Annonce
Esbjerg

Patienter smides på porten af lægehus ramt af lægemangel

Trappen til Lægerne Nygårdsvej er hver morgen godt besat, når akuttiden starter klokken 8.30. Og i det hele taget er der mange patienter tilknyttet lægepraksissen, der må skære ned på antallet af patienter på grund af lægemangel. Foto: Google Street View
Lægerne Nygårdsvej er nødsaget til at reducere antallet af patienter med 1100, fordi de ikke kan få ansat en ny læge.

Esbjerg: Lægemanglen i Danmarks femtestørste by er nu så akut, at en af Esbjergs største lægepraksisser må skære drastisk ned på antallet af patienter. Og samtidig er kun tre privatpraktiserende læger og to større lægeklinikker åben for tilgang af nye patienter.

Årsagen til nedskæringen er, at en læge er gået på pension, ligesom en anden læge forlader Lægerne Nygårdsvej i Esbjergs centrum, og det er ikke lykkes at finde afløsere. Lægehuset må derfor skære antallet af patienter ned, og dermed skal 1.100 esbjergensere nu ud og finde sig en ny læge.

Mange af disse patienter vil være nødsagede til at finde deres nye læge hos Praksisklinikken på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg eller i den privatdrevne lægeklinik i Hjerting. Ud over disse er der kun tre læger, der har åbent for tilgang af nye patienter.

Annonce

Her er der åbent

Lægeklinikken Saad Whaeb
Lægerne Byparken
Læge Morten Deigaard Bruun
Praksisklinikken Sydvestjysk Sygehus (Regionsklinik)
alles Lægehus Esbjerg (Hjerting) (Udbudsklinik)

Nødvendig klinik

- Lægeklinikken på sygehuset er helt nødvendig. Den er nu oppe på 1.700 patienter og søger i øjeblikket efter læge nummer to, så den kan komme op på de i alt 3600 patienter, som er kapaciteten, fortæller Frank Ingemann Jensen, afdelingsleder for Praksisafdelingen ved Region Syddanmark.

Han understreger, at uden Praksisklinikken på sygehuset havde det ikke været muligt at skaffe læge til alle borgere i Esbjerg. Klinikken åbnede for godt to år siden ved Akutmodtagelsen på Sydvestjysk Sygehus med nul patienter og én læge, men er normeret til to læger. Efter en periode med 3-400 patienter har klinikken nu nået maksimum for én læge, hvilket er 1600, og kan derfor ansætte læge nummer to.

Alle skal vælge læge

Hos Lægerne Nygårdsvej har man i øjeblikket 7.533 patienter, som skal skæres ned til 6.433. Alle patienter i lægehuset skal derfor vælge læge med virkning fra 1. december. Det sker efter først til mølle-princippet.

- Det betyder, at når der ikke er plads til flere patienter (hos Lægerne Nygårdsvej, red), bliver der automatisk lukket ned for flere patienter, hedder det i lægernes information til patienterne.

Dermed er de 1.100 sidste patienter henvist til at vælge en anden af byens læger eller en de to store klinikker, der har åben for tilgang af nye patienter.

Lægerne Nygårdsvej skærer ned, fordi læge Poul Nelby er gået på pension og en anden læge udtræder af kliniksamarbejdet fra 1. januar næste år, fremgår det af lægehusets hjemmeside. Selv om en af de nuværende læger er gået fra halv til fuld tid er det alligevel nødvendigt at reducere med 1.100 patienter. Med tidligere fem læger i klinikken har hver læge haft 1.510 patienter at tilse, men fra 1. januar er der kun fire læger, og så vil klinikken overskride det maksimale normtal for patienter, hvis der ikke skæres.

Det har ikke været muligt at træffe Lægerne Nygårdsvej for en kommentar til lægemanglen og dens betydning for arbejdspresset.

Frank Ingemann Jensen fra regionens Praksisafdeling siger, at først til mølle-princippet er den gængse måde, man håndterer nedskæring af patientantallet på.

- Det sker heldigvis ikke så tit, at vi må gøre det, og vi får ikke mange klager, når det sker, siger han.

Sidste frist for lægevalg for alle patienter hos Lægerne Nygårdsvej er 25. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Godt bænket ved Hovborg Sø

Annonce