Annonce
Navne

Per Gessle 60 år: Sveriges popprins flyver videre

Per Gessle på scenen i 2011 med den da sygdomsmærkede kollega Marie Fredriksson. Sammen udgjorde de i årtier det enormt succesrige svenske band Roxette, der solgte over 75 millioner cd'er, før Fredriksson indstillede karrieren på grund af en hjernesvulst. Foto: Frank Leonhardt/Ritzau Scanpix

Per Gessle var med Roxette Sveriges næststørste hitmirakel efter ABBA. Når han den 12. januar fylder 60, er han stadig en af Sveriges mest populære musikere.

Den svenske popsnedker, sanger og guitarist Per Gessle er stadig en evigt ung Peter Pan, selv om han nu fylder 60.

Sammen med sangerinden Marie Fredriksson førte han fra midten af 1980'erne og de næste 25 år bandet Roxette til en svensk succes, der internationalt kun overgås af ABBA.

Drengede Gessle fra Halmstad blev allerede som 19-årig popidol i Sverige som frontfigur i bandet Gyllene Tider. Men ikke med den internationale succes, der kom, da han sammen med Marie Fredriksson dannede Roxette.

Gessle med det høje svenske 80'er-hår viste sig som træfsikker leverandør af det popstof, som skaber stjernestøv. Med ham på guitar og Fredriksson som tidstypisk halvandrogyn 80-frontfrille i stramt læder var der støbt en slagkraftig hitmaskine. Roxette solgte over 75 millioner albummer og turnerede verden rundt.

Sange som "It must have been Love" og "She's got the Look" sendte Roxette på en lang "Joyride", som der var bud efter alle steder. Men i 2002 blev Marie Fredriksson alvorligt ramt af en hjernetumor, som satte hende ud af spillet i årevis.

Annonce

Gessle skriver også sange til andre

Arbejdsnarkomanen Per Gessle fortsatte med en succesrig solokarriere blandt andet med det fire gange platinvindende album "Mazarin".

Roxette forsøgte sig også igen sammen blandt andet på Skanderborg Festival i 2010, hvor Fredriksson kun var en skygge af sig selv. Efter flere turnéer tillod helbredet i 2016 ikke mere. Men evigt friske Gessle kører fortsat på solo og har periodisk genoplivet ungdommens band Gyllene Tider med stor svensk succes.

Ud over sine egne projekter har Per Gessle gennem årene flittigt leveret sange til over 50 svenske kunstnere.

Han har siden 1984 delt privatlivet med svenske Åsa, som han har en søn med.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce