Annonce
Indland

PET vil fortælle byret om efterforskning i Syrien

Byret skal høre om en særlig enhed i Islamisk Stat. Den testede udstyr til droner.

Politiets Efterretningstjeneste har arbejdet i Syrien, og det skal en medarbejder nu fortælle om i en usædvanlig straffesag om terrorisme.

Det oplyser to anklagere i Københavns Byret mandag, som er første dag i sagen om indkøb af droner, kameraer og andet udstyr til Islamisk Stat.

Men anklagerne ønsker ikke, at medarbejderens forklaring skal blive kendt offentligt.

Afhøringen, der er planlagt til at finde sted tirsdag, bør ske bag lukkede døre af hensyn til blandt andet statens forhold til fremmede magter, lyder kravet.

Dørlukning ønsker senioranklagerne Sidsel Klixbüll og Kristian Kirk også, når det gælder et kvindeligt vidne. Hun har opholdt sig i Islamisk Stat. Her er det frygt for kvindens sikkerhed, som ønsket begrundes med.

Dommerne i byretten tager stilling til begæringerne tirsdag.

I øvrigt indkaldes også familiemedlemmer til de tre tiltalte og forskellige eksperter som vidner under sagen, som varer frem til november.

Flere af de sagkyndige skal undervejs oplyse nævninger og dommere om Islamisk Stat. Herunder om en særlig enhed, som har taget sig af test af droner og andet udstyr.

Navnet på enheden er Katibat Al-Baraa Bin Malik, oplyser Sidsel Klixbüll, da hun mandag trækker sagens linjer op.

På skærme i retslokalet viser hun et af enhedens dokumenter, som en kvinde fra det amerikanske Harvard-universitet fandt i Mosul i det nordlige Irak. Mosul var på et tidspunkt behersket af Islamisk Stat.

- Det er beviser fra slagmarken, bemærker senioranklageren.

Papiret er videregivet til dansk politi. Det er en slags standardformular om test af propeller, kamera og elektronik. På papiret er der firkantede kasser, som kan afkrydses. Bombing, Anti-drone, Spy, Training, Explosive Plane, står der. En emir har skrevet under.

Tiltalen drejer sig om en lang række indkøb, som tre mænd skal have gjort. Videoantenner, servomotorer, propeller, strømregulatorer, fjernstyringsenheder, vindposer, termiske kameraer, hastighedscontrollere, styresignalsæt og andre ting er nævnt i anklageskriftet.

Mændene nægter sig skyldige i at have medvirket til forsøg på terrorisme. Og to af dem afviser også påstanden om, at de med indkøb af udstyr medvirkede til et konkret angreb på en syrisk base.

Byretten ventes at afsige dom i november.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce