Annonce
Aabenraa

Perle på Løjt Land i stærkt forfald

Annonce

Læserbrev: Når man kører sig en tur på Løjt Land, kan man se mange gamle, smukke huse og gård i det bakkede landskab.

En af de gamle gårde er en tidligere kaptajnsgård med den skønneste udsigt ud over Aabenraa Fjord. Denne gård er den ene af blot to fredede ejendomme på Løjt Land.

I 1999 blev gården fredet. En af bygningerne ligger ned mod en lille skov og en rislende bæk snor sig forbi. Større idyl kan man næsten ikke forestille sig. Men så hører idyllen desværre også op.

Den fine lille bygning har siden fået lov at passe sig selv, og efeu har overtaget bygning. Bygningen, som har indeholdt et lille værksted og et fint lille aftægtsværelse med alkove og fine lodrette træpaneler, er delvist opført i den, i dag, så sjældne bulhuskonstruktion (træbygning). Det menes, at byggestilen opstod i vikingetiden. Bygningen betegnes da også af Slots- og Kulturstyrelsen som en “absolut uundværlig del af gårdanlægget”.

Da Sønderjyllands Amt i 2001 udgav bogen “Kulturmiljøer og kulturhistoriske enkeltmiljøer i Sønderjylland”, lå det da også lige til højrebenet at medtage et billede af bygningen.

I dag har efeuen ødelagt den gamle trækonstruktion, og et voldsomt rionet med et stort antal ophængte potter har været sat op og spærret de to indgangsdøre til bygningen.

Bygningen repræsenterer det ypperste af dansk bygningskultur - derfor er den fredet. Der var vel også store forhåbninger til, at gården var i gode hænder, da en rigmand overtog gården kort efter fredningen. Manden ejer i dag flere ejendomme og naturarealer, blandt andet via et aktieselskab, som bærer navnet på den tidligere tysk-afrikanske koloni Tanganyika.

Som Slots- og Kulturstyrelsen skriver i sin folder, “Når bygningen er fredet”, er ejeren af den fredede bygning en vigtig aktør for sikringen og udviklingen af denne umistelige del af vores kulturarv, samt at det er ejerens pligt selv at holde øje med sin fredede bygnings tilstand.

Det kunne derfor være interessant at høre ejeren af Tanganyika A/S, hvordan det kunne gå så grueligt galt, uden at han skred til handling?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Esbjerg

Redderne fra Ribe er fundet: Familien til tysk turist siger tak efter hjælp ved voldsomt hjertestop

Annonce