Annonce
Sønderjylland

Penge til mindretallet: Social organisation er blevet sikret

Mindretallets sociale tjeneste, Sozialdienst, der har til huse i Haus Nordschleswig i Aabenraa, er nu sikret i flere år. Arkivfoto: Karin Riggelsen, Der Nordschleswiger
Regeringen og støttepartierne har indgået aftale om permanent støtte til en lang række organisationer, der har oplevet usikkerhed efter nedlæggelsen af satspuljen. Det gælder blandt andet det tyske mindretals sociale organisation Sozialdienst Nordschleswig i Aabenraa.

Slut med at hoppe fra tue til tue

Nils Sjøberg har hele tiden været sikker på, at mindretallet er berettiget til at modtage disse penge. Danmark har nemlig skrevet under på konventioner om mindretal fra Europarådet og Bonn-København Erklæringerne. Og her fremgår det alle steder, at der ikke må gøres forskel på flertal og mindretal.

Ud over Sozialdienst Nordschleswig er også hjemløseorganisationen SAND, Landsforeningen af Væresteder og Kirkens Korshærs natcafé blandt de organisationer, som fremover sikres permanent støtte.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag, Socialdemokratiet, siger i en pressemeddelelse fra ministeriet om bevillingerne:

- Satspuljen blev nedlagt uden en klar plan, og mange civilsamfundsorganisationer har oplevet usikkerhed. Med de 25 millioner kan organisationerne fokusere på at støtte socialt udsatte frem for at hoppe fra tue til tue i jagten efter projektpenge. Samtidig giver vi i år et solidt løft til de fysiske forhold på sociale tilbud til de mest udsatte.

Aabenraa: Fredag morgen fremsatte den radikale Nils Sjøberg, der er vikar i Folketinget for Lotte Rod, et beslutningsforslag om, at det tyske mindretals Sozialdienst skulle sikres et statsligt tilskud. I forvejen havde han sikret sig, at der var mindst 90 medlemmer af Folketinget, der ville stemme for forslaget.

Og nu er regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om fordelingen af 25 millioner kroner årligt i permanente midler til organisationer, der bl.a. hjælper psykisk sårbare unge, mennesker i hjemløshed eller i stofmisbrug. De penge kommer også Sozialdienst Nordschleswig til gavn.

Tidligere fik Sozialdienst altid del i de tilskud til frivilligt socialt arbejde, der fordeles via Socialministeriet. Men så kom der pludselig et afslag begrundet med, at udbuddet ikke var bredt nok, og at Sozialdienst har en hjemmeside, der kun er på tysk.

- Jeg fik besked om, at der kunne laves en ekstra runde med såkaldte satspuljemidler. På den måde ville Sozialdienst få 400.000 kroner i 2020, 2021 og 2022 og i de efterfølgende år 300.000 kroner - uden hvert år at skulle søge om penge, fortæller Nils Sjøberg fra De Radikale.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Nu er 187 døde med coronavirus i Danmark

Annonce