Annonce
Læserbrev

Pas på lungerne, du fremtidens faglærte

Annonce

Læserbrev: ”Friske Lunger i Arbejde” kører for fuld damp, og forleden var projektet forbi EUC Syd i Aabenraa, hvor morgendagens faglærte fik mulighed for at få testet deres lunger gennem forskellige øvelser.

Mere end en tredjedel af erhvervsskoleeleverne i Danmark er rygere. Samtidig sigter en række af uddannelsesretningerne på netop erhvervsskolerne sig mod et arbejdsliv, hvor lunger belastes af bl.a. støv og røg. Tilsammen udgør den arbejdsmiljømæssige belastning og rygning en farlig cocktail, der gør, at eksempelvis en tømrerlærling, der ryger, har markant større risiko for at udvikle den farlige lungesygdom KOL end en rygende gymnasieelev.

Vi kan i 3F ikke bare se til, mens de unges lunger udsættes for sundhedsrisici i endog ret alvorlig grad. Derfor søsatte vi sammen med Lungeforeningen projektet ”Friske Lunger i Arbejde”, der lige nu rulles ud landet over.

Alle ved, at man kan tage skade af et dårligt arbejdsmiljø eller cigaretter, men vi skal sikre os, at de udsatte faggrupper forstår, at risikoen for alvorlige lungesygdomme mangedobles, når cocktaileffekten træder ind. Det er en stor og vigtig opgave.

Forskning fra SDU viser, at to tredjedele af de rygende erhvervsskoleelever ønsker at kvitte cigaretterne, og det fortæller mig, at vi har en motiveret gruppe at arbejde med i projektet. Det giver mig en tro på, at vi med ”Friske Lunger i Arbejde” kan skabe resultater.

Den tro er kun blevet styrket, efter en række events siden august er blevet gennemført med stor succes. Senest blev EUC-elever fra Aabenraa udsat for lidt af hvert. Blandt andet en række fysiske øvelser, hvor vejret skulle trækkes gennem et sugerør. Det giver de unge en idé om, hvordan det er at leve med nedsat lungekapacitet.

Eleverne fik også foretaget målinger af deres lungekapacitet, og med udgangspunkt i den enkeltes situation, rygevaner og faglige tilknytning fik de en snak om, hvordan man bedst muligt sikrer sig mod de værste farer.

Når eleverne bevæger sig fra skolebænken og ud i praktik, vil mange blive mødt af en manglende prioritering af sundhed og arbejdsmiljø, og det er derfor vigtigt, at de klædes godt på til at stå op for retten til et sundt arbejdsmiljø. Dét og meget mere tager ”Friske Lunger i Arbejde” fat på.

Projektet rulles ud over det næste halvandet år på erhvervsskoler landet over. I det sønderjyske har EUC i både Haderslev og Aabenraa været en del af projektet. En række andre af landets erhvervsskoler har allerede meldt sig på banen, men håbet er, at endnu flere vil se fornuften i at få sat lungerne på dagsordenen.

Tina Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce