Annonce
Livsstil

Strikkeopskrift: Perlefirkanter, der beskytter hænderne

Mønsteret på grydelapperne kan varieres i det uendelige. Her har jeg valgt at veksle mellem perlestrikkede og glatstrikkede firkanter. Foto: Katrine Becher Damkjær
Princippet i disse grydelapper har jeg brugt i snart 30 år, og det er ufejlbarligt: At strikke fire gode, store lapper og hækle dem sammen til to. Det tager selvfølgelig længere tid, men til gengæld er det slut med at brænde sig.

Mål: Ca. 24x27 centimeter.

Materiale: 5 nøgler Yarn and Colors Epic 8/8, farve lemon. 100 pct. bomuld, 75 meter pr. 50 gram. Du kan uden problemer vælge et andet tykt bomuldsgarn. Desuden to stykker lædersnøre på cirka 30 centimeter.

Pinde: nr. 5

Strikkefasthed: 18 m og 30 p = 10x10 cm. Strikkefastheden er dog ikke vigtig. Grydelapperne bliver bare lidt større eller mindre, hvis den ikke passer.

Kantmaske (KM): På alle pinde tages den første maske løst af, som om den skulle strikkes vrang. Den sidste maske strikkes ret.

Grydelapperne er strikket med skiftevis glatstrikkede og perlestrikkede firkanter. Der er 5 firkanter i bredden og 5 i højden, altså 25 i alt.

Perlefirkant over 9 m: Strik 1r, 1vr i alt fire gange, slut med 1r Strik 14 pinde.

Glat firkant over 9 m: Strik ret på retsiden og vrang på vrangsiden. Strik 14 pinde

Slå 47 m op. Strik første og sidste maske som kantmasker på alle pinde.

Strik de første 14 pinde således: *Strik 1 PF over de første 9 masker, 1 GF over de næste 9, gentag, så der er fire firkanter, slut med 1 PF.

Strik de næste 14 pinde således:

*Strik 1 glat firkant over de første 9 masker, 1 perlefirkant over de næste 9, gentag, så der er fire firkanter, slut med 1 glat firkant, så der er 5 i alt.

Strik nu glatte firkanter over perlefirkanter og omvendt. Forsæt, til der i alt er 5 firkanter i højden. Luk af.

Strik fire ens lapper. Hækl dem sammen med fastmasker to og to. Hækl luftmasker i stedet for fastmasker henover tre-fire masker i det ene hjørne så lædersnøren kan komme igennem. Hæft ender. Strik et stykke lædersnor igennem det lille hul, hvor du hæklede luftmasker. Bind knude på lædersnoren.

Husk at tage lædersnoren ud, når grydelapperne skal vaskes.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce