Annonce
Tønder

Pengeregn: Ekstra seks millioner til Højers huse

Der tækkes i Højer. Et af de huse i Højer, som har haft gavn af Realdanias første pengeregn-byge. Nu er Realdania klar med endnu en håndsrækning på seks millioner kroner. Foto: Ulrik Pedersen
Seks millioner er på vej til de bevaringsværdige huse i Højer. Den første pulje på 21 millioner fra Real Dania, slap hurtigt op.
Annonce

Højer: Det er lang proces, der er i gang, og den er langt fra færdig. I de senere år har Realdania bevilget 21 millioner kroner til at forskønne Højer by. Men de 21 millioner, som administreres i Højer Byfond, var langt fra nok i forhold til antallet af ansøgere.

"Den første bevilling til restaurering og istandsættelse af bevaringsværdige og fredede huse i Højer fik hurtigt ben at gå på. Nu giver foreningen Realdania yderligere seks millioner kroner til fonden, der skal være med til at styrke byens særegne kulturmiljø", som der står i en pressemeddelelse fra Tøndermarsk Initiativet, som samarbejder med fonden bag initiativerne. Og det er der en grund til.

- Man inddeler bygningerne i kategorier efter hvor historiske bygningerne er, og der har de skullet have en vis historisk værdi for at kunne opnå støtte. Men der er det særlige ved Højer, at der er virkelig, virkelig mange bygninger inde i centrum af Højer, som er historiske - så der er 140 bygninger i alt, som har kunnet søge tilskud, fortæller Ulrik Pedersen, som er kommunikationskonsulent i Tøndermarsk Initiativet, der er initiativtager til en lang række tiltag i Tønder kommune.

Annonce

Nye vinduer og døre

Der var langt over 100 ansøgere til den første pulje på 21 millioner kroner, og allerede sidste sommer kunne man se, at der var så mange ansøgere i Højer, at puljen hurtigt ville blive tømt. Og derfor regner Ulrik Pedersen med, at også de ekstra seks millioner bliver sat hurtigt i omløb.


På en skala fra 1 til 10 - der er jeg da oppe på et 10-tal. Jeg synes det er rigtig, rigtig dejligt at det er lykkedes at få skabt endnu flere penge i byfonden derude.

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder Listen


-  Der var faktisk flere hus i Højer, som man havde øje på, og som man godt kunne tænke sig ville søge, så derfor gik man i gang med at finde en ekstrabevilling, og det klarede Realdania så, forklarer Ulrik Pedersen, og supplerer med, at det er Højer Byfond, som tager beslutningerne og også stiller krav til, hvilke huse og bygninger, som kan komme i betragtning.

- Helt bredt er pengene gået til nye vinduer og døre og tage i Højer - det er gået til private, men også til for eksempel Marskhotellet og Højer Mølle, fortæller Ulrik Pedersen.

Annonce

Tilfreds borgmester

Det er Tønders borgmester, Henrik Frandsen, (Tønder Listen), der er formand for Tøndermarsk Initiativet, og han er ikke overraskende godt tilfreds med tillægsmillionerne.

- Jamen, på en skala fra 1 til 10, der er jeg da oppe på et 10-tal. Jeg synes, det er rigtig, rigtig dejligt, at det er lykkedes at få skabt endnu flere penge i byfonden derude. Det har været en stor succes og har været med til at løfte Højer by - så det er jeg meget begejstret for, siger Henrik Frandsen.

- Hvad skal det ende med - at Højer bliver sådan en slags by-museum?

- Jeg tror ikke, at det bliver et museum. Jeg tror, det bliver et sted som - når vi får det hele løftet derude - så vil det blive attraktivt både at besøge, men også at bo derude, fordi det får en kvalitet nu, så det hele bare er flot, siger Henrik Frandsen.

Ansøgningsfristerne for at søge tilskud fra den nye pulje, er foreløbig den 15. februar og den 15. maj.

Højer Byfond og Tøndermarsk Initiativet

Formålet med Højer Byfond er at yde økonomisk støtte til restaurering og istandsættelse af bevaringsværdige og fredede huse i Højer og derigennem styrke byens særegne kulturmiljø.

Højer Byfond er et af Tøndermarsk Initiativets seks projektspor, der alle har til formål at sikre, at det bliver mere attraktivt at besøge, arbejde og bo i Tøndermarsken.

Tøndermarsk Initiativet er et samarbejde mellem Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, Nordea-fonden og Tønder Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce