Annonce
Esbjerg

Pelsdyravler-formand roser Esbjerg Kommune for hurtig hjælp til mink-avlere og deres ansatte

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til venstre, Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening (i midten) og Henning Christensen, formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening fotograferet ved en tidligere lejlighed. Arkivfoto: Sagro.
Esbjerg Kommune holder tirsdag det første af en række møder, der skal hjælpe de omkring 70 mink-avlere og deres medarbejdere videre i livet efter den nationale nedslagtning af mink og de facto lukning af branchen.
Annonce

Esbjerg Kommune: Nedslagtning af mink, tomme farme og i hundredvis af borgere pludselig uden job i Esbjerg Kommune.

Det er virkeligheden, og den tager Esbjerg Kommune nu konkret fat om med det første af to såkaldte webinarer, der skal hjælpe minkavlere, deres medarbejdere og andre inden for den nedlagte branche med at komme videre på arbejdsmarkedet.

- Vi har været i tæt dialog med pelsdyravler-foreningen om, hvordan kommunens jobcenter bedst kan hjælpe alle videre, og vi håndterer situationen på lige fod med masse-afskedigelser, selv om der her ikke er tale om én stor virksomhed, der lukker, men mange mindre. Vi havde gerne holdt et stort fysisk møde, men det tillader corona-situationen som bekendt ikke for nuværende, så vi må på anden vis forsøge at hjælpe folk videre, så godt vi kan. Vi står ikke nødvendigvis med et job til de ramte nu og her, men vi kan råde og vejlede dem, så de kan komme videre til job i andre brancher, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der før jul blev kontaktet af formanden for Sydvestjysk Landboforening, Niels Laursen om situationen.

Ifølge borgmesteren var herefter både byrådsmedlem Karsten Degnbol (V) fra Darum samt minkavler Lars Sørensen, Darum, jobcenterchef Pia Damtoft, Esbjerg Kommune og Henning Christensen, formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening, involveret i det videre forløb med at sikre koordinering og indhold i de kommende forløb om en fremtid uden mink.

Annonce

Tillid skal opbygges

Henning Christensen, der anslår, at der var omkring 70 minkavlere plus ansatte i Esbjerg Kommune og dermed omkring 300 direkte involveret i mink-avl, roser Esbjerg Kommune for at handle hurtigt.

- Esbjerg Kommune er den første kommune i Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforenings område, der sætter ind med møder, og foreløbig er der planlagt to - et for minkavlere, et for deres medarbejdere. Vi kommer til at arrangere flere møder, for eksempelvis minkavlerne er forskellige steder - nogle er klar til at komme videre, andre har en del praktiske ting på farmene, som de skal have afsluttet. Det er rigtig positivt, at Esbjerg Kommune er så hurtigt klar, for vi må ellers erkende, at forløbet i hele denne ulykkelige situation ikke ligefrem appellerer til, at man ønsker at have mere med myndighederne at gøre. Der er en tillid, der skal bygges op der, siger Henning Christensen, der ikke har noget bud på, hvor mange i mink-branchens følge-erhverv, der er ramt på jobbet ovenpå S-regeringens beordrede nedslagtning af de danske mink.

Kort om

Beslutningen om at nedslagte Danmarks millioner af mink blev præsenteret på et pressemøde 4. november 2020 og betød reelt nedlæggelse af et helt erhverv.

Bekymringen gik på den særlige minkvariant, cluster 5, der viste tegn på at være mindre følsom over for antistoffer fra personer, der havde overstået en covid-19-infektion. Det kunne forstyrre hele det globale vaccinationsprogram, argumenterede regeringen og myndighederne. Siden er der i artikler i blandt andet Berlingske Tidende sået alvorlig tvivl om, hvorvidt den argumentation holder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce