x
Annonce
Kolding

Pengekassen til veje, cykelstier og byrum er næsten tom: - Som at tisse i bukserne for at holde varmen

Vejområdet i Kolding holder hårdt for på grund af den voldsomme økonomiske opbremsning, som politikerne har foretaget for at få kommunens økonomi tilbage på sporet. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Politikernes hestekur for at genoprette Kolding Kommunes økonomi rammer hårdt på vej- og parkområdet, hvor der stort set ikke er penge til nye tiltag til at forbedre forholdene på vejnettet og i byen.

Kolding: Stort set al udbygning og forbedring af Koldings vejnet, stier og byrum er gået i stå i kølvandet af den økonomiske hestekur, som Koldings politikere måtte sætte i værk sidste efterår for at afværge et stort underskud på finanserne i 2019 på næsten 190 millioner kroner og tvinge kommunens økonomi væk fra den ellers truende katastrofekurs.

Tal, som JydskeVestkysten har bedt om hos kommunens økonomiafdeling, viser, at der kun er 8,2 millioner kroner til rådighed til vej- og parkområdet til nye anlæg i 2020 i hele Kolding Kommune.

Til sammenligning blev der investeret lidt over 56 millioner kroner i området i 2018, mens de foreløbige regnskabstal for 2019 viser, at der var anlægsudgifter for 54,6 millioner kroner på vej- og parkområdet i Kolding sidste år.

I det foreløbige budget for 2021 ser det endnu mere spartansk ud: Da er der kun reserveret 3,3 millioner kroner til nye anlæg, hvilket ikke engang rækker til ombygning af et mindre vejkryds.

Fra 2021 og fremover har byrådets flertal dog reserveret 60 millioner kroner i en såkaldt investeringsfond, som de ikke har disponeret over endnu.

Men meget tyder på, at en stor del af de penge skal bruges til et p-hus i campusområdet, hvor UC Syd efter planen snart bygger et nyt undervisningshus til sine pædagogstuderende.

Det har i hvert fald teknikudvalgsformand Jakob Ville (V) signaleret i forbindelse med JydskeVestkystens omtale af, at der ikke er sat penge af til det lovede p-hus på kommunens budget.

Annonce

Tallene

  • Her kan du se hvor mange penge, der har været/er til rådighed på det politikområde, der hedder vej- og park i Kolding Kommune til henholdsvist almindelig drift og til anlæg:
  • 2018: Drift: 206,1 mio. kr. Anlæg: 56,1 mio. kr.
  • 2019: Drift: 167,2 mio. kr. Anlæg: 54,6 mio. kr.
  • 2020: Drift: 196,2 mio. kr. Anlæg: 8,24 mio. kr.
  • 2021: Drift: 194,5 mio. kr. Anlæg: 3,3 mio. kr.

Kilde: Kolding Kommune

Holder vejret

Det minimale anlægsbudget på vej- og parkområdet rammer både bilister, cyklister og andre trafikanter og borgere i Kolding på den måde, at forbedringer og initiativer, som politikerne havde stillet dem i udsigt, ikke bliver til noget alligevel.

I alt havde politikerne i teknik- og klimaudvalget ønsker til nye anlægsinvesteringer for 90,5 millioner kroner i 2020, som alle indtil videre er afvist og må afvente økonomisk lysere tider.

Jakob Ville ærgrer sig.

- Nu har vi jo heldigvis nogle projekter, der var i gang, eksempelvis krydsombygningen ved Højvangen og ved Seest Bakke.

- Men et anlægsbudget på otte millioner kroner til vej- og parkområdet er meget, meget lidt, og det ærgrer mig som politisk formand for området. Men vi må jo bidrage allesammen for at få økonomien rettet op, siger Ville med henvisning til, at det er store budgetskred på det sociale område og børne- og skoleområdet, der har udløst hestekuren.

Hvad er konsekvensen af, at budgettet er så lille?

- Det er jo, at en lang række projekter ikke bliver lavet her og nu, med mindre vi finder pengene i investeringsfonden, og at nogle ting ikke bliver vedligeholdt og derfor bliver dyrere at få repareret. Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen.

Hvornår tror du, I får gang i hjulene igen på vej- pog parkområdet?

- Jeg er født optimist, og jeg synes, at vi ser nogle tendenser til, at opbremsningen har effekt. Men jeg må også sige, at vi går og holder vejret, fordi en ny udligningsreform lige nu ser ud til at koste Kolding 21 millioner kroner, siger Jakob Ville.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Annonce