem. Så får de godt fodfæste, og er klar til at vokse videre, når de plantes ud i august.

Kålsommerfuglen har lagt sit afkom. Brug neglene til at klemme dens æg i stykker, og kommer du for sent, så anvend det biologiske middel Dipel. Du kan endnu nå at så ærter, kinakål og spinat, men det skal have vand for at spire. Aspargesplanterne må ikke længere høstes. Planten skal have ro og samle energi til næste år.

Av, min finger. Klipning med hækkesaks er det, der sender flest folk på skadestue om sommeren. Foto: Grøn Kommunikation

Hækkeklip

Når hækken sætter nye blade og skud, er det ikke alene for, at busken vil vokse sig større. Rodnettet har brug for blade for at kunne udvikle sig og omvendt. Bladene forsyner rodnetttet med det, roden har brug for, så jo længere de får lov at sidde, jo bedre er det for roden, der skal arbejde for bladene. De løvfældende hække skal klippes i juli, (men blev det, som traditionen byder, nok op mod sankthans).

Hække af tuja, gran, taks og lærk kan også klippes i juli, men det bedste tidspunkt er april og august. Blomstrede hække tyndes ud ved at fjerne de ældste grene. Skal du have en ny hækkeklipper, så gå efter en med batteri. Der er ingen grund er til at slæbe rundt med en ledning, der nu og da skal lappes sammen. Havearbejde giver mange skader, og hækkeklipperen giver flest besøg på landets skadestuer. Benzindrevne klippere er tunge og støjende for omgivelserne, så her skal du bo på landet, langt til naboerne.

De fleste har nok klippet ligusterhækken, selv om hækken foretrækker en klipning midt i juli. Har du en klipper med el-ledning, så overvej en med batteri. Det gør det hele lidt lettere. Foto: Grøn Kommunikation   

Hold igen med gødningen

I staudebedet kan du holde længere på farverne, hvis du nipper de visne hoveder af.

Bliver det tørt i juli, så giv stauderne vand, ellers er det hurtigt slut med skønheden.

Skal du på ferie, så nip også hovederne af roserne. Så er der friske roser, når du kommer hjem. Roserne stortrives i varmen, men de angribes let af meldug, stråleplet, rust og andre svampesygdomme. Husk at give dem godt med vand. Er du på ferie, kan du lægge en siveslange ud og kombinere den med et vandingsur, der tænder en halv time om aftenen.

Godt med vand forebygger og hindrer i nogen grad sygdomme. Fra midten af juli skal planterne ikke længere gødes. De nye skud skal nå at afmodne inden frost, og gøder man, bliver roserne ved med at sætte nye skud. Bruger du organisk gødning, er problemet mindre, fordi gødningen optages langsomt og over tid. Pæonerne begynder deres smukke blomstring nu. Hvis ikke de blomstrer, er det måske fordi, de er plantet for dybt.

Prøv i så fald til efteråret at hæve dem en smule. Får pæonerne vissensyge, så fjerne straks det, der er angrebet, og smid det væk. Vissensyge er en svampesygdom, der let smitter.

Solhat er en af havens smukkeste stauder, og hvor den tidligere kun fandtes i purpur fås den i dag i mange forskellige farver. Foto: Grøn Kommunikation

Blå duft

Krydderurterne skal høstes, inden de går i blomst. Er det sket, så klip dem ned, så kommer der nye, friske skud. Du kan lave nye planter af det, du klipper af. Det samme kan du gøre med lavendel og få hele haven fyldt med dejlige lavendler.

Kålsommerfuglen suger nektar fra de duftende lavendler. Lavendler elsker vi, mens kålsommerfuglens afkom er ret uønsket. Uden afkom ingen sommerfugle. Foto: Grøn Kommunikation

Bær og frugt

Moreller og kirsebær har de fleste steder givet til overflod i år. Er der alt for mange frugter på dine frugttræer, er det en god idé at tynde ud. Det giver større og bedre æbler. Du kan standse tilvæksten af dit træ, så det ikke bliver for voldsomt ved at nippe toppen af unge, bløde skud sidst i juli eller først i august. Nip over fjerde til syvende blad på det nye skud. Har skuddet forgrenet sig i to, så fjern det ene, og nip det andet over det tredje blad.

Solbærgrenene beskæres efter høsten. Grene, der er ældre end tre til fire år, fjernes helt fra basis. De er lette at kende på deres mørkere farve. Ribs sætter flest bær på to-fem-årige grene, så her fjernes kun de allerældste. Krøller bladene er det lus eller mider. De vil bare havde deres andel.

Hindbær kan høstes og fryses ned. Et lille tip: Frys dem først enkeltvis på en bakke, og læg dem så i en pose. Så fryser de ikke sammen i en stor masse.

Mit moreltræ (sødkirsebær) af sorten Stella er 40 år gammelt, men først i år giver det så mange bær, at der er til både solsorten og mig. Foto: Grøn Kommunikation

Knib og knib

Svampebomber i drivhuset kommer, når man lukker det om natten. Både døre og vinduer skal stå åbne døgnet rundt for at undgå kondensvand. Planterne kan sagtens tåle, at udetemperaturen er helt ned til 5 grader.

Bruger du kapilærkasser, så husk at planterne bruger totredjedele af det vand de optager til afkøling af bladene. Er det varmt, er der tale om brug af meget vand. Du skal derfor ikke fylde gødning i kassen hver gang, den fyldes op, så får den ganske enkelt for meget gødning, og så ender det med griffelråd på dine tomater. Spring gødningen over mindst hver anden gang. Husk også at bruge vandværksvand hver tredje gang, du fylder kassen op. Bruger du kun regnvand, kommer tomaterne til at mangle calcium.

Lad sunde blade sidde på tomatplanterne, men nip fortsat sideskuddene af. Toppen kan du knibe, når der er fire til fem klaser i gang, og der er udsigt til, at resten ikke kan modne. Knibning af top sker en til to blade over den øverste klase. Har du så mange blade på dine tomater, at du ikke kan være i huset, så sker der ikke noget ved at klippe nogle af "grenene" af i længden. Du kan også fjerne nogle af de nederste blade og grene.

Hvis du bruger dit drivhus som driverhus, så er det i denne sommer nødvendigt med at parasol i huset. Planterne har det også for varmt, og den bedste måde, du kan komme af med varmen på, er ved at åbne dag og nat. Foto: Grøn Kommunikation
Tomaterne revner, når der er for store temperaturudsving i drivhuset. Luk op for huset hele døgnet. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sandsække stilles nu klar til de næste dages regnvejr: Skal forhindre nye oversvømmelser

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Annonce