Annonce
forside

Pelsdyrformand: Det er jo sådan udviklingen er

Minken er sød at se på, lige indtil den kommer ud af buret og viser tænder. Foto: Chresten Bergh

Formanden for pelsdyravlernes regionale forening, Henning Christensen, har ingen problemer med at få danske medarbejdere. Han ser heller ingen problemer i, at der er mange østeuropæere i branchen.

Hvor mange østeuropæere, der arbejder på de danske minkfarme, er der ingen, der ved.

Dansk Pelsdyravlerforening, der er andelsforeningen bag auktionshuset Kopenhagen Fur, fører ikke statistik over nationalitet og ser det ikke som en problematik.

- Arbejdskraft er jo en mangelvare, det er det også hos os, siger Henning Christensen, formand for regionalforeningen for Fyn og Sydjylland.

Han driver selv en minkfarm med 10.000 avlstæver og 12 medarbejdere ved Esbjerg.

- Vi har syv danskere og fem udlændinge ansat, og det fungerer fortrinligt. En af vores medarbejdere, fra Ukraine, har været hos os i syv år, og vi har en kvindelig driftleder fra Letland, som bor her oppe med sin mand.

Jeg har været på mange minkfarme og har stort set kun set østeuropæere?

- Der er da mange udlændinge. Men der er da også en del danskere.

Hvordan tror du fordelingen er? 50:50 eller flest udlændinge?

- Det har jeg svært ved at sætte tal på. Der er også rigtig mange ejere, der går alene på farmene med deres mink.

Du har let ved at få dansk arbejdskraft og danske elever?

- Ja, det er måske, fordi vi har en vis størrelse, så her er andre elever og flere kolleger.

Du ser det ikke som et problem for branchens fremtid, hvis den bliver domineret af udlændinge?

- Nej, det gør jeg ikke. Det er rigtigt, at der er kommet mange udlændinge de seneste ti år, og så kan man tænke: Hvem skal videreføre farmene? Men det kan udlændinge jo også. Vi har haft mange hollandske kvægbønder her oppe i mange år, og det er der vel ingen, der ser som noget negativt?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Annonce