Annonce
Sønderborg

Pengekassen er tom: Landsbybusser køres i garagen

Siden 2016 har beboerne i Lysabild, Kværs og Skelde haft deres egen bus, som de kunne låne, når de skulle udenbys. Arkivfoto: Jacob Schultz
Lysabild, Kværs og Skelde har forgæves forsøgt at finde finansiering udefra til deres landsbybusser, som derfor stopper.

Lysabild: De seneste tre et halvt år har borgere, foreninger og institutioner i en række landsbyer haft mulighed for at booke en bus, men fra 28. oktober er det slut.

- Mange har været glade for ordningen. Men nu er kassen ved at være tom, og vi er desværre nødt til at lukke for buseventyret. Det gælder også busserne i Kværs og Skelde, siger Erling Junker, formand for Lysabild Landsbyråd.

Siden 2016 har landsbyerne været med i et forsøgsprojekt med lånebus. Ordningen var mulig, fordi Sønderborg Kommunes Landdistriktsudvalg støttet af Trafikstyrelsen fik mulighed for at stille tre nipersoners landsbybusser til rådighed.

Tanken bag var, at når eksempelvis de ældre skulle til foredrag, fodboldholdet til kamp eller dameklubben til modeshow, så kunne de låne bussen for et mindre beløb.

- Vi har hele tiden været klar over, at bussen aldrig økonomisk kan hvile i sig selv, men at der vil være behov for noget ekstern finansiering enten i form af sponsorater eller tilskud fra kommunen, siger Erling Junker.

Annonce

Vi kan kun håbe, at der findes en løsning, så vi igen kan få bussen ud at køre. Det kommer dog til at tage noget tid

Erling Junker, formand for Lysabild Landsbyråd

15.168 kilometer

Projektet udløb i juni og siden har bussen kørt, fordi der var lidt penge i kassen fra brugerbetalingerne. Igennem hele året har landsbygruppen i Lysabild forgæves arbejdet for at finde ekstern finansiering enten i form af sponsorater eller tilskud fra kommunen.

Gruppen arbejder dog videre for at se, om det kan lade sig gøre at finde noget finansiering eller en anden mulighed for at leje bussen billigere.

- For mig at se, kan det kun lade sig gøre, hvis Sydtrafik og kommunen går ind i projektet. Vi kan kun håbe, at der findes en løsning, så vi igen kan få bussen ud at køre. Det kommer dog til at tage noget tid, siger Erling Junker.

Landsbybussen i Lysabild kørte sidste år 90 ture på tilsammen 15.168 kilometer. Der havde været 50 forskellige brugere. Indtægten var godt 4.000 kroner om måneden, men lejeudgiften var på cirka 10.000 kroner om måneden.

Indtægten var beregnet på, at brugerne betalte to kroner per kørt kilometer. Derudover skulle brugeren selv betale for brændstof.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce