Annonce
Ringkøbing-Skjern

Patienter skal blive hjemme: Men nu kigger lægen forbi via video

Praktiserende læge Susanne Morsing Krogsgaard og hendes kolleger kan nu tilse deres patienter via video. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Selv om de praktiserende læger vil have så få patienter i venteværelset, som muligt, tilser de stadig de syge, men nu på en måde, så ingen bliver smittet.

Ringkøbing-Skjern: Kan man overhovedet komme i kontakt med sin læge i disse corona-tider?

Det er flere borgere ifølge Ringkøbing-Skjern Kommune i tvivl om. Og det korte svar er ja.

For på trods af de officielle retningslinjer, der beder folk til blive væk fra venteværelserne og i stedet ringe eller sende en mail, så holder de praktiserende læger åbent helt som sædvanligt, fortæller praktiserende læge og lægekonsulent Susanne Morsing Krogsgaard fra Skjern.

- Det er helt rigtigt, at patienterne ikke skal møde op hos deres praktiserende læge. Men man kan altid ringe til os. Det gælder stadig, siger hun.

Og selv om det er bedst at blive hjemme, så kan læge og patient sagtens se hinanden alligevel. I denne uge søsatte Region Midtjylland og de praktiserende lægers organisation i al hast en mulighed for at gennemføre videokonsultationer.

- Vi har været i gang siden i mandags, og det er en rigtig god mulighed for både patient og læge. Det kan være svært at vurdere, hvor syge små børn er, uden at have set dem. Der kan være udslæt, vi også har brug for at kigge på, nu, hvor vi ikke kan se vores patienter, som vi plejer, fortæller lægen.

Patienter får tilsendt et link, som de skal klikke på via computer eller mobiltelefon. Lægen ringer op på det aftalte tidspunkt for videokonsultationen, og her kan læge og patient altså se hinanden.

Ifølge Susanne Morsing Krogsgaard fungerer det fint og man fjerner risikoen for smitte med corona-virus.

Langt de fleste henvendelser i denne tid kommer fra folk, der netop frygter at de er blevet smittet med corona. Det betyder, at læger og sekretærer har rigtig travlt.

- Heldigvis er patienterne gode til at vurdere, at det knæ, de har haft ondt igennem nogle måneder, godt kan vente, så vi kan koncentrere os om det akutte, siger den praktiserende læge fra Skjern.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce