Annonce
Nordtyskland

Passagerdroner bliver testet i grænselandet

Volocopter kunne allerede i 2017 lette til den første pilotløse flyvetur i en elektrisk drone-taxa med plads til to passagerer. Foto: © Brandlab / Skyports / Volocopter / GRAFT.
På den nedlagte, militære flyvestation ved Leck i Nordfrisland skal der fremover testes kæmpedroner, der både kan fragte passagerer og gods.
Annonce

LECK: Leck i Nordfrisland bliver centrum for forskning i droner af den helt store slags. Her skal der nemlig testes droner til transport af såvel passagerer som gods på den nedlagte, militære flyvestation. Bag projektet står konsortiet AirConnect-NF, skriver avisen Nordfriesland Tageblatt.

I seks år har de tre kommuner omkring flyvepladsen samarbejdet om at finde en ny anvendelse for det 322 hektar store areal. I sagens natur er en tidligere flyveplads et ideelt sted at teste droner. Men foruden start og landingsbaner byder Nordfrisland også på andre fordele. Områdets mange vindmøller leverer nemlig masser af miljøvenlig strøm til dronernes batterier. Samtidig er der mulighed for at flyve under varierende betingelser.

Det betyder så ikke, at de første drone-taxaer letter fra Leck i begyndelsen af 2020. Men vi vil have baggrunden for at videreudvikle disse teknologier.

Projektleder Ralph Hirschberg

Annonce

Grænseoverskridende projekt

- Vi kan gennemføre testflyvninger både over hav og land, forklarer projektleder Ralph Hirschberg fra AirConnect-NF til avisen.

Han ser også naboskabet til Danmark som en klar fordel. I nabolandet bliver der nemlig forsket ret intensivt i tekniske løsninger til luftfarten.

- Så vi har et fælles grundlag for at udarbejde planer om at sætte såvel ubemandede droner som flyvende taxaer ind på tværs af grænsen, mener Ralph Hirschberg.

De lokale kommuner, erhvervsudviklings-organisationer, men også for eksempel Syddansk Universitet er associerede partnere i projektet. Forbundsregeringen har spenderet 75 procent af de i alt 130.000 euro til en forundersøgelse af mulighederne. Undersøgelses resultater bliver præsenteret næste år i februar.

- Det betyder så ikke, at de første drone-taxaer letter fra Leck i begyndelsen af 2020. Men vi vil have baggrunden for at videreudvikle disse teknologier, der får betydning langt uden for Slesvig-Holstens grænser, mener Ralph Hirschberg ifølge Nordriesland Tageblatt.

Annonce

De første er lettet

Selv om det kunne ligne fremtidsmusik, er droner med menneskelige passagerer længst en realitet på forsøgsplan. Nogle af verdens største flyproducenter som Boeing, Bell Helicopter og Airbus forsker intensivt i teknologien. I Tyskland kunne producenten Volocopter i 2011 lette med den første passagerdrone – dengang dog med en pilot ombord. Men i 2017 gennemførte virksomheden den første, pilotløse flyvetur med en elektriske drone-taxa, der har plads til to passagerer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bjergtagende solopgang

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-sportschef gav grønt lys til at starte festen

Annonce