Annonce
Varde

Pengene til jordkøb og byggemodninger er brugt op

Varde Byråd har gjort det muligt at udstykke flere byggegrunde. Det er de to store, røde områder længst mod øst og ud til Hjerting Landevej. Det tredje område er udlagt til rekreativt område. Kort: Varde Kommune
Hvis der kommer en privat investor, så er plan og teknik klar til at lave en lokalplan for nye byggegrunde i Alslev.

Alslev: I flere år har kritikken lydt fra Alslev, at byen mangler kommunale byggegrunde. Ligeledes har Michael Nielsen, formand for Alslev Sogns Borgerforening, råbt Vade Byråd op. Som så mange andre landsbyer finder Michael Nielsen, at byrådet overser dem, når det kommer til almene boliger.

De senere år er det udelukkende Varde by, hvor boligselskaberne bygger nye almene boliger. Men det er samtlige skatteborgere i Varde Kommune, der er med til at betale for de over 200 almene boliger via den såkaldte grundkapital. 72,1 procent af indbyggerne bor i landsbyerne og på landet.

Manglen på flere byggegrunde og tidssvarende lejeboliger har ifølge Alslev Sogns Borgerforening betydet, at byen ikke er vokset så meget som muligt.

Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik, er lydhør over kritikken. Men som han påpeger, så har Varde Byråd efter ønske fra byen fået udlagt to områder til boliger i kommuneplanen. Det er markerne mellem Alslev by og Hjerting Landevej.

- Hvis der kommer en investor, så laver vi en lokalplan, siger Preben Friis-Hauge.

Annonce

Pulje på fem millioner kroner

Han personlige opfattelse er også den, at Varde Kommune har givet Salcon mulighed for at sælge sine grunde først i Alslev. Og plan og teknik har adskillige gange ændret lokalplanen for at gøre det lettere at sælge de grunde.

At Varde Kommune ikke har købt jord og byggemodnet i Alslev som eksempelvis Næsbjerg, Tistrup, Varde og Sig er der flere forklaringer på. I Sig er der bundet flere millioner kroner, da der ikke solgt eneste grund, men salget går forrygende i Næsbjerg.

Plan og teknik arbejder med en pulje på fem millioner kroner til køb af jord og byggemodninger. Salg fra grundene kan så bruges til nye byggemodninger. Udfordringen er lige nu, at budgettet er langt overskredet, da der er bundet 13-14 millioner kroner i køb af jord og byggemodninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce