Annonce
Erhverv

Pension - kort fortalt

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterer udspillet "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" på et pressemøde på Plejecenter Sølund i København, tirsdag 22. januar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Pension: En stigende levealder i befolkningen har gjort det nødvendigt at gentænke, hvordan vi skal forsørge os selv og hinanden, når vi bliver ældre.

Efterløn, folkepension og førtidspension er blevet ændret utallige gange i løbet af de seneste år - og emnet er til gentagen debat, ikke mindst i valgkampen.

Her får du et overblik over, hvordan reglerne er i dag, og de nyeste forslag.

Annonce

1 Folkepension

Folkepension er en ydelse, som man modtager, når man når pensionsalderen, der i øjeblikket er 65,5 år. Det er politisk aftalt, at pensionsalderen løbende reguleres efter den forventede restlevetid. I 2050 forventes pensionsalderen at være 72 år.

Afhængigt af indkomst-, formue og familieforhold kan modtagere af folkepension søge om forskellige tillæg for eksempel til medicin- og varmeudgifter.

Hvis man fortsætter helt eller delvist på arbejdsmarkedet efter at have nået pensionsalderen, kan man udskyde folkepensionen og modtage et såkaldt ventetillæg.

2 Socialdemokratiets forslag

Socialdemokratiet pustede for alvor liv i pensionsdebatten med et forslag om, at personer inden for en række - ikke specificerede - faggrupper skal have ret til en tidligere pension uanset deres helbredstilstand.

Hvilke faggrupper, der skal være omfattet af forslaget, skal aftales med arbejdsmarkedets parter (fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer).

Der er ikke fundet politisk flertal for forslaget.

3 Seniorpension

Som en reaktion på Socialdemokratiets forslag indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre for nylig en aftale om en seniorpension, der afløser den hidtidige seniorførtidspension. Aftalen indebærer, at personer med nedsat arbejdsevne kan søge om om pension seks år før, de er berettigede til folkepension.

Kriterierne for at blive tildelt seniorpension er, at man har været tilknyttet arbejdsmarkedet i minimum 20 år, og at man ud fra en helbredsvurdering ikke vurderes at kunne arbejde mere end 14 timer ugentligt.

Ordningen træder i kraft 1. januar 2020.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce