Annonce
Sydjylland

Patienter fravælger privathospitaler: Sygehuse forsøger at få flere patienter til at tage imod privat behandling

De danske sygehuse har en kæmpe pukkel af ikke-akutte operationer. Kun hver femte patient i Region Syddanmark har dog valgt at tage imod tilbuddet om behandling på et privathospital. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Coronakrisen presser sygehusene i regionen, som har måttet udsætte knap 10.000 ikke-akutte operationer. Kun hver femte patient har dog taget imod tilbuddet om at komme hurtigere til på et privathospital. Det har fået sygehusene til at ringe direkte til patienter for at få flere til at tage imod det private tilbud.
Annonce

Sundhed: Langt størstedelen af de syddanske patienter, som har fået udsat en ikke-akut operation på grund af coronasituationen, vælger at vente i stedet for at tage imod en hurtigere behandling på et privathospital.

Det har fået sygehusene til at ringe patienter op for at gøre dem opmærksom på, at regionen har lavet aftaler med flere private hospitaler, hvor patienten kan komme hurtigere til end på patientens normale sygehus.

I en sagsfremstilling til mandagens regionsrådsmøde fremgår det, at opringningen sker ”med henblik på at få flere patienter til at tage imod tilbud i det private”. Samtidig har de patienter, der havde en tid efter 31. januar 2021, modtaget et brev med oplysninger om, at de eventuelt har mulighed for en hurtigere tid i det private.

I december havde 9361 borgere indtil videre fået udsat operationer, som ifølge regionen kan vente uden fare for patienten. Af dem havde 2012 patienter taget imod tilbuddet om en operation på et af de privathospitaler, som regionen har lavet aftaler med.

Sagen kort

Samlet set har 21 procent af de patienter, der har fået tilsendt brev om tilbud i det private, taget imod dette.

Tal fra regionen viser, at der er stor forskel på patienternes lyst til at tage imod behandling på et privathospital. På Odense Universitetshospital har 19 procent af patienterne med en udsat operation taget imod tilbuddet, mens tallet er 25 procent på Sygehus Lillebælt, 37 på Sygehus Sønderjylland. I bund ligger Sydvestjysk Sygehus med blot 16 procent.

Annonce

Ekstra opfordring

I sagsfremstillingen beskriver regionen, at antallet af patienter, der tager imod det private tilbud ikke er så højt som forventet.

Regionen har ikke tal for, hvor mange patienter, der er blevet ringet op, og ifølge koncerndirektør Kurt Espersen har sygehuset ikke et konkret mål for, hvor mange flere end de 21 procent, som gerne skulle tage imod det private tilbud. Han understreger, at tiltaget med at ringe patienter op bunder i, at regionen ønsker at hjælpe borgerne bedst muligt.

- Selvom patientrettighederne delvist er sat ud af spil, så tilbyder vi stadig behandling så hurtigt som muligt. Vi vil gerne fortælle dem, at der altså er det her private tilbud. Nogle skal måske opfordres lidt ekstra, siger han.

Kan det skyldes at jeres informationer i brevet om privat tilbud ikke er klar nok, så patienter ikke takker nej, men bare ikke ved, at muligheden er der?

- Jeg synes, at brevene har givet klart udtryk for, hvilke muligheder man har. Jeg tror faktisk, at der er tale om et bevidst fravalg fra patienternes side, men jeg kan ikke vide det. Patienterne må være meget trofaste mod det sygehus, de er henvist til. Alt andet lige er det et tegn på, at behandlingskvaliteten på sygehuse gør, at patienterne gerne vil vente lidt længere på at komme til, mener Kurt Espersen.

På Sydvestjysk Sygehus forklarer administrerende direktør Per Busk, at man ikke har konkret viden om, hvad der ligger bag patienternes valg.

- Men ortopædkirurgisk afdeling fortæller, at de har en formodning om, at det hænger sammen med en patientgruppe, der er trygge ved deres forløb på sygehuset, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce