Annonce
Aabenraa

Pendlere til statsminister: Gør noget ved køen ved grænsen

Sabrina Johansen bor i Flensborg og arbejder i Aabenraa. Hun er godt træt af de lange køer ved grænsen. Privatfoto
I et åbent brev til statsministeren opfordrer en gruppe danske pendlere bosiddende i Tyskland til, at der bliver gjort noget ved de lange køer ved grænsen.

Kruså: Sabrina Johansen bor i Flensborg og arbejder som sygeplejerske på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Det betyder, at hun flere dage om ugen tager turen fra Flensborg til Aabenraa og dermed skal over grænsen.

Det har hun ikke noget imod, men den skærpede kontrol ved grænsen ind til Danmark på grund af corona-virussen betyder, at hun ofte må sidde i kø. Det har store konsekvenser for Sabrina Johansen og de mange andre grænsependlere, der bor i Tyskland, men arbejder i Danmark.

- Vi kan jo ikke regne ud, hvornår der er kø, og det duer ikke at komme for sent på arbejde. Derfor tager jeg fra Flensborg to en halv time før, jeg skal møde på sygehuset i Aabenraa, siger Sabrina Johansen, der vurderer, at hun lige nu har en arbejdsdag på omkring 12 timer inklusiv kø.

Annonce

- Det betyder så omvendt, at jeg nogle gange møder alt for tidligt, hvis der ikke er kø, fortsætter hun.

Ved grænseovergangen i Kruså oplever pendlerne ofte lange køer. Arkivfoto: Claus Thorsted

Sabrina Johansen kan mærke, at situationen stresser hende, og forholdene ved grænsen har også direkte indflydelse på hendes arbejdsliv.

- Jeg er begyndt at sige nej til ekstravagter, for jeg magter ikke at sidde i kø, siger hun.

Brev til statsministeren

I frustration over situationen har Sabrina Johansen sammen med en gruppe af grænsependlere, der alle bor i Flensborg, forfattet en åbent brev, som er stilet til blandt andre statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup.

- Vi opfordrer hermed den danske regering til hurtigst muligt at gøre noget effektivt for at lette passagen over grænsen til Danmark for pendlere og erhvervsliv. Lange køer af biler, til tider uacceptabelt lange ventetider ved indrejse og en kontrol, der virker unødvendigt langsom og ineffektiv. Det er daglige oplevelser for mange pendlere, som i dagens løb er erhvervsmæssigt afhængige af at kunne krydse grænsen fra Tyskland til Danmark, står der blandt andet i det åbne brev.


Jeg er begyndt at sige nej til ekstravagter, for jeg magter ikke at sidde i kø.

Sabrina Johansen, grænsependler


I brevet kommer pendlerne også med konkrete forslag til en mulig løsning af problemet.

- Vi opfordrer til, at der hurtigst muligt åbnes for to kontrolbaner ved Kruså og Frøslev, yderligere kapacitet ved Padborg og åbning af lokale, nu lukkede grænseovergange, lyder pendlernes bud.

Annonce

Borgmester bakker op

Aabenraa Kommunes borgmester bakker op om grænsependlernes initiativ, og han er udmærket klar over problemerne med kø ved grænsen.

- Alt for mange medarbejdere, der bor syd for grænsen og er ansat i det offentlige eller i private virksomheder i Danmark, oplever lange ventetider. Specielt medarbejdere i sundhedssektoren og hjemmeplejen udfører samfundskritiske opgaver. Det er vigtigt, at de kan møde ind til tiden, siger Thomas Andresen (V), der også har bud på en løsning:

- Pendlerne bør have et særligt spor ved grænseovergangene eller nøglen til de ubevogtede overgange. Når Christiansborg beslutter grænselukning, bør de også sætte ressourcer af, så vi kan løse problemerne smidigt. Grænsen er ikke bare en streg på landkortet. Vi er faktisk nogle, der lever og arbejder på begge sider af den, siger Thomas Andresen.

Umiddelbart skal grænsependlerne og Aabenraa Kommunes borgmester dog ikke regne med, at der sker ændringer ved grænsen.

- Jeg forstår godt pendlernes situation, og der bliver knoklet løs fra myndighedernes side for at klare presset ved grænsen. Politiet forsøger at løse opgaven bedst muligt, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce