Annonce
112

Efter køkkenlukning i nabokommune går restauratørpar på jagt efter nye kunder

Betina og Kim Sandén vil erobre nabokommunen med god, gammeldags ældremad. Foto: Morten Nielsen
Et stort køkken i Esbjerg er bebudet lukket. De mange pensionistkunder er en lækkerbisken for Årre Kro i nabokommunen.

Årre: Nu bejles der til et stort antal pensionistkunder i Esbjerg Kommune, som fremover skal finde en ny leverandør, når det kommer til ældremad leveret til døren. Det store Renés Køkken lukker, og det får for alvor Årre Kro til at indlede en offensiv på den anden side af kommunegrænsen. Årre Kro ligger i Varde Kommune - men kun få kilometer fra grænsen til Esbjerg Kommune.

Renés Køkken har hidtil leveret mad til 140 borgere, som er visiteret til ældremad, og til 130 borgere, som har fået maden leveret uden offentlige midler. Så mange kunder er selvfølgelig en lækkerbisken for Årre Kro, som selv har godt gang i leverancerne.

- Vi leverer til cirka 60 pensionister i Varde Kommune og cirka 60 i Esbjerg Kommune, siger Kim Sandén fra Årre Kro.

Udbringningerne finder sted syv dage om ugen.

Annonce

Årre Kro er godkendt af Esbjerg Kommune

  • Som et led i at gå aktivt ind i Esbjerg Kommune kommer Årre Kro nu på listen, når man som borger visiteres til ældremad i Esbjerg Kommune. Det er kroen i forvejen i Varde Kommune.
  • Det betyder reelt, at måltidet gøres momsfrit. I Varde Kommune kan visiterede borgere få to retter mad til 60 kroner leveret. Ikke visiterede borgere må betale 80 kroner for samme produkt.
  • I Esbjerg Kommune ligger det endnu ikke klart, hvad prisen bliver for visiterede borgere.

Begyndte i det små

Kroparret har stået bag Årre Kro i 16 år og begyndte i det små at bringe mad ud til pensionister lokalt i landsbyen fra begyndelsen. I de senere år er udbringningen blevet en stadig større del af kroens aktiver, og der er nu fire biler, som bringer ud til de 120 pensionister. Årre Kro ejes af borgere, som ville redde den dengang lukningstruede kro. Pensionistmaden bidrager nu til, at der summer af aktivitet.

Som et led i kampen om Esbjerg Kommune er Årre Kro parat til at levere mad ud om aftenen også.

- Det vil vi, hvis der er nok til, at vi kan sende en bil, siger Betina Sandén.

En fordel for kroen

Hun oplyser, at der er store fordele for landsbykroen, når det kommer til forretningen. Om sommeren fylder ældremaden meget, når befolkningen er på sommerferie, mens sæsonen for mange selskaber nu nærmer sig. Men der er altid noget at lave på Årre Kro.

Nu håber parret, at der skal købes endnu flere biler og muligvis ansættes flere. En, der har haft glæde af aktiviteten, er 20-årige Malene Baagø, der begyndte som opvasker på kroen for fem år siden. Hun arbejder på kroen, mens hun holder et sabbatår. Hun vil muligvis læse serviceøkonomi og derpå ind i cafébranchen.

Malene Baagø arbejder med ældremaden sammen med Betina og Kim Sandén. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce