Annonce
Sønderborg

Pernille vil samle private og offentlige kræfter: Det er en stor muskel med potentiale for mere vækst og udvikling

Udviklingen af Sønderborgs havn - Byens Havn - er blandt andet et resultat af offentlig-privat samarbejde i form af et havneselskab, som dog nu er opløst, da det har opfyldt sin mission. Arkivfoto: Timo Battefeld
Tidligere chef for Sønderborg Erhverv og Turisme, Pernille Refshauge, har netop etableret virksomheden Impact17.17 med reference til FN's verdensmål 17 om at udvikle offentlig-private samarbejder. - Det er en muskel med et kæmpe potentiale, som vi har brug for i det sønderjyske, mener hun.

Sønderborg: - Der er et stort potentiale, dynamik og professionalisme i at koble kommunernes bosætningsindsatser med private aktører og i processen at inddrage aktører i lokalsamfundene, siger Pernille Refshauge, som indtil udgangen af 2021 blandet andet havde ansvar for Sønderborg Kommunes Handleplan for Bosætning i sit job som chef for Sønderborg Erhverv og Turisme. Hun har familierødder i det sønderjyske, en opvækst i det midtjyske og flere års bopæl i København.

Ved årsskiftet etablerede hun virksomheden, Impact17.17, som arbejder for at udvide og udvikle offentlig-private samarbejder og partnerskaber med afsæt i FN's verdensmål 17, punkt 17.

- Muligheder, muskler og perspektiver knytter sig til offentlig-private samarbejder i forhold til bosætning. Men det er klart også en fordel med pengestærke, villige virksomheder, eller bare nogle få, som har økonomisk råderum og interesse i at kaste sig ind i brede samfundsopgaver. En indsats, der ofte først giver afkast på længere sigt. Der er simpelthen flere, der trækker i samme retning, når det offentlige og private arbejder sammen forklarer Pernille Refshauge.

Annonce

Forskellige kompetencer

Private virksomheder og kommuner har forskellige kompetencer og forskellige muligheder, som kan supplere hinanden.

- Gennem fælles ansvar for Syddanmarks udfordringer i forhold til tiltrækning og fastholdelse af tilflyttere, kan vi hente fordele, synergier og resultater gennem offentlig-private samarbejder og partnerskaber. Man skal se på potentialet i at forstå hinandens forskellige kontekster, hensyn og mål i den kommunale og private forretning, uddyber Pernille Refshauge og supplerer:

- Eksempelvis kan en virksomhed fint arbejde for at fremme og promovere en enkelt sag, hvorimod kommunen altid skal søge at tilgodese borgere og virksomheder i bred forstand. Selv om en virksomhed selvfølgelig skal tænke i indtjening og mulighed for optimering af profit, udelukker det ikke at samme virksomheder kan have samfundsærinder, og lange processer i det offentlige betyder ikke, at der ikke er vilje og lyst til at rykke.

Rigtig mange opgaver kan bedst løftes af borgerne, eksempelvis frivillige som ambassadører for sociale aktiviteter og velkomstværter. De handlinger, der involverer både det offentlige og private felt, kan synliggøre og udvikle nye handlinger og fortællinger om vores lokalsamfund.

Pernille Refshauge
Annonce

Inddragelse af samfundet

Inddragelse af civilsamfundet, borgerne i kommunens lokalsamfund står også som et centralt element i de offentlig-private samarbejder i forhold til eksempelvis bosætningsarbejdet.

- Rigtig mange opgaver kan bedst løftes af borgerne, eksempelvis frivillige som ambassadører for sociale aktiviteter og velkomstværter. De handlinger, der involverer både det offentlige og private felt, kan synliggøre og udvikle nye handlinger og fortællinger om vores lokalsamfund, mener Pernille Refshauge.

En ting der også er arbejdet med i Sønderborg Kommune i form af tiltrækningsevents, hvor potentielle tilflyttere møder kommunens aktører, boligmarkedets, kulturen, foreninger og dens borgere.

- At drømme om et liv med fred og ro, tæt på motorvejen, er en stigende tendens og om blot fem til ti år vil flere realisere den livsform, og vi vil se større diversitet i måden, vi bosætter os på. Men der skal være et godt vejnet, indkøbsmuligheder og skoler med mere.

Kommunerne skal ifølge Pernille Refshauge have prioritering af det unikke for lokalområderne godt på plads i arbejdet med tiltrækning og bosætning og vælge erhvervsstyrkepositioner, så man kan stå samlet og entydigt frem for omverdenen. En konkret bygning kan gøre en forskel, når den tillægges værdi gennem oplevelser, fortællinger og aktiviteter.

Annonce

Sønderjysk udfordring

- Vi har nogle fælles udfordringer i det sønderjyske i forhold til tiltrækning og fastholdelse af nye borgere og arbejdskraft. Hvis vi i samarbejde mellem det private og kommunale regi kan skabe transparens og adressere, at vi eksempelvis har brug for højere grad af diversitet i uddannelser og i erhvervslivet i forhold til fastholdelsesmuligheder, kan vi skabe fortællingen til omverdenen om, at vi arbejder sammen om at øge forskelligheden i udbuddet.

- Der er tradition for, at det primært er bygge-anlæg og plejeområdet, der anvender for eksempel OPP’ere (offentlig-private partnerskaber). Det synes jeg er spændende at prikke til og udfordre, så andre landsdele kan kigge vores vej i fremtiden for inspiration til at inddrage nye områder i offentligt-private konstellationer, slutter Pernille Refshauge.

Pernille Refshauge har i en årrække været chef for Sønderborg Erhverv og Turisme, men fra årsskiftet grundlagt sit eget firma, Impact 17.17, med fokus på at udvikle offentlige-private samarbejder for at skabe dynamik og vækst som her i Sønderborg Havn. Privatfoto
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Mandag var knap 100 ansatte i ældreplejen i Sønderborg ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce